ULMELINE PLAAN? Kriitikute meelest kuulub dr Canavero plaan ulmevalda. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
27. veebruar 2015, 07:00

Kirurg: "Pea siirdamine saab varsti teoks!" (18)

Itaalia kirurg Sergio Canavero on veendunud, et pea siirdamine on täiesti võimalik. Ta väidab, et üle 10 miljoni euro maksev operatsioon, mille käigus ravimatu haigusega patsiendi pea monteeritakse terve keha otsa, võib teoks saada juba kahe aasta pärast.

10 miljoni eurosest kehavahetusest võivad esialgu kasu saada halvatud, näiteks samasuguse seljaajuvigastustega patsiendid, nagu oli ratsaõnnetusel altpoolt kaela liikumatuks jäänud "Supermani" täht Christopher

Reeve. Kuid protseduur on Daily Maili teatel mõeldud ka ravimatu lihashaiguse all kannatajatele ja neile, kelle organid on vähktõvest puretud. Kasu võiksid saada ka amüotroofilise lateraalskleroosi all kannatajad (tuntuim näide staarfüüsik

Stephen Hawking), ent kunagi võidaks selle tehnikaga pikendada ka täiesti tervete inimeste elu.

Kriitikud nimetavad dr Canavero plaani täielikuks fantaasiaks, kuid itaallane väidab, et kõik vajalikud meetodid on juba olemas ning temal tuleb need vaid kokku panna. Potentsiaalsete patsientide nimekiri on tal enda sõnul pikk. Canavero loodab oma ulmelisele plaanile rahastajad saada ja kahe aasta pärast esimese siirdamise teha.

Uus keha peaks pärinema ajusurnud doonorilt. Nii doonori kui ka patsiendi pea tuleks ühel ja samal ajal seljaaju küljest eraldada. Seejärel saab patsiendi pea polüetüleenglükooliga uue keha külge "liimida". Kui lihased ja veresooned on ühendatud, viiakse patsient neljaks nädalaks koomasse, et ta ei liigutaks ning pea ja keha üheskoos paraneda saaksid. Selja aju ergutamiseks ning pea ja uue keha sidemete tugevdamiseks antakse patsiendile kergeid elektrišokke.

Teistel teadlastel asjasse suurt usku ei ole

Canavero sõnul peaks patsient koomast virgudes tundma oma nägu ja isegi sama häälega rääkima. Äratõukereaktsiooni ennetamiseks tuleb tal võtta tugevaid immunosupressante.

Protseduur tõstatab keerukaid eetikaküsimusi. Kui patsient peaks näiteks lapsi saama, kuuluksid need bioloogiliselt doonorile, sest seemne- või munarakud oleksid pärit uuest kehast. Kuid dr Canaverol on veelgi lennukamaid visioone. Tema sõnul võivad tulevikus, kui inimeste kloonimine on muutunud hõlpsaks, 60aastased endast koopia teha ja lasta oma vana pea uue terve keha külge kinnitada.

Ameerika neuroloogia- ja ortopeediakirurgide akadeemia esimees William Matthews kiidab seljaajude sulandamise mõtte heaks. "Usun, et on palju valdkondi, kus peasiirdamist võiks kasutada, kuid ajastuse suhtes olen ma Canaveroga eriarvamusel. Tema arvates on kõik valmis, mina arvan, et see saab toimuda kauges tulevikus."

Kuid California arst Harry Goldsmith, kes on pannud selja ajuvigastusega patsiendi uuesti kõndima, on pessimistlik: "Ma ei usu, et see iial juhtuda saaks."