PEAAEGU ET KULDSED POISID: Vasakult "Mandariinide" produtsent Ivo Felt, režissöör Zaza Urušadze, üks peaosalistest Lembit Ulfsak ja operaator Rein Kotov Tallinna lennujaamas.Foto: Tiina Kõrtsini
Film
26. veebruar 2015, 07:00

OSCARITELT SAABUNUD LEMBIT ULFSAK: "Kuldgloobustel oli atmosfäär palju demokraatlikum ja lõbusam." (4)

"Mis te nalja teete. Aga ootame, vaatame, mul on telefon sisse lülitatud," muheleb Lembit Ulfsak, kui temalt küsida, mitu kõnet rollipakkumistega on ta pärast "Mandariinide" edulugu juba välismaa produtsentidelt saanud. 

Äsja on Lembit Ulfsak šampanjaklaaside, lillede ning pika aplausi saatel astunud Lennart Meri Tallinna lennujaama vippide vastuvõtusaali. Koos Eesti-Gruusia ühistöös valminud ja Oscarite parima võõrkeelse filmi kategoorias viie tugevaima hulka jõudnud "Mandariinide" peategelastega, režissööri Zaza Urušadze, operaator Rein Kotovi ja produtsendi Ivo Feltiga.

Küsimuse peale, mis Ulfsakile Oscarite galalt kõige eredamalt meenub, tuletab näitleja meelde, et ta oli viimase kuu aja jooksul kahel suurel filmiüritusel. "Kuldgloobustel oli atmosfäär palju demokraatlikum ja lõbusam. Kogu seltskond istus laudade taga ja oli võimalik inimestega suhelda. Aga Oscarite galal istud, nagu ooperiteatris ikka, ridades ja polnudki võimalik kellegagi suhelda. Inimesed ei näinudki üksteist. Kui olid reklaamipausid, mindi välja kas ennast tankima või tühjendama. Kokkuvõttes jättis see üsna tehnilise mulje. Kui ma vaatasin järgmine päev televiisorist gala ülekande kordust, tundus see palju uhkem, kui seal saalis istudes," tunnistab Ulfsak.

Lisades, et vastupidiselt meil levinud arvamusele, teatakse Ameerikas Eesti kohta üllatavalt palju. "Sain seal tuttavaks "Breaking Bad’i" (telesarja "Halvale teele" – J. K.) produtsendiga. Niimoodi, et ta tuli mind tänama "Mandariinide" filmi ja minu rolli eest, mille peale ma ütlesin talle, et teie filmi vaadatakse Eestis suure huviga, see on Eestis väga populaarne ja näitlejad on populaarsed. Selle peale imestas ta sedavõrd, et kui ta pärast ühes seltskonnas kõnet pidas, ütles ta: mul on siin öelda ka üks isiklik asi, ma kuulsin täna, et meie "Breaking Bad" on Eestis populaarne. Mille peale ta veel näpu püsti tõstis ja kordas: "In Estonia". Nii et Eestit teatakse Ameerikas küll," järeldab Ulfsak.

Lõpetuseks ütleb "Mandariinide" üks peaosalistest, et Los Angeleses oldud päevadest jäi talle südamesse ja hinge kõige rohkem hoopis kaks päeva enne galaõhtut toimunud vastuvõtt Los Angelese Eesti majas. "See oli väga meeltülendav kohtumine väga toredate vanadaamidega, kes olid valmistanud Eesti toite, ja kus pakuti isegi Eesti õlut," muheleb Lembit Ulfsak.

Erinevalt Ulfsakist tunnistab "Mandariinide" produtsent Ivo Felt, et ega Ameerikas Eestit kuigivõrd hästi siiski ei tunta. "Kuigi ega nad taha seda välja näidata." Galaõhtule tagasi mõeldes ütleb Felt, et kõige meeldejäävam hetk oli ikkagi see, kui kuulutati välja võõrkeelse filmi Oscar. "See kõik käis seal väga kiiresti, sest ajakavas oli see ettepoole tõstetud. Aga seda õnneks, sest muidu oleks pabistamisaega rohkem olnud," naerab Felt. "Sest alateadvuses kummitab ikka, et äkki tulebki see Oscar meile."

Ta tunnistab, et "Mandariinidele" oleks võinud Ameerika olla tugevam kinolevi: "Alguses oli seda filmi levisse saada ikka päris raske. Kui meil oleks Ameerikas olnud samapalju vaatajaid kui "Idal", oleks kindlasti meie võimalused suuremad olnud. Kuigi meie võimalused olid niikuinii päris suured." Samas tunnistab Ivo Felt, et pärast Oscari nominatsioonini jõudmist on huvi filmi vastu maailmas hüppeliselt tõusnud. 

Tiina Lokk: "Ühe filmi saatus võib olla väga habras." 

"See, mis te olete teinud kuue või seitsme kuu jooksul, kogu selle turnee jooksul ja nüüd veel selle lõpuspurdiga Oscarite nominatsioonide hulgas – see on midagi fantastilist," ütles PÖFFi juht Tiina Lokk eile filmikangelasi vastu võttes.

"Tegelikult tahtsin ma öelda, kui habras on ühe filmi saatus. Ivo (Felt – J. K.) teab, millised festivalid me "Mandariinide" jaoks välja valisime, ja et kõik festivalid saatsid selle filmi tagasi, kaasa arvatud Varsssavi festival. Ivo siis helistas Varssavisse, et mis jama see on, ning mis selgus – "Mandariine" polnudki keegi vaadanud. Lihtsalt ei olnud vaadatud seda filmi. Kui see siis lõpuks ära vaadati, helistati mulle otsekohe, et ma saadaks produtsendi numbri, ja nii võeti "Mandariinid" festivalile viimasel minutil lisafilmina. Sealt saigi ta tuule tiibadesse. Aga kujutage ette, kui see film olekski jäänud vaatamata. Siis polekski seda hetke tänasel päeval siin," tõdes Tiina Lokk.