Foto: Stina Kase
Üritused
20. veebruar 2015, 19:28

EESTI LAUL | ÕHTULEHE ŽÜRII VALIK: parimad on Elina ja Stig ning Elisa Kolk (49)

Nagu igal aastal, kogus Õhtulehe veebitoimetus ka tänavu kokku 14 muusika- ja eurosõpra, kes hindasid "Eesti Laul 2015" finaali jõudnud lugusid. Üllatusi ei ole − Elina ja Stigi lugu võitis ka meie kuulajate südame.

Ühtekokku hindas lugusid 14 inimest ja punkte anti Eurovisioni süsteemi kohaselt: 12 punkti parimale, 1 punkt halvimale. Enim kõrgemaid punkte sai kokku Elisa Kolgi lugu "Superlove" − viis korda. Neli korda anti maksimum ka Triin Niitoja & John4 loole "This Is Our Choice" ning Stigi ja Elina loole.

Hindajate arvamused lahknesid enim Robin Juhkental & The Big Bangersi, Maia Vahtramäe ja Kali Briis Bandi lugude puhul.

LÕPLIK TABEL:

I KOHT: Elina Born ja Stig Rästa "Goodbye to Yesterday" − 132 punkti

- Lool on võrdlemisi palju pisivigu. Näiteks võiks intro olla pikemalt, laul tuleb kuidagi imelikult sisse pärast mingit pasunatörtsu, kolm või viis sekundit ja kuulaja jalg hakkaks ehk tatsuma ja hook oleks olemas. Stigi salmid on ka raisatud tekst, võiks ju olla mingi Linna-Ilus kahekõne, kuid lõpuni ei saa aru, mis Stigi häda oli, et pidi minema tormama. Lisaks tundub, et Stig tegi üheöösuhet, sest riided olid ainsad asjad, mille pidi korterist kaasa võtma (võib-olla koer kah).

- Kindel favoriit, teistest pea jagu üle! Viis ja sõnad jäävad kohe meelde ja lauljad on mõlemad väga ilusad ja nägusad noored ja toredad. ;)

- Kuigi seda ennustatakse ka Eurovisioni võitjate sekka, ei ole mina selle laulu maagiast aru saanud. Ei, lool pole viga midagi. Aga eelmise aasta Hollandi teise koha saanud lugu oli palju parem.

- Kõigi favoriit, nagu selgub, kuid isegi kui Stigi looming väga meeldib, jääb loost midagi puudu. Ei oska sõrme peale panna, kas asi rütmis või Elina/Stigi vokaalis, kuid tahaks nagu särtsu rohkem.

- Väga hea laul! Elinal on seksikas hääl ja Stig on ise seksikas, nii et meeldiv kooslus. Loodetavast finaalis üllatavad teistsuguse lavašõuga. No ja fännipagas on neil ju ka meeletu. Lisaks kõikidele ennustusportaalidele, näiteks mu onutütar kirjutas mulle enne poolfinaali: "omg ma hääletan 100000x et nad saaksid edasi ja finaaalis 10000000000000x et nad võidaks"

- Esimest korda seda lugu kuulates, haaras ta mind endasse ning hoiab mind rüpes siiamaani. Eurovisioonil pääseks kindlasti finaali, sest lummab nii mehi kui naisi – kõik on ju kunagi kedagi maha jätnud.

- Jällegi üks selline laul, mis meenutab miskit muud laulu, mis on juba raadios piisavalt ära leierdatud. Samas hääled ja nende sobivus on väga hea. Üsna kaasahaarav laul, kuid ma ei ole kindel, kas Eurovisioni jaoks seda haaravust piisavalt on.

II KOHT: Elisa Kolk "Superlove" − 112 punkti

- Selle loo tõttu sain teisi kõrgemale tõsta. Kiitus seegi!

- Selleaastane lemmik, kuid ei usu siiski sellesse nii palju, et seda Eurovisioni laval võitjate hulgas näha.

- Ainus päris selline eurolugu ning kui Elisa suudaks selle suurel laval hästi välja laulda, jääksime kindlasti silma-kõrva. Elisale hoian pöialt juba ainuüksi tema isiku pärast − kindlasti kuuleme temast veel.

