Rakvere teatri kunstilise juhi Üllar Saaremäe ja tema abikaasa Kristi Saaremäe harmooniline kooslus sündis Üllari pintsakust.Foto: Laura Oks
Inimesed
26. veebruar 2015, 07:00

Kristi Saaremäe: kõik sai alguse Üllari pintsakust (1)

Rakvere teatri kunstilise juhi Üllar Saaremäe ja tema abikaasa Kristi Saaremäe harmooniline kooslus sündis Üllari pintsakust. "See on inspireeritud Indiast ja seal ka teha lastud. Kui tuli kutse presidendi vastuvõtule, siis inspireeris see kogu komplekti," räägib Kristi. 

Idee pärineb Kristilt. "Kuna ma olen teatrikunstnik, siis see teema väga võõras ei ole. Lavale saab kostüüme pidevalt disainitud, aga elus on natukene teistmoodi. Seepärast sai kleidi teostajaks disainer Kalle Aasamäe. Ta teeb põhiliselt küll meestele, aga minu meelest sai ta väga suurepäraselt ka minu kleidiga hakkama." Komplekti juurde kuulunud pilkupüüdvate ehete autor on ehtekunstnik Anne Roolaht. Mis peoriietest edasi saab? "Need jäävad meil igapäevasesse kandmisse. Mitte et me neid nüüd iga päev selga paneme, aga need jäävad riidekappi ja kui tuleb mõni pidulikum sündmus, siis võtame välja," pole kaunis komplekt Kristi sõnul kindlasti vaid ühekordseks kasutamiseks mõeldud. Samamoodi lubab ta vastuvõtuks tellitud ehteid kanda elu lõpuni ning lõpuks tütrele pärandada.

Tanel Padari elukaaslane Kristel Mardisoo jäi truuks Kristina Viirpalule

Kristina Viirpalu on varemgi Kristel Mardisoole kleite õmmelnud. "Ma võin teda usaldada ja olen väga rahul," kiitis ta oma printsessilikku ballikleiti. Kui kleidi idee ja värv pärinevad moekunstnikult, pitsivaht olnud kandja enda soov. Isegi Tanel Padaril jagus Õhtulehega rääkides kallima kleidile kiidusõnu. "Mulle tundub, et selle kleidi sees on ainukene koht, kus siin Jõhvi kontserdimajas veel õhku on."

Liina Kanter pooldab taaskasutust

Gerd Kanteri kaunis kaasa tunnistab, et kandis vastuvõtul disainer Kadri Järvela viis aastat tagasi tehtud seelikut, millele Natalja Lill disainis juurde uue pluusi.

Kaia Iva sinimustvalge sündis Tiina Talumehe moemajas

Poliitik Kaia Iva lipuvärvides kleidi autoriks on Tiina Talumees ja telliti see tänavuseks presidendiballiks. Nii nagu on kõik eelnevad Iva kleidid leidnud uue elu, leidvat kindlasti ka see. "Mõne kleidi olen lasknud lühemaks teha, mõni on läinud tavapärasemaks kasutuseks," lausub Iva.

Krista Kaer plaanib Gerly Tinni seelikut ja pluusi edasi kanda

Kirjastuse Varrak peatoimetaja Krista Kaera tualett valmis samuti vahetult enne tähtsündmust. Nii autor Gerly Tinn kui kandja jäid tulemusega ülimalt rahule. "Et see on pluus ja seelik, arvan kogu komplekti rahumeeli edasi kandvat. Variatsioonideks on sobivad ülemised ja alumised otsadki kenasti olemas."

Lavly Perling: 16 aastat truu samale rätsepale

Riigi peaprokurör Lavly Perling kasutas sama rätsepat, nagu ta on juba 16 aastat järjepanu teinud. Meistri nime jätab ta targu enda teada – see lähenevat liialt reklaamile.

