ÜKS KAHEST: «Mandariinide» produtsent Ivo Felt (paremal) oli ainuke eestlane, kes legendaarsele punasele vaibale pääses.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
25. veebruar 2015, 07:00

Ivo Felt: Oscarite gala oli nagu muusikal

"See on nii hästi televisioonile orienteeritud," võrdleb "Mandariinide" produtsent Ivo Felt Oscarite galat muusikaliga. "Natuke pani kulmu kergitama masinavärgi töötamise mahedus. Õlitatult töötas!"

Kui eestlastel jäi filmiauhind saamata, nentis Ivo Felt, et päris seda ei saa väita, et pettumust üldse polnud, kuid üldiselt ollakse tulemusega rahul. Vähemalt pääseti maailma viie parima võõrkeelse filmi hulka.

"Teadsime enda positsiooni ja võiduvõimalus ei olnud eriti suur. Aga väike pettumus on alati. See on nagu sport: võita tahavad kõik ja väikese adreka lõi küll üles," kommenteeris Felt vahetult pärast pühapäeva õhtul (meie aja järgi ööl vastu esmaspäeva – toim) Los Angelese Dolby Theatre’is toimunud Oscarite galat.

"Zaza (filmi režissöör Zaza Urushadze – L. M.) oli võib-olla grammike rohkemgi pettunud kui mina, aga see on loogiline. Tema oli režissöör. Ja võib-olla oli emotsionaalsematel grusiinidel pettumus suurem," mõtiskles Felt.

"Kuid ma väga loodan, et inimesed ei ole pettunud, sest selleks pole põhjust. Oleme välja valitud 83 filmi hulgast ja saanud viie parima hulka. Tänaseni on imelik seda välja öelda!"

Film "Mandariinid" pidi Oscarite galal parima võõrkeelse filmi kategoorias alla vanduma Poola linateosele "Ida". Peab tõdema, et pressikeskuses välisajakirjanike hulgas see kategooria erilist põnevust ei tekitanud, sest suurem osa neist oli süvenenud arvutitesse.

Kui selgus, et võitjaks on Poola film, ei kõlanud seal isegi aplausi, mille varasemate kategooriate võitjad olid ära teeninud. Küll aga elavnesid ajakirjanikud, kui Poola filmi režissöör Pawel Pawlikowski pikalt ja laialt jutustama jäi ja teda katkestada üritati – terve pressikeskus naeris ja plaksutas.

Pawlikowski lootis pärast Oscari saamist pidada pika tänukõne, kuid see katkestati muusikaga.

"Ma mõtlesin oma lastele, kes seda vaatasid. Loodetavasti. Tahtsin öelda, et see on suurepärane ja lapsed on maailma parimad. Ma tean, et ameeriklased oleksid seda ütlust jumaldanud," selgitas režissöör hiljem pressikeskuses, kuhu ta intervjuud andma tuli.

Võidust rääkides lisas Pawlikowski, et loodab julgustada inimesi Poola kino vaatama. "See ei ole holokaustifilm, nagu seda Ameerikas nimetatakse. Sellel on palju kihte," ütles režissöör.

Kuigi võitjaks osutus Poola film, leiab juba rohkem kui kümme aastat Los Angeleses elanud Eesti päritolu filmimees Brad (Priit) Jurjens, et "Mandariinide" peaosa täitnud näitlejal Lembit Ulfsakil oleks soovi korral ehk võimalus Hollywoodiski näitlejakarjääri teha, kui ta seda asja viitsiks tõsiselt võtta.

Ta ei välistaks, et keegi Hollywoodist ühel päeval Ulfsakile või režissöör Zaza Urushadzele helistab ja koostööd pakub. Jurjens usub, et "Mandariinid" jõudis nii kaugele, sest kaks väikest riiki panid oma jõu kokku.

Eesti tiim naaseb kodumaale täna pärastlõunal.