Anne VeskiFoto: Laura Oks
Inimesed
27. veebruar 2015, 07:00

Anne Veski: meeste lauldud lood sobivad mulle nagu rusikas silmaauku (18)

"Võimalik, et noorem põlvkond ei teagi, et minu hitid, nagu "Roosiaia kuninganna" ja "Veel" on originaalis meeslauljate sisse lauldud. 

Tundub, et mulle väga sobivad algselt meestele mõeldud lood ja olen suutnud need n-ö omaks laulda," räägib laulutäht ja tänane sünnipäevalaps Anne Veski talle kuulsust toonud lauludest. Seda, kui hästi tal õnnestub uusi tuntud laule esitada, selgub märtsis "Laula mu laulu" uues hooajas.

""Roosiaia kuninganna" näiteks sündis nii, et kui olin külas ansambli Vitamiin loojal Jüri Mitil, siis ta käis välja Georg Bakeri loo "We’ll Make It Right Someday" ning pakkus mulle seda kaverdamiseks. Kuulasime seda lugu koos ja ma laulsin selle sisse," meenutab Anne Veski ühe oma kuulsaima loo sündi. "Kui läksime sellega "Reklaamiklubisse" esinema, panin laia äärega kübara pähe ja hitt oli sündinud. Lugu ja mina jäime inimestele kohe meelde." "Roosiaia kuninganna" ja stiilne kübar tegid Anne üleöö kuulsaks.

Kuulus laul "Veel" on samamoodi kaver mehe loost, mida laulis Barry Manilow. "Ka see lugu sündis külaskäigust. Läksin Jüri Makarovi koju, kus ta pakkus mulle kahte lugu – "Veel" ja "Jätke võtmed väljapoole". Need mõlemad sobisid mulle nagu rusikas silmaauku," oskas Anne võõramaa hitte omaks laulda. "Ehkki "Jätke võtmed väljapoole" laulis naine, Raffaella Carrà, peab ütlema, et meeste lauldud lood on mulle väga hästi peale läinud ja n-ö minu omaks saanud," usub Anne.

"Eilne päev" kõlab igal kontserdil

Lauljanna sõnul ei möödu peaaegu ükski tema kontsert "Eilse päevata", mida tuntakse ka venekeelse nime all "Позади крутой поворот".  "Naljakas, kuid ka seda kuulsin ma esimest korda meesterahva esituses kitarri saatel," meenutab Anne Igor Saruhhanovi kirjutatud muusikat. "Kõigepealt laulsin selle sisse vene keeles ja siis kohe eesti keeles ja neist said ühtemoodi suured hitid," räägib Anne, et ka see lugu oleks võinud olla vabalt meeslaulja päralt, kuid sobis talle ideaalselt ning läks inimeste südametesse mõlemas keeles.

Tähistab sünnipäeva tagasihoidlikult

Saade "Laula mu laulu" toob nüüd Annele kuus uut lugu, mis kuuluvad teiste lauljate repertuaari. Võtted juba käivad ning nii tähistab täna 59aastaseks saav Anne Veski oma sünnipäeva tagasihoidlikult. "Kuna saatega "Laula mu laulu" on nii palju tegemist, siis ma ei hakka sünnipäeva suurejooneliselt tähistama. Lähen koos abikaasa ja mõne sõbraga välja lõunat sööma ja kogu lugu," räägib Anne. "Tavaliselt on külmadel talvel nii olnud, et palume külalistel soojad riided selga panna ja tähistame minu sünnipäeva õues hangede keskel – grillime, võtame väikest napsi ja tantsime," ei hoia Anne oma peretraditsioone salajas. "Ja lilli meeldib mulle alati saada, hoolimata lillemerest pärast kontserte – lilled võtan ma alati avasüli vastu!"

Anne Veski säras Vene näosaates: mind tehti geniaalselt järele!