- Ilus tüdruk, üliilus laul aga liiga tavaline eurokas. Ta ei paista mitte millegagi silma.

- Turvaline valik Eurovisionile, nukunägu ning tüüpiline meloodia (ning eesti keeles seosetud sõnad) saaks kindlalt finaali, kuid kaugemale ei küündiks.

- Britney Spears, esimene asi mis mulle selle lauluga meenus. 90ndate tantsumuusika hakkab meenuma ilusasti. See laul on pigem selline laul, mis peaks olema kusagil raadiojaamades, mitte Eurovisionil. Kuid samas, ajalugu näitab, et palju on ka just selliseid laule euroviisu võitnud. Seega, eks see ole igaühe isiklik maitseasi. Minul ei lähe aga Britni meelest nüüd. Tänks.

III KOHT: Triin Niitoja & John4 "This Is Our Choice" − 109 punkti

- Siin on see kahekõne, mida Stigis ja Elinas polnud, kuid muusika ja meloodia pole nii head. Hääled on samuti Stigil ja Elinal paremad, kuid üllatavalt vahva lugu.

- Viis ei jää meelde ja tundub nii random, mittemidagi ütlev laul.

- Mulle meeldib rohkem, kui ta eesti keeles laulab. See sobib talle paremini.

- Laul on eurolik ja esitajad jätavad ise äärmiselt sümpaatse mulje. Seega üldpilt on lool hea ning usun, et isegi selle armas sõnum jõuab paljudeni, kes eurole kaasa elavad. Absoluutne lemmik, mida kuulaks ka vabal ajal.

- Mulle tegelikult meeldivad ikka mehed rohkem aga Triin on niiiiii ilus ja armas tüdruk, et pole kohe sõnu! Ja Jaanusega laval mõjuvad koos eriti hästi.

- No nii, sel laulul on nii biiti kui energiat, mis isegi esimesel vaatlusel paneb veidikene rohkem kaasa elama. Kuigi laul meenutab natukene eelmise aasta Hollandi eurolaulu (oli vist? ... ja ainult veidikene), on see enam-vähem pandav laul juba, pandavam kui muud valikud siit rivist.

- Lihtsalt nunnukas, aga veidi nõrgaks jääb.

IV KOHT: Daniel Levi "Burning Lights" − 103 punkti

- Sõnadest ei saa küll midagi aru, kui just väga intensiivselt ei kuula, kuid kui niimoodi kuulata, siis kaob ülejäänu ära. Samas möll on vägev ja pole päris uina-muina.

- Sellel poisil on kindlasti vinge tulevik ees! Hea töö!

- Daniel tundub muhe tüüp ja nende bänd võiks vabalt läbi lüüa ka välismaal, kuid ma ei saa üle mõttest, et see läheb samasse auku One Directioni jms-ga ehk kaob sinna poistebändide ampluaasse ära. Loo mõte on hea, sõnadest kahjuks väga aru ei saa, kui just pingsalt ei kuula. Kuskil suvisel väliüritusel on nad kindlasti väga tegijad.

- Daniel võiks juba oma positiivsuse pärast võita. Sellist inimest, kellel on koguaeg kriips kõrvuni on ikka päris raske leida ja temast kohe õhkab mingit eriliselt head energiat. Ainult kiidusõnad!

- Vastandumaks Elina ja Stigi balllaadile on kristliku kasvatusega Kanada-Ameerika-Eesti päritolu kuti lugu hüperenergiline ning elurõõmus. Kui hüpe publikusse õnnestuks ka Viinis, oleksime kindlalt finaalis. Aa ja noh, Daniel on lihtsalt väga kuum!

- Mis värk sel aastal nende vinguvate lauludega on? Aga see selleks. Laulul on rohkem energiat kui mõnelgi teisel laulul siit nimekirjas. Ja kui Daniel suudab ka lavapeal ilma närvi kaotamata südameid sulatada, siis ehk on lootust tal ka Austriasse saada.

V KOHT: Robin Juhkental & The Big Bangers "Troubles" − 79 punkti

- Ei, ei ei.

