"Kuna meie laulust räägiti nii palju ja peeti pidevalt favoriidiks, siis ma mõtlesin, et me ei võida. See tuli üllatusena," ütles Elina pärast "Eesti laulu" võitu. Foto: Teet Malsroos
Üritused
23. veebruar 2015, 07:00

EUROVISIONILE SÕIDAVAD ELINA JA STIG: see on täiesti ebareaalne! (56)

"Ma olen kindel, et mulle jõuab alles homme või ülehomme kohale, mis siin toimub, sest see kõik on täiesti ebareaalne!" õhkas lauljatar Elina Born laupäeva õhtul Nordea kontserdimajas vahetult pärast seda, kui tema ja Stig Rästa kuulutati tänavuse "Eesti laulu" võitjateks. 

"Aitäh, et teile meie laul meeldis, et te võtsite kätte oma telefonid ja raha raiskasite," tänas Stig oma fänne ja Elina lisas: "Minu meelest jääb "aitäh" väheseks!" Elina ja Stig andsid pisut pärast võitja väljakuulutamist pressikonverentsi, kus nad istusid üsna ehmunud nägudega ja nägid välja pigem ehmunud loomakestena kui äsja Eurovisioni pileti teeninud lauljatena.

"Arvan, et seda pole väliselt üldse näha, mis tunded meid valdavad," tunnistas ka Elina. "Kuna meie laulust räägiti nii palju ja peeti pidevalt favoriidiks, siis ma mõtlesin, et me ei võida. See tuli üllatusena," ütles Elina. "Olen ise muidu üliemotsionaalne inimene ja tavaliselt löövad mul tunded alati lakke, aga nüüd olen neid pidanud all hoidma, et lugu uuesti laval normaalselt ära laulda. Ma olen kindel, et mulle jõuab alles homme või ülehomme kohale, mis siin toimub. See kõik on väga ebareaalne. Ma olen väga õnnelik ja Stig on ka, päriselt," naeris Elina.

"Tunnen rahulolu, kõik on hästi," ütles ka üsna sõnaaher Stig. Vast nägid ka televaatajad, et kui võidulaul "Goodbye to Yesterday" laval uuesti esitamisele tuli, katkes Elina hääl hetkeks. "Mul tuli korra selline õnnesähvatus, sain aru, et nüüd ongi päriselt nii, et me läheme Viini. Siis vaatasin oma lavapartnerile silma ja õnnepisarad tahtsid tulema hakata. Õnneks suutsin end vaos hoida," kommenteerib Elina laval toimunut.

Lugu "Goodbye to Yesterday" hakati Eurovisioni võistluse esiviisikusse ennustama juba ammu enne seda, kui kodumaised poolfinaalidki käima läksid. Elina ja Stig on varem öelnud, et laulu senine edu võib neile teha hoopiski karuteene, sest inimesed võivad mõelda, et kõik hääletavad nagunii nende poolt. Seetõttu olid Elina ja Stig ka finaalis üsna tagasihoidlikud ja ei rääkinud enne tulemuste selgumist favoriidiks olemise teemadel. "Tagasihoidlikkus on voorus. Mida me enne ikka rõõmustame, kui selleks põhjust on. Ootasime õiget hetke," ütles Elina selle kohta. "Ma olen kuulnud, et tagasihoidlikkus on arengupeetus," viskas Stig kõrval nalja. 

Ülekaalukas võit superfinaalis 

Elina ja Stigi poolt hääletas 79% inimestest, kes helistas kolme viimase superfinalisti poolt ja see on kindlasti vägev ülekaal. "Ma mäletan, et me kaotasime Trafficuga kunagi samamoodi, et meil oli umbes 19% häältest (Stig mõtleb siinkohal 2009. aasta võistlust, kus ansambel Traffic looga "See päev" võistles superfinaalis Urban Symphony looga "Rändajad" – Traffic sai 18% häältest ja Urban Symphony 82% – K. T). Väga tore on ka nüüd selles rollis olla."

Mis siis Elinale ja Stigile võidu tõi? "Ega täpselt ei tea, miks inimestele meie laul meeldis. See on ajatu lugu ja kõik saavad ehk laulusõnadega samastuda," pakkus Stig. Seda, kuidas hakkab esitus välja nägema suurel eurolaval, võitjad muidugi veel ei tea. "Me oleme üritanud seedida mõtet, et oleme sinna saanud," ütles Elina umbes 20 minutit pärast võitja selgumist. "Tahtsime, et saaksime loo hästi esitatud ja hea õnne korral ka võidu. Nüüd on veel natuke aega mõelda, kuidas edaspidi olema saab."

Seda luksust Stigil ja Elinal aga pole, et pärast finaali paariks päevaks jalad seinale visata ja puhata saaks. Esmaspäeval ootab neid juba ees esinemine ning pühapäeval tuli selleks ka proovi teha. "Läheme ühele koolipeole esinema. Nüüd esitame seda laulu esimest korda nii-öelda avalikult." 