PBK telekanalil on käimas ümberkehastumisesõu "Точь-в-точь" ehk "Täpipealt" uus hooaeg, millest võttis osa ka meie laulutäht Anne Veski. Venemaa näosaate viimases osas parodeeris noor Venemaa filmi- ja teatrinäitleja Aglaja Šhilovskaja meie estraadidiivat, esitades loo "Радоваться жизни" ning sai žüriilt maksimumpunktid.

"Mind tehti geniaalselt järele," rääkis Anne Õhtulehele. "Laulja Sergei Penkin on mind analoogses saates järele teinud, kuid tema etteastet ei saa selle neiu omaga võrrelda. See olin täpselt mina aastakümneid tagasi – üks ühele!" oli Anne neiu tööst vaimustuses. Anne ja Aglaja esitasid koos vene keeles Anne lugu "Позади крутой поворот" ("Eilne päev") ning terve saal aplodeeris neile püsti seistes. Anne Veski üle rõõmustas eriliselt üks žüriiliikmeid, näitleja Gennadi Hazanov, kes oli tema ilmumisest nii liigutatud, et hoidis rõõmupisaraid tagasi. Ta tuli pärast Anne etteastet lavale ning ütles: "Pole tavaks seda teha enne, kuid vaevalt et saame Anne Veskit isiklikult õnnitleda 27. veebruaril – teeme seda täna!" õnnitles Hazanov Annet saabuva sünnipäeva puhul mõni päev ette. Saal tõusis taas püsti ning skandeeris: "Palju õnne sünnipäevaks!"

Saate "Laula mu laulu" kolmanda hooaja esinejad

19. märtsil stardib Kanal 2 "Laulu mu laulu" kolmas hooaeg, kus esinevad seitse tuntud artisti, kes laulavad üksteise laule.

Koit Toome (36) on üks menukaimad Eesti pop- ja muusikalilauljaid. Laiema avalikkuse ette jõudis Koit 1995. aasta algul koos Sirli Hiiusega (Sarah), kellega moodustati duo Code One ("On küll hilja", "Sellest saab meie suvi"). Hilisemad hitid on näiteks "Põgenen", "Kaugele siit", "Mälestused". Getter Jaaniga on sisse laulud megahitid "Valged ööd" ja "Rannamaja".

Pearu Paulus (47), laulja ja helilooja, kes sai tuntuks konkursi "Kaks takti ette" kaudu. Aastast 1992 kuulub Pearu Paulus koos Ilmar Laisaare ja Alar Kotkasega ansamblisse 2 Quick Start, mille tuntuimad hitid on "Neiu mustas kleidis", "Olen loobuda sust proovinud", "Poolel teel su juurde".

Maarja-Liis Ilus (34) sai tuntuks juba lapsena. Ta võitis mitu konkurssi ("Laulukarussell", "Täht sügistaevas") ja on ainus laulja, kes esindanud Eestit kaks korda Eurovisioni lauluvõistlusel solistina.

Jaanus Saks (29) lavanimega Wild Disease ehk Metsik Haigus on Eesti räppar ja ansambli Põhja-Tallinn asutajaliige. Pelgulinnast pärit Jaanus Saks on räppinud alates aastast 2000. Varem on Jaanus Õhtulehele pihtinud õpetliku loo oma noorpõlvest, mille osaks olid nii narkootikumid kui ka alkohol.

Jaan Sööt (50) on tuntud eelkõige kui ansambli Jäääär eestvedaja, kuid ta on osalenud ka bändides Jääboiler (kahekesi InBoiliga), Lindpriid, Pantokraator, L’Dorado, Helena Wanje.

Hanna-Liina Võsa (33) esimesed ülesastumised olid ETV tütarlastekooris. Hanna-Liina Võsa seni suurim ja pikaajalisem töö on olnud muusikaliga "Grease!", mille peaosalise Sandyna laulis Võsa paar aastat USAs ja Aasias.

Anne Veski (59) on tõeline muusikalegend. Kuulsaimad hitid Eestis on "Roosiaia kuninganna" ja "Järke võtmed väljapoole, Venemaal "Позади крутой поворот".