- Ühe korra käisid Eurovisionil, aitab küll.

- Lugu, mis ei pruugi küll olla Eurovisionile paslik, kuid mis kohe kindlasti jäi esimeste seast kõrvu. Kusagil mahedas klubis kuulaks terve õhtu, kuidas Juhkental ja bangersid kõrva sosistavad. Miinuseks ehk ainult see, et Robini hääl jääb refrääni ajal nõrgaks ja tahaks ehk veidi bäkki.

- Oot, kas see on see poiss, kes on meid juba Eurovisionil esindanud? Ma olen küll iga aasta jälginud, aga kohe üldse ei mäleta, mis laul see oli ... Selle lauluga võib täpselt samamoodi minna.

- Kuigi mul on tunne, et Robin kaotab laulu lõpuks kõnevõime (hääl on suhteliselt kõril), suudetakse publik kaasa tõmmata ning näiteks spordivõistlustel on see lugu juba head vastuvõttu saanud.

- Midagi teistsugust selleaastaste munemislaulude vahele, väheke biiti ja bigbändi. Laul on mõnus ja paneb jala tatsuma, kuid kas ta ka Austrias paneb inimeste jalad tatsuma, see on iseasi.

VI KOHT: The Blurry Lane "Exceptional" − 75 punkti

- Päris äge hääl, kuid kardetavasti kaoks võistlusel ära. Lavašõu, mida võiks samuti silme ette manada, ei taha sinna kuidagi tulla.

- Viis ei jää meelde ja tundub nii random, mittemidagi ütlev laul.

- Tänavune üllataja. Super raadiolugu ja tegelikult lööks läbi Eurovisionilgi, kuid samuti jääks midagi nagu puudu. Muidu, ükskõik mis neist ka finaalis ei saaks, loodan, et nad teevad muusikat edasi − potentsiaali on kõvasti! Soomlastele ilmselt meeldiks vägagi selline muusika.

- Uskumatult tublid noored! Alguses ei meeldinud üldse, aga mida rohkem kuulata, seda mõnusamaks läheb. Tõenäoliselt jääb nats lavanärvi puudu veel.

- Räpina-Põlva noorte musikaalsus nakatab ning lool oleks kõva eelis just loo harmoonilisuse tõttu. Vägev"

- *Haigutus* Alustuseks ma ei saa peaaegu ühestki sõnast aru, vähemalt alguses mitte. Keskpaiga poole hakkas juba koitma, millest laul on. Selline samasugune mittemidagiütlev laul, nagu enamik eurolaulud selle aastal on olnud. Nagu oleks pauerit, aga ei ole ka. Oleks nagu huvitav, ja ei ole ka. Ei tea.

VII KOHT: Maia Vahtramäe "Üle vesihalli taeva" − 58 punkti

- Täiesti arusaamatu tekstiga lugu. Lugu enesetapust ("...jätad maha vaeva ja läed kaugele. Sinna, kus ei ole muret, kus võib olla hooleta...") või Soomest? Musa ise oli okei.

- Ilus tšikk, aga liiga uimane lugu − wannabe Sandra Nurmsalu.

- Armas ja siiras, kuid Eurovisionil ei paista mitte millegagi silma. See oli vist Olav Osolini esimene enda kirjutatud laul? Supertöö sel juhul.

- Maia hääl meeldib mulle esimesest hetkest alates (Põhja-Tallinnas) ja tegelikult oleks tore teda rohkem laulmas kuulda, näiteks selliseid Kadri Voorandi tüüpi laule. Eurovisioni kontekstis laul ei meeldi, kuid Maia esinegu rohkem!

- Maia hääl on lihtsalt imeline!

- Maia võib ilus olla, aga live-esitus jäi tehtud video kõrvale üpris nõrgaks. Osolin tegi vägeva loo, kuid vaevalt, et Maia tehtud Els Himma praegu Euroopas läbi lööks.

- Lugu on liiga veniv. Sobib väga hästi Eesti Laulule, kuid ma ei ole kindel, kas see Eurovisionile esindama sobiks. Maia hääl on küll hea, kuid midagi jääb puudu – emotsioone, naeratust hääles jne.