Žürii lemmikuteks olid Elina–Stig ja elevandid 

Finaalsaates andis oma hääle ka 12liikmeline žürii koosseisus Ingrid Kohtla, Kristjan Hirmo, Ines, Koit Raudsepp, Reigo Ahven, Iiris, Genka, Els Himma, Kristjan Randalu, Tanja ja Priit Hõbemägi. Kõige rohkem maksimumpunkte, neli kümmet, sai Elephants From Neptune, neile järgnesid Stig ja Elina ning Daniel Levi kolme maksimumiga ja Triin Niitoja ühega. Žürii punktid:

1. Elina Born ja Stig Rästa, "Goodbye to Yesterday" – 89 punkti

2. Elephants From Neptune, "Unriddle Me" – 88 punkti

3. Daniel Levi "Burning Lights", – 80 punkti

4. Robin Juhkental & The Big Bangers, "Troubles" – 77 punkti

5. Elisa Kolk, "Superlove" – 59 punkti

6. Triin Niitoja & John4, "This Is Our Choice" – 53 punkti

7. Kali Briis Band, "Idiot" – 53 punkti

8. Maia Vahtramäe, "Üle vesihalli taeva" – 48 punkti

9. Luisa Värk, "Minu päike" – 34 punkti

10. The Blurry Lane, "Exceptional" – 24 punkti

Kokku hääletati ligi 166 000 korda

Sel aastal muudeti hääletussüsteemi nõnda, et varasema kahe superfinalisti asemel oli tänavu neid kolm. Esimeses voorus helistas 76 000 inimest, teises voorus aga ligi 90 000. Esikoha saanud Stig ja Elina said 79% häältest, teiseks jäänud Daniel 13% ja kolmandale kohale tulnud Elisa 8%.

Žürii ja rahvahääletuse lõpptabel: 

1. Elina Born ja Stig Rästa, "Goodbye to Yesterday"

2. Daniel Levi, "Burning Lights"

3. Elisa Kolk, "Superlove"

4. Elephants From Neptune, "Unriddle Me"

5. Triin Niitoja & John4, "This Is Our Choice"

6. Robin Juhkental & The Big Bangers, "Troubles"

7. Kali Briis Band, "Idiot"

8. The Blurry Lane, "Exceptional"

9. Maia Vahtramäe, "Üle vesihalli taeva"

10. Luisa Värk, "Minu päike" 

Eurofännid on Elina ja Stigi võidu üle õnnelikud 

Eurovisioni lauluvõistluse ametlikul kodulehel eurovision.tv hõiskavad fännid Elina ja Stigi võidu üle. "Parim laul! Kindlasti võitja!" kommenteerib üks fänn. "Eesti finaalis saigi olla ainult üks võitja ja need olid Elina Born ja Stig Rästa looga "Goodbye to Yesterday"," kiidab teine.

Palju on ka kommentaare, mis ütlevad, et 2016. aasta Eurovision võib toimuda just Eestis. "Hea valik. Ma arvan, et Eestil on võimalus võistlus võita ja trofee taas koju viia. Ma oleksin selle üle väga õnnelik. Samas me teame, et Eurovision on üllatuste osas populaarne. Minu arvates läheb sellel laulul Viinis hästi. Tallinn 2016? Võimalik!"

Loomulikult leidub aga ka neid, kelle arvates on Elina ja Stigi esitus igav ja meenutab möödunud aastal Taanis teiseks jäänud Hollandi bändi The Common Linnets lugu "Calm After the Storm". 

Mart Sander: Elina ja Stigi suureks plussiks on vokaalne kindlus 

"Eesti laulu puhul loodan eelkõige seda, et selle askeetlikku lakoonilisust ei hakataks rikkuma "põnevate" kostüümide, tantsuseadete või muu pinnavirvendusega. Las inimesed kuulavad lugu, kas või näiteks teksti, mis kahtlemata oli selle aasta võistluslaulude kõige veenvam," kommenteerib Mart Sander võidulugu.

"Stigi ja Elina suureks plussiks on vokaalne kindlus – nad ei mõju kui katsetajad, kellel vahel tuleb, vahel mitte. Mõlemas on vabadust ja mõlemad oskavad olla rollis, mis loob tunde laulu mõtet toetavast lavastatusest. Ehkki selliseid bonnieclydelikke minoorseid duette on ilmas mitmeid ja nii mõnedki on kõlaliselt päris sarnased, ei ole loole mitte midagi ette heita – kõige vähem võin kritiseerida mina, kelle iga lugu meenutab mõnda juba ammulauldud lugu."

Laulu käekäiku Eurovisioni lauluvõistlusel Mart aga ennustama ei hakka. "Olen endiselt veendumusel, et hääletamine on lavastus, võitja määratakse kõrgemalt poolt vastavalt euroliidu hetkevajadustele ning sellel pole muusikaga mitte mingit pistmist. Eurovision on siiski vaid geopoliitilistele aastapreemiate jagamine ning kui Ukraina sel aastal osaleks, oleks võit neil juba taskus." 

