Oscari kuju Hollywoodis Dolby Theatre'i ees, kus saab Eesti aja järgi pühapäeva öösel kell alguse 87. filmiauhindade gala.Foto: Reuters / Scanpix
Film
22. veebruar 2015, 13:00

Vaata, keda ennustavad Oscari-võitjateks otseülekande kommentaatorid Timo Diener ja Lauri Kaare! (3)

Täna öösel kell 2 alustab Kanal 2 eetris otseülekanne tänavuse Oscari-gala punavaibalt, millele järgneb suurejooneline auhinnagala. Kes viivad kuldmehikese koju otsesaate filmispetsialistidest kommentaatorite Timo Diener ja Lauri Kaare hinnangul?

"Puhtanalüütiliselt ma arvan, et parima filmi võidab "Lindmees", sest see film on võitnud nii Produtsentide Gildi auhinna, Lavastajate Gildi auhinna kui ka Ekraaninäitlejate Gildi auhinna," selgitas Timo Diener, et need inimesed, kes on loetatud gildide žüriis, on päris arvukalt esindatud ka Ameerika filmiakadeemias, mis annab välja Oscareid.

"See tähendab seda, et kaalukauss on "Lindmehe" kasuks, aga samas parima draama Kuldgloobuse võitis "Poisipõli" ja Suurbritannia filmiakadeemia (BAFTA) auhinna võitis samuti "Poisipõli"," hakkas Diener natuke kahtlema.

"Tuleb nende kahe filmi omavaheline vägikaikavedu, aga praegu ma annaksin siiski väikese eelise "Lindmehele"."

Ka Kaare arvab, et kuldmehikese viib koju "Lindmees".  "See on kõige filmim film
tänavuste nominentide seas. Selliseid lugusid akadeemia (Ameerika filmiakadeemia - toim.) armastab. Mina ise ka," märkis Kaare.

Dieneri hinnangul on Oscari väärilised näitlejad ennustatavad suhteliselt kergelt.
"Meespeaosa võidab Eddie Redmayne ("Kõiksuse teooria"), Julianne Moore ("Ikka veel Alice") võidab parima naispeaosa," oli ta endas kindel.

"Kõik märgid näitavad seda," muheles mees ja ütles, et pikemat selgitust see ei vaja. "On ju näha, kuhu see kaalukauss kalduma hakkab!"

Kaare hinnangul võtab meespeaosa võidu Michael Keaton ("Lindmees"). "Roll, milleks valmistudes mees on teinud läbi 20-aastase teekonna, kiskudes end Emmanuel
Lubezki kaamera ees igas mõttes alasti," selgitas ta ja lisas, et siiski jääb "oht", et selle kategooria Oscari napsab Eddie Redmayne.

Naispeaosa Oscari puhul nõustub Kaare Dieneriga. "Julianne Moore, kes on Alzheimerit põdeva professori rolliga korjanud enam-vähem kõik saadaolevad auhinnad. Oscar ei saa olema erand."

Parima meeskõrvalosa Oscar tuleb Dieneri sõnul J.K. Simmonsile ("Whiplash") ja parima naiskõrvalosa napsab Patricia Arquette ("Poisipõli").

Parima režissööri Oscari võtab filmispetsialisti sõnul ilmselt üle Richard Linklater ("Poisipõli"). "Kuigi siin on ka 51% vs 49% võidukaikavedamine "Lindmehe" režissööri Alejandro G. Iñárrituga, kes võitis Lavastajate Gildi auhinna."

Ka Kaare hinnangul käib võitlus nende kahe režissööri vahel.

Kes aga võidab Oscari võõrfilmi kategoorias?

""Mandariinid". Või "Ida". Pole vaja lisada, kummale pöialt hoian," märkis Kaare. 

"Oleks fantastiline, kui "Mandariinid" võidaks. On oht, et poolakate "Ida" jätab "Mandariinid" teiseks, aga keeldun lootust kaotamast," lisas ta.

"Inimestel on vaja lihtsalt õigel ajal üles tõusta ja telekas lahti teha. Mis seal ikka muud teha on – valmistage pöidlad ette, mida hoida," muheles Diener.

"Kunagi ei tea, kas luuavarrest tuleb pauk või mitte," vihjas ta "Mandariinide" võidušansile. "Üllatusi Oscarite jagamise ajaloos on ette tulnud metsikumaidki, kuid favoriidid on kindlasti teised, kindla peale!"

See, kas "Mandariinide" meeskond toob kuldmehikese Eestisse, selgub juba gala keskpunktis, sest võõrfilmi auhind on 24 jagatava auhinna seast järjekorras kahetseistkümnes.

"Hoidkem kõiki olemasolevaid pöidlaid," soovitas Kaare.