VIII KOHT: Kali Briis Band "Idiot" − 57 punkti

- Korralik poliitsõnumiga lugu. Võiks võtta riigikogu hümniks, kuigi päris kõik seal muidugi idioodid pole, kuid üldistamine on alati naljakas. Kahjuks lugu meelde ei jää ja seega Eurovisionil pole võimalusi.

- Pole midagi teha − isegi kui mõistus ütleb, et pole eurokas, on see ikka päris vahva laul ja tegelased ise ka värvikad. No ja loo sõnum ka! Kuskile reklaamklipile, seriaalile vms taustaks supervalik!

- Mulle klounid ei meeldi!

- Indie-popp on naljakas ja omanäoline. Eurovisionile miskit uut?

- I'm sorry, aga see laul on küll .... idiootlik. Pardon the pun. Laul on igav. Vahepeal annab lootust, et saab rohkem äktsionit, kuid siis taandub jälle sellise tavalise munemise peale. Parem kui mõni teine laul siit listist, kuid euroviisu laulu sellest küll ei ole.

IX KOHT: Elephants From Neptune "Unriddle Me" − 52 punkti

- Meh. Kütet nagu oli, kuid sellega nimekiri piirdub.

- Elevandid on mul peas ammu heas kirjas eelkõige oma edu tõttu üle lahe ja piiri taga. Kui laulu ei peaks saatma Eurovisionile ja asi oleks vaid Eesti-mõõtmes, saaks see kindlasti rohkem punkte, sest olgem ausad, noormehed ON andekad ning looming läbimõeld'. Ah jaa, plusspunktid lavašõu (-valguse?) eest!

- Jätab täiesti külmaks.

- Ainus lugu, mida silmaotsaski ei salli ning paneks teleka selle laulu ajal kinni. Saan siit raudselt sõimata, aga ... On see juba läbi vä?

- Poisi kulmumäng on küll tugev, kuid selline pooleldi eelmise sajandi rokk ei ole see, mis oleks eriti köitev ja kaasatõmbav selle aasta Eurovisionil. Algas küll lootustandvalt, kuid lõpp vajus ära. Nagu enamike asjadega tänapäeva Eestis.

X KOHT: Luisa Värk "Minu päike" − 43 punkti

- Mida rohkem kuulata, seda enam tundub, et laul on Edgar Savisaarest. Sõna "päikene" võiks ju viidata millelegi noorele, kuid fraasid "kaunis ja hääbuv legend", "Laulab nüüd väljadel sügisehääl" (KUULA!) või "tema silmadest alati leian ma tõe" (VAATA NT!) viitaks nagu Edgarile.

- Sellel kiigul jääb küll Viini sõitmata, niimoodi jorutada seal peal võib pigem koduõuel.

- See oleks muidugi stiilne, kui peaministriproua Eurovisionil Eestit esindaks. Inimesed hääletaksid juba sellepärast tema poolt. Kui laulust rääkida, siis see on igav. Kollane kleit mulle meeldis.

- Laulukarusselli saade on see või? Sorry, aga see laul on küll täiesti vales kohas. (Nagu eelmise aasta Murutari laul ... Tundub, et hakkab mingi lastelaulude trend tekkima.)

- Parafraseerides kolleegi ühe teise loo all: ei, ei, ei! See pole lastelauluvõistlus. Raadiosse suveaal kindlasti ehk kuulamiseks, aga muidu ... ei. Kummastav, eriti võttes arvesse, et kaasatud on muusikaala tegijad, nagu Maiken. Kiisumiisunummi-laul meeldis palju rohkem!

- Peaministriproua võib poliitiliselt serbovisioni küll laiali lüüa, aga lugu küll mitte. Plusspunkte saab kiikumise ajal laulmise eest – hing ei jää kinni!

- Meenutab sellist äraleierdatud poplugu – nii rütm kui algusbiit on jube tuttav. Viis on lihtne, vahest isegi liiga lihtne. Kuid samas on see üsna kaasahaarav – viis võib mingil hetkel kummitama hakata ja teinekord on just see mis laulust eurovisiooni võidulaulu teha.