Olavi Pihlamägi: Elina ja Stig olid esikolmikust visuaalselt kõige nõrgemad 

"Ma olen rahul. Kõik kolm, kes finaalis olid, olid võrdselt võimelised Eestit Eurovisionil esindama. Ainus asi on see, et kui teine ja kolmas koht olid visuaalselt enam-vähem, siis Stig ja Elina visuaalselt kõige nõrgemad. Sellega peab meeletult tööd tegema. Aasta hiljem ei saa minna sama nipiga, nagu Holland möödunud aastal, kes keeras pildi mustvalgeks," arvab euroekspert Olavi Pihlamägi.

"Meie oleme nad omaks võtnud – Stig on ju kümmekond aastat publiku ees olnud, Elina on üsna noor – aga Euroopale ei ütle nad midagi. Ehk pole nad ka kõige atraktiivsem paar ja peab väga täpselt mõtlema, mida sinna lavale veel panna. Kas on see siis mingi tegevus või suurepärane valgusrežii," ütleb Pihlamägi, tuues näiteks Aserbaidžaani etteaste Bakuus, kus laval oli klaaskastis tantsija, kellega peegelpildis laulja esines. "See oli visuaalselt nii võimas, et hing jäi kinni – võimendas laulu sisu ja oli väga efektne."

Pihlamäe sõnul ei saa jääda naiivselt lootma lihtsalt vapustavalt ilusa laulu peale. "Sellega on vaja palju tööd teha. Vokaalselt ei olnud nende esitus Nordeas ideaalne. Kujutame nüüd ette, et läheme Viini, kus on palju suurem lava ja erutust rohkem. Laul pole kaugeltki valmis, aga mulle väga meeldib selle fono, kuhu on toodud sisse palju erinevaid pille, see on vaimustav." Pihlamägi ei hakka tegema ettekirjutusi, kuidas asi peaks Viinis välja nägema. "Selleks käivadki lugupeetud tiimijuhid koos. Peab tutvuma Viini kontseptsiooniga ja nägema, mida teised teevad, kuigi keegi ei avalda oma nippe enne peaproove. Olles ise kohapeal olnud, siis tean, et isegi riietuse viimased detailid tuuakse alles viimasel hetkel välja." 

Hõbemedalist Daniel Levi: teine koht on meie jaoks võit! 

Teise koha omanik Daniel Levi tundus laupäeva õhtul olevat vast kõige suurem staar – selleks, et temalt intervjuud saada, tuli läbi murda suurest fännidehordist, sest kõik tahtsid Nordea fuajees temaga pilti teha.

"Väga hea tunne on! Teine koht on meie jaoks täielik võit ja oleme ülimalt rahul," kinnitas Daniel. Talle oli kaasa elama tulnud abikaasa Eleri, kes tunnistas, et kõige närvesöövam hetk oli see, kui hakati järjekorda kümnest ettepoole välja kuulutama. "Ma olen nii rahul," kinnitas Eleri, kes ka lõpuks Danieli embusesse pääses. "Mul ei olnud üldse närvi. See oligi väga veider. Südames oli mingi täielik rahu ja mõtlesin, et läheb nii, nagu minema peab," ütles Daniel ja bändikaaslased nõustusid.

"Ma ei ole üldse pettunud! Näha, kuidas Eesti inimesed hääletasid ja et nende lemmik pääseb Eurovisionile, on ülihea." Danieli saab peagi näha esinemas "Tallinn Music Weekil" Rock Cafés, kuhu ta kõiki fänne kutsub. 

Kolmandaks jäänud Elisa: see oli üks parem ja ägedam esinemine mu elus 

"Tunne on suurepärane. Tänane õhtu on olnud täis nii erinevaid emotsioone. Ma ei mõelnud üldse, mis täna saada võib," rääkis kolmandaks jäänud Elisa Kolk. "Kolme hulka sattumine oli väga ootamatu, ma arvasin, et jään neljandaks või viiendaks. Kui kolme hulka pääsesin, lõi mind hetkeks nii pahviks, et ma ei saanud väga aru, mis toimub. Sealt edasi läks juba väga pingeliseks, kui sain aru, et tõesti on ainult kolm võistlejat jäänud."

Elisa kinnitas, et on kolmanda kohaga äärmiselt rahul ja mingit pettumust ta hinges pole. "200 osaleja seast tulla kolmandaks, uue artistina, on ju hea. Mingit häirivat närvi mul enne tulemuste väljakuulutamist ei olnud, pigem olid elevus ja ärevus koos." Loo alguses langes Elisa Nordea kontserdimaja laest alla. "Ma ei mäletagi, kust see mõte meil tuli. Kuna lava oli üsna tühi – mina ja taustalauljad – siis mõtlesimegi, et võiks lennata. See oli tõeliselt äge kogemus."