AASTA TÄHTSAIM ÕHTU: Los Angelese limusiinirendifirmadele on Oscarite gala aasta tähtsaim õhtu, sest siit tuleb nende põhisissetulek. Foto: AOP
Inimesed
21. veebruar 2015, 07:00

Limusiinijuhid on Oscarite jagamise õhtul liikumapanev jõud (1)

Oscarite jagamise päeval muutub liiklus Los Angeleses üsna hõredaks: inimesed kas valmistuvad õhtuse galaülekande vaatamiseks või sätivad end hoopis sinna kohale minema. Just sel ajal võtavad linnatänavatel võimu enda kätte limusiinid, mida on liikvel üle tuhande.

"Siinne korraldus on võrreldav sõjaväeoperatsiooniga," ütleb autorendifirma KLS Worldwide Chauffeur Services tegevjuht BBC Newsile. Iga viimane kui samm on rangelt paigas. "See on meile aasta tulusaim õhtu ja me anname endast kõik," kinnitab ta. Staaridega otse nad siiski limusiinide broneerimiseks ei suhtle: enamasti võtavad filmikompaniid korraga autod kõigile oma inimestele.

Autojuhtide tööpäev algab tavaliselt kella seitsme paiku hommikul ja kestab nelja–viieni hommikul: staarid tuleb esmalt hotellidest peale korjata (nad ei telli autot peaaegu kunagi koju) ja viia ettevalmistusi tegema, siis tseremooniale, siis järelpeole. Pärast seda veel teisele, privaatsemale järelpeole. Sõidutada tuleb ka staari kaaskonda: disainereid, jumestajaid ja mõnel juhul relvastatud ihukaitsjaid. "Sellised on näiteks Jennifer Lopezil, aga seda seepärast, et ta kannab alati nii kalleid ehteid, keegi peab neid kaitsma" ütleb Alex.

Snäkid ja vahuvein

Staaridel on mõistagi omad nõudmised: joogivesi, mida limusiinis pakutakse, peab olema toatemperatuuril, et nad oma tänukõnehäält ei kahjustaks. Samal põhjusel ei tohi autos kasutada konditsioneeri. Peale vee pakutakse kuulsustele krõpse, pähkleid, mahla ja klaaskomme. Järelpeole sõiduks on auto pagasiruumi valmis pandud vahuvein. Juhid on valmis täitma kõiki nõudmisi. Näiteks on teel galale käidud kiirelt sigarette ostmas. Nad lihvivad oma teenust täiuslikkuseni, sest sellest oleneb nende jootraha, mis ulatub 20 eurost 800 euroni.

Autos on alati olemas esmaabikott, milles on juukselakk, suuvärskendaja, väike õmblustarvete komplekt ja muud pudi-padi. "Olukordi tuleb ette igasuguseid ja kord on üks meie juhte pidanud ühe kuulsa näitlejanna kleiti klammerdama," muheleb Darbahan.

Mõistagi unustavad tuntud näod pöörase õhtu ja öö jooksul limusiini palju isiklikke esemeid. "Leiame kõike alustades telefonidest ja lõpetades aluspesuga, aga eriti ohtralt jäetakse maha šinjoone. Kui kõigele muule tullakse reeglina järele, siis võltsjuukseid ei taha keegi miskipärast omaks tunnistada," naerab ta.