Režissöör Ilmar Raag Foto: MATI HIIS
Film
22. veebruar 2015, 12:00

Režissöör Ilmar Raag: kõige olulisemate kuldmehikeste saatuse määravad kaks filmi (5)

Selleaastane Oscari-palavik kogub tuure. Kes võiks 22. veebruaril kuldse auhinnaga koju minna, ennustas filmimees Ilmar Raag.

"Nagu teada, töötab USAs auhinnahooajal filmide reklaami- ja PR-masinavärk. Kampaaniate mõju on nähtav ja kõige rohkem tungivad esile kaks filmi - "Poisipõlv" ja "Lindmees". Need filmid ongi tõenäolised peamised kandidaadid parima filmi auhinnale," arvas Raad.

"Mis puudutab "Ameerika snaiperit", siis Eastwood on samuti tegija. Samas on ta juba oma Oscarid saanud, kuid võib-olla ei taheta teda ka seekord päris ilma jätta. Teiste filmide puhul on olukord keerulisem," mõtiskles Raag.

Filmimehe kinnitusel mõjutab "Poisipõlve" ja "Lindmehe" rivaliteet ka parima režissööri ja meespeaosatäitja valikut.

Raag: "Lavastaja-Oscari saab tõenäoliselt kas Alejandro González Iñárritu ("Lindmees") või Richard Linklater ("Poisipõli"). Näitlejatest võivad Michael Keatonile ja Bradley Cooperile konkurentsi pakkuda ehk ainult Benedict Cumberbatch või Eddie Redmayne."

Naisnäitlejatega on seevastu keerulisem. "Esimese hooga ütleks, et enim on šansse ehk Julianne Moore´il, kes on pikalt liikunud Hollywoodi nii-öelda kvaliteetnäitlejate ringkonnas. Samas on sellel aastal ka teisi toredaid kandidaate. Näiteks Reese Witherspoon on tuntud oma laitmatu avaliku imago poolest ja hea tüdruk võiks Oscari saada küll. Ise kaldun pigem Moore´i poole," ütles Raag.

Kõige põletavam küsimus - kuidas läheb "Mandariinidel"?

"Võõrfilmide kategooria puhul on tähtis see, et "Mandariinide" jõudmine nominentide hulka on üllatus. "Mandariinid" on tõeline must hobune. Selle filmi edu näitab seda, et kriitikud ja filmitööstuse asjatundjad on midagi valesti hinnanud. Kui valesti, seda me veel ei tea. "

Raagi hinnangul eristuvad kandidaatide hulgast ehk enim "Ida" ja "Leviathan". Oluline on see, et "Leviathan" sai Kuldgloobuse. Samuti tasub tema sõnul tähele panna Argentiina filmi "Metsikud lood", mis linastus Cannes´i festivalil.

"Loeb filmi eelnev karjäär. "Mandariinide" areng on olnud aeglane ja filmi profiil seetõttu madalam. Samas "Mandariinide" edu üllatab paljusid. Sama lugu on ka Mauritaania filmiga "Timbuktu", kuigi too oli Cannes´i festivali programmis," selgitas režissöör.

Raag lisas: "Võib ju loota, et juhtub ime ja akadeemia liikmete valik langeb "Mandariinidele". Samas on tervislikum mõelda, et siiani on niigi hästi läinud ja mitte oodata suurt edu. Tasub olla pigem rõõmsalt üllatunud kui tohutult pettunud."