KUSTUTAS VÕLA: Riigikogulane Imre Sooäär tunnistab, et oli oma emale Innale presidendi vastuvõtu külastuse juba ammust ajast võlgu.Foto: Laura Oks
Presidendiball
26. veebruar 2015, 07:00

KES KELLEGA VASTUVÕTUL KÄIS? Imre Sooäär võttis kaasa ema: tundsin, et olen selle talle võlgu (46)

"Võtsin kaasa oma ema, sest ma tundsin, et olin selle talle juba kaua võlgu. Ta on minust kasvatanud mehe, kes ei karda oma arvamust välja öelda ja seista julgelt põhimõtete eest, millesse ma usun," räägib Imre Sooäär, kes oli vastuvõtule tulnud oma ema Innaga. 

"Ema on andnud mulle jõudu teha elus seda, mis aitab muuta maailma meie ümber paremaks, isegi kui see toob mulle isiklikke tagasilööke. Tänu oma emale usun, et Eesti võiks olla avatum, julgem ja suurem nii südames kui ka tegudes. Just nii saab meie riik igas mõttes suuremaks kasvada," ei ole Imre kiidusõnadega oma ema aadressil kitsi.

Kui võeti vastu seadus, mis lubab samasoolistel paaridel kooselu registreerida ja Imre näitas sellele üles suurt poolehoidu, sai ta ka tapmisähvardusi. "Siis oli toeks justema, kes on sügavalt uskliku kirikuinimesena kõiki mu tegemisi alati toetanud. Ema edastas oma sõnumi ka peole kutsutud kirikujuhtidele."

Imre kinnitab, et on ema Inna üle ääretult uhke – eriti selle pärast, mida ta presidendile ja teistele peokülalistele ütles. "Tema sõnum oli väga selge: armastage üksteist ja inimesi enda ümber, ärge vihake ja tehke teisi maha, ärge olge kadedad ja väiklased. Ainult nii saab Eesti tervemaks, tugevamaks ja paremaks muutuda. Toetage neid, kes ei karda kõiki raskusi trotsides siin elu edasi viia."

Möödunud aastal käis Imre vastuvõtul endise abikaasa Ellen-Maarja Valteriga, kes sai presidendi teenetemärgi. Varem on tema kaaslaseks korduvalt olnud Maret Maripuu. "Kuid eeldasin, et Maret Maripuu läheb tänavu Igor Gräziniga, sest nad on viimasel ajal väga tihedalt koos vastuvõttudel käinud."

Alguses, kui Imre ema tänavu oma kaaslaseks palus, oli too pisut häbelik ja mõtles, et kas nii vana inimene ikka sobib vastuvõtule, kuid oli siiski nõus pojaga liituma. "Lisaks kandis ta üle sajandi vanuseid rahvarõivaid minu vanavanaemalt ja ta lapiga kingad on esimese Eesti vabariigi ajast. Seega kandis ta edasi esivanemate pärandit ja tõi sellega peole ajatut mõõdet."

Imre ütleb, et ema jäi kontserdiga väga rahule. Samuti presidendi kõnega, sest see puudutas just neid teemasid, mis on tallegi olulised. "See õpetas inimesi nägema asjade sisu, eristama tõdesid pooltõdedest ja valedest ning uskuma sellesse, mis on sügaval südames, mitte fassaadil. Temas on muhulase soojus ja vägi, mis läbi minu kiirgab ka teistele. Sündisin ise küll Tallinnas, kui ta veel ülikoolis käis, kuid ta on suur Eesti ja Muhumaa patrioot." 

Luukas Ilves tantsitas ballil väikeõde Kadri Keiut 

President Toomas Henrik Ilvese poeg Luukas Kristjan otsis 2010. aastal presidendi vastuvõtule kaaslast sotsiaalvõrgustiku Twitter kaudu. 2011. ja 2012. aastal polnud tal kaaslase valikuga probleemi, sest tema südame oli hõivanud Eesti arengufondi kommunikatsiooniekspert Berit Piho, kellega koos vastuvõtul käidi. 2012. aastal läksid nad aga lahku ja tänavu astus Luukas vaibale ja poseeris hiljem fotoseina ääres oma 11aastase õe, presidendipaari ühise tütre Kadri Keiuga. Loomulikult ei jätnud Luukas väikeõde tantsu ajaks üksi nurka konutama, vaid keerutas esimest korda suurel peol olnud Kadri Keiuga ka jalga. 

Peeter Rebane: Tom on mu hea sõber 

Filmimees Peeter Rebane võttis vastuvõtule kaasa näitleja Tom Priori, kes tuli talle esimest korda Eestisse külla. "Tutvusime minu filmi produtsendi kaudu ühisel õhtusöögil. Lisaks sarnasele maailmavaatele on meil ridamisi ka konkreetseid ühiseid huvisid, esmajoones muidugi suur kirg kinokunsti vastu." Mõni aeg tagasi rääkis filmimees ajakirjale Hello!, et on lõpuks leidnud enda kõrvale armastava inimese. Et Peetrit ja Tomi on viimasel ajal koos liikumas nähtud, on meedia viimase kohe ka tema uueks kallimaks tituleerinud. Peeter ise seda aga otseselt ei kinnita. "Minu jaoks on ta väga hea ja lähedane sõber," kostab Peeter Õhtulehele.

