HÜVASTI EILSELE: Elina Borni ja Stig Rästa esitatud lugu "Goodby to Yesterday", mis esindab kevadel Eestit Eurovisioni lauluvõistlusel Viinis, meeldib inimestele väga, aga loo sõnade kohta ei oska keegi suurt midagi öelda, sest need on enamikul jäänud kahjuks tähelepanuta.Foto: Teet Malsroos
Üritused
25. veebruar 2015, 07:00

EESTI LAUL: millest räägib Elina ja Stigi võidulugu? (34)

Juhusliku valiku põhjal võib tõdeda, et inimesed jagunevad tänavuse "Eesti laulu" võiduloo sõnade suhtes kaheks. Mehed ei viitsi neisse eriti süveneda, naised aga tabavad loos seevastu teatavat elulist nooti. 

Laulu sõnade autor Stig Rästa tunnistas ETV saates "Ringvaade", et võidulaulus "Goodbye to Yesterday" ("Hüvasti eilsele") võib leida natuke ta endagi kogemustest. "Mingil määral on need mu enda lood," rääkis muusik.

"Sarnaseid situatsioone on olnud küll, aga ma pole mitte kunagi ära hiilinud," vihjab Rästa ilmselt järgmistele lauluridadele: "…ma ei tahtnud sind äratada, minu armastusest poleks sulle nagunii piisanud. Seega võtsin asjad ja kadusin sul jalust".

Millest räägib Eesti tänavune eurolaul aga inimesele tänavalt, kuidas seda mõistetakse?

"Üheks sõnumiks võiks olla, et kaks inimest on suhtes, kus nad ei julge teineteisele oma emotsioone välja näidata," on bussi ootav Loviise-Jonna lauluga hästi kursis. Ta selgitab: meespoolel on tunded, mida too ei söanda väljendada. "Tüdruk aga armastab samal ajal meest, aga on liiga ebakindel, et kuidagi teada anda. Nii ongi paarike lõksus ega oska olla ega käituda."

Mida aga kostab punase mantliga brünett neiu, viiulikohver käe otsas? Aastaid muusikakoolis õppinud Silja tunnistab, et võib-olla segas teda natuke professionaalne kretinism. "Sõnumi kohta ma ei oska öelda, aga mulle hakkasid kõrva Elina mustad noodid. Ma olen juba noorest saati muusikakoolis käinud, võib-olla sellepärast häiris." Samas avaldab ta lootust: lõppvõistluseni on veel nii palju aega, et ehk õnnestub kõik puhtaks rookida ja korda sättida.

Meesterahvaste puhul võib täheldada: ega keegi eriti laulu lüürilisele osale tähelepanu pööra. "Sõnadesse pole ma jõudnud süveneda, jään vastuse võlgu," kostab mõtliku näoga nahkjopes Ingar. Seevastu on ta enam kui rahul muusikalise küljega, mistõttu sai võidupala ka tema hääle. "Laul meeldib mulle väga – hea rütmikas! Meloodia on ikka see, mis kõige rohkem kaasa haarab." Praegune valik läks tema sõnul täpselt kümnesse.

Talle sekundeerib Tallinna ülikooli ees jalutav Janar, kellele lugu meeldib ja häälgi läks nimelt Elinale ja Stigile. "Täiesti rahul olen! Aga sõnadesse pole tõesti suutnud süveneda, ainult poole silmaga jälgisin kõike." 

Heidy Tamme: sõnum tuleb edastada esinemisega 

Laulja ja muusikapedagoog Heidy Tamme ütleb, et paraku ei tekitanud Elina ja Stigi esinemine temas sellist emotsiooni ega hasarti, et oleks ergutanud rohkem sõnadesse süüvima. Tal on varasematest aastatest ka kogemus: keegi nooruke laulja vastanud pärast lavalt maha tulekut, et kui huvi on, siis mingu otsigu sõnu internetist tema kodulehelt! "Aga mina ei pea laulusõnu dešifreerima, see on laulja ülesanne need veenvalt edasi anda!"

Ehkki Tamme peab nii Elinast kui Stigist eraldi väga lugu, puudub nendevahelisest duetist ikka see miski keemia. "Jättis surutud mulje, ei pannud mind vaimustunult toolilt hüppama!"

Muusiku ja saatejuhi Piret Järvise hinnangul on Elina ja Stigi loos selge süžee: noormees lahkub hommikul ilma sõnagi lausumata neiu juurest. Neiu leiab, et oleks tulnud asjad ikkagi enne omavahel selgeks rääkida. "Eesti laulu" salvestusel terve päeva koos lauljatega veetnud Järvis teab siiski öelda, et midagi isiklikku laulust otsida ei maksa. "See ei ole otseselt olukord Stigi elust, vaid jutustab loo, millega ilmselt paljud saavad ennast otsesemalt või kaudsemalt samastada."

Luuletaja Contra ehk Margus Konnula pingutab laulu sõnumi suhtes mälu: "Laulu olen ikka kuulnud, oli vist pealkirjas mingi goodbye sees?" Sellega tema kursisolek "Eesti laulu" võidulooga paraku piirdubki. "Ei mõista küll midagi ütelda, aga euro- ja poplaulu kohta üldiselt korralik."

Muusik Ott Lepland kuulub samuti nende hulka, kes pole tänavuse võiduloo lüürikaga tutvuda jõudnud. See-eest jagub tal ohtralt kiidusõnu muusika kohta. "See oli parim võimalik valik, maailmatasemel lugu!" 

Hüvasti eilsele 

"Eesti laul 2015" võiduloo "Goodbey to Yesterday" (autor Stig Rästa) eestikeelsed sõnad (esitajad Stig Räasta ja Elina Born)

ma ärkasin hommikul kell kuus

mu silmad olid suletud, kuid olin ärkvel

teesklesin sügava une hingamist

riietusin vaikselt

mind ehmatas võtmeklõbin lukuaugus

kui astusin õue, naeratasin koerale

ma ei tahtnud sind äratada

minu armastusest poleks sulle nagunii piisanud

seega võtsin asjad ja kadusin sul jalust

miks sa mind ei äratanud

olen kindel, et oleksin sind peatanud

öelnud sulle, et proovime veel

ja ütleme hüvasti eilsele

miks sa üldse mõtled nii

jah, me tülitseme palju, aga lõppude lõpuks

sobime me suurepäraselt

ma ei sooviksi midagi muud

nüüd olen üksi ja sind ei ole

alasti lebades vaatan oma telefoni 

Allikas: err.ee