Ingrid Tõniste: kaheksast ballikleidist seitse pärinevad Päärolt

Ingrid Tõniste on käinud kaheksal presidendi vastuvõtul, neist seitsmel on ta kandnud Bastioni kunagise peakunstniku Merike Pääro loomingut. Tavaliselt on igal aastal valminud uus kleit. "Ka 2010. aastal kandsin Bastioni kleiti, aga see oli juba oma kümmekond aastat mul kapis rippunud. Mu pojake oli alles kolmekuune ja ma polnud veel kaugeltki "omas kaalus" ega hakanud seepärast uuele kleidile mõtlemagi," räägib Ingrid. Ühel korral on ta ballikleidi ka laenutanud, aga ikka Bastionist. Kogu tualett valmis Ingridi kinnitusel imekiiresti.

"Veebruari algul hakkasime sellele mõtlema ja kahe prooviga ta valmis oligi. Päev enne vastuvõttu." Mullust valget vastuvõtukleiti disainides mõtles Ingrid ühtlasi suvel saabuvale pulma-aastapäevale ja pärast selgus, et see sobib suvel veel teiselegi pidulikule sündmusele, aga ülejäänud pilgupüüdjad on niisama kappi rippuma jäänud. Sel korral usub Ingrid, et seelik ja pluus lähevad kiirelt käiku. "Seelikule käärid sisse ja küll ma sinna sobivad ülemised ning alumised otsad juurde leian. Kas või mõne musta topi."

Reet Aus laenutas kleidi Aldo Järvsoolt, kõrvarõngad Tanel Veenrelt

Taaskasutuse hinge ja moelooja Reet Ausi peokleit ei pärinenud mitte Kambodža või Pakistani kaltsuhunnikutest, vaid oma healt sõbralt Aldo Järvsoolt. "Kui palusin teha endale vastuvõtukleiti, pakkus ta üht valmis kleiti. Küsis ainult, kas mul paar tundi aega on. Haaras siis nõela, niidi ja käärid ning nii ta ihu ümber kohandatud saigi," räägib Aus, kuidas täitus tema suur soov kanda kordki mõne teise Eesti moelooja rõivaid. "Mis sest, et ajutiselt. Ja Tanel Veenre kõrvarõngaidki ootab varsti ees kodutee."

Tiiu Sepp: mummud olid Tiina Talumehe idee

Tiiu Sepa õhtu üheks julgemaks kleidiks valitud, valgete mummudega kleit, on Tiina Talumehe looming, materjal on pärit Itaaliast. "Ma tahtsin midagi teistmoodi ja pakkusin kahevärvilist triipu. Mummud olid Tiina idee, sest tal oli just selline kangas tulemas," räägib OÜ Corrigo juhatuse liige Tiiu Sepp. Tiiu ei pea end just väga tagasihoidlikuks, seega läks ta ka moekunstniku ideega kaasa ja jäi lõpptulemusega väga rahule.

"See püüdis pilke. See on selline kleit, millel on pooldajaid ja vastaseid. Mummusid seostatakse ju eelkõige kuivainetopsidega." Kleit jääb Tiiu sõnul ootama tema tütreid, sest sellist tegumoodi ja materjali sobib selga panna ka 10 ja 20 aasta pärast. "Samamoodi võib see olla ka mõõdupuu eest – kas 10 aasta pärast läheb veel selga."

Lydia Rahula kleit valmis alles pühapäeval

Dirigent ja muusikaõpetaja Lydia Rahula kleit valmis alles pühapäeval. Mõtlema-arutama hakkasime Natalja Lillega juba kaugelt eelmise aastanumbri sees. "Kui olin Vene tänava kauplusest Lady kupongi ära ostnud, siis algas ebaõnn: kord olin ära mina, kord tema," ütleb Rahula. Mis kenast tualetist edasi saab, ta täpselt veel ei tea. "Rääkisime Nataljaga, et kleit tuleks tunduvalt lühemaks teha – loomulikult sündsuse piires. Aga ülemine ots võib rahulikult samaks jääda."