Ta ütleb, et Tomile meeldis Eestis väga ja ta on rõõmuga valmis siia tagasi tulema. "Tom kiitis presidendi vastuvõtu inimlikkust ja kontserdi innovatiivsust. Ta oli siiralt ja väga positiivselt imestunud ka selle üle, kuivõrd ilus loodus ja head toidud meil on." 

Heivi Saaremets ja Gert Raudsep – uus paar? 

Käsikäes saabusid vastuvõtule NO99 näitleja Gert Raudsep ning DJ ja stilistina tuntud Heivi Saaremets, keda avalikkus teab rohkem muusik Raul Saaremetsa abikaasana. Portaali Publik andmetel on Saaremetsad aga juba mõnda aega lahus ja elavad mõlemad oma elu. Heivi näeb küll sotsiaalmeedias talle saadetud küsimust, kas nad on Gertiga tõesti uus paar, kuid jätab selle vastuseta. 

Rannar Vassiljevi käevangus oli Rebecca Kontus 

Poliitik Rannar Vassiljev saabus vastuvõtule, käevangus lauljatar Rebecca Kontus. "Meid seob juba pea nelja-aastane tutvus," ütleb Rannar. Küsimusele, kas nad on Rebeccaga lihtsalt head sõbrad või paar, vastab ta: "Ma ei tea. Ma arvan, et see sõltub definitsioonidest. Head sõbrad oleme kindlasti," ütleb ta ja jätab selle õhku, kas nad on uus paar. "Jätaksin selle hea meelega lahtiseks. Kindlasti oleme head sõbrad ja tuttavad juba neli aastat."

Kristjan Pärnsalu valik langes elukaaslasele

"Kaaslase valik vastuvõtule oli väga lihtne – ikka ju valitakse elukaaslane, abikaasa või väga hea sõber. Nii tegingi oma valiku. Elukaaslane," põhjendab Hairhouse’i omanik, juuksur Kristjan Pärnsalu (paremal), kes tegi ka tänavu Evelin Ilvesele soengu, miks ta saabus vastuvõtule reklaamialal töötava Andres Siemiga. "Kontsert meeldis meile, vastuvõtu värviline ruumikujundus ja naivistlikud joonistatud tegelased lõid mõnusa rõõmsa, kuid piduliku meeleolu."

Tiina Lokk Aivar Roopist: meie vahel pole mingisugust romantikat!

Pimedate Ööde filmifestivali ema Tiina Lokk võttis vastuvõtule kaasa kolleeg Aivar Roopi. "Temaga on väga hea ja lahe suhelda. Käisime kunagi kevadel koos ka Ameerikas ja praegu tegeleb ta filmipaviljoni loomise projekti kokkukirjutamisega. Midagi muud polegi," ütleb Lokk. "Ei, meie vahel pole mingisugust romantikat!" hüüatab ta. "Oleme lihtsalt head sõbrad."

Rainer Vakra on võetud! Ta tuli vastuvõtule elukaaslasega

"Ma ei pea põhimõtteliselt õigeks oma eraelu reklaamimist tervele maailmale. Usun, et on ilus ja romantiline, kui midagi jääb ka omavahele ning saladuseks. Sellest arusaamast olen alati lähtunud ja teen seda ka tulevikus. Aga võin kinnitada, et Marilin on minu elukaaslane," tunnistab Rainer Vakra lõpuks ometi, et tema süda on täielikult hõivatud.

Rainer, keda on meedias tituleeritud riigikogu ihaldatuimaks poissmeheks, on varasematel aastatel vastuvõttu väisanud nii üksi kui ka vanaisaga. Möödunud aasta algul lubas ta Postimehele antud intervjuus, et järgmisel korral läheb vastuvõtule juba abikaasaga. "See ei ole koht, kus käiakse esimesel date’il või juhusliku pruudiga. On ju käidud Carmen Kassiga. Ja Liis Lassiga." Ajakirjaniku küsimusele, kas Raineril on keegi, kellega vastuvõtule minna, vastas ta: "On, aga me ei ole abielus ja meil ei ole leivad lõplikult ühes kapis."

Möödunud suvel jäi Rainer esimest korda pildile kauni blondiini Marilin Lookiga. "Marilin on keeletoimetaja, kes paneb ilmeksimatult paika iga väiksemagi kirjavahemärgi ja leiab üles ka kõik muud vead," kommenteerib ta kallima elukutset. "Ma ei hakkaks hetkel meie suhtele silte külge panema," ütles Rainer toona.

Marilin ja Rainer tunnevad teineteist juba ülikooliajast. "Aga alles aastaid hiljem toimunud ootamatu kohtumine Nõmme jooksurajal pani meie suhtlemisele uue alguse."

Marilin kandis vastuvõtul kaunist beeži kleiti, mille autor on Liina Stein. "Kleidi valmimine võttis aega terve kuu. Liina Steini looming on Marilinile varemgi silma jäänud ja meeldinud. Sooviks oli tagasihoidlik ja lihtne, aga samas elegantne ja romantiline stiil."