Üks kahest rariteetsest Adolf Hitleri "Mein Kampfist", mille füürer pühendas 1923. aastal Müncheni õlleputšis osalenud Josef Bauerile. 26. veebruaril 2015 pandi mõlemad oksjonile.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
25. veebruar 2015, 14:40

Hitleri "Mein Kampf" taasilmub Saksamaal ajalooallikana (19)

Saksamaal ilmub esimest korda pärast Teist maailmasõda Adolf Hitleri autobiograafilise teose "Mein Kampf" kordustrükk.

"Mein Kampf" avaldatakse nüüd kui ajalooline dokument, mis on varustatud arvukate analüütiliste ja kriitiliste kommentaaridega, kirjutab washingtonpost.com.

Saksamaal on Hitleri "Mein Kampfi" ('minu võitlus') avaldamise õigus kuulunud senini Baieri liidumaale, kuid see ainuõigus aegub detsembris. Uue trüki on ette valmistanud ja avaldab Saksa lähiajaloo instituut, mida rahastavad Saksa maksumaksjad.

Instituut peab "Mein Kampfi" oluliseks ajalooallikaks ja õppevahendiks. Uue väljaande 2000 lehekülge sisaldavad rohkem kommentaare kui originaalteksti.

Seevastu on oponendid, sh paljud holokaustis ellu jäänud inimesed, reageerinud endise natsijuhi ja juudi rahva hävitaja teose taasavaldamise peale raevukalt. Nad väidavad, et raamat ilmub ajal, mil Euroopas kasvab antisemitism.

Omaaegse natsipiibli esimesi väljaandeid säilitatakse Baieri riigiraamatukogu arhiivis ja naljalt neid lugejatele ei laenutada. "Tavalugejale on see raamat liiga ohtlik," hoiatas raamatukogus töötav ajaloolane Florian Sepp.