Timo Diener.Foto: Teet Malsroos
Film
22. veebruar 2015, 10:00

Timo Diener Oscari-gala otseülekande kommenteerimisest: eraelulist teavet ja kõmu kuuleb minu suust vähe! (4)

Tänavune Oscari-gala on eestlaste jaoks olulisem kui kunagi varem – ööl vastu esmaspäeva selgub, kas Eesti mängufilm "Mandariinid" toob koju kuldmehikese. Kuidas valmistub tähtsaks otseülekandeks Oscarite-galat kommenteeriv filmispetsialist Timo Diener ja mida soovitab ta vaatajatele, kes hilisest kellaajast vaatamata telerite ees "Mandariinide" meeskonnale kaasa elavad?

Timo Diener paar päeva enne tähtsat ööd pinget ei tunne, kuid tunnistab, et on erinevaid mahukaid materjale Oscari-gala ja filmistaaride kohta uurinud juba tükk aega.

"Ettevalmistumine peitubki suures osas selles, et töötad materjale läbi ja loed uudiseid. Siiski ei saa seda võtta kui eksamiks õppimist, et õpid konspekti pähe," märkis Diener, kuid lisas, et üht-teist on ta ikkagi üles tähendanud.

"Märkmed on mul täiesti olemas ja täienevad. Lisaks on meile saadetud päris paks esialgne Oscari-tseremoonia raamistik, milles on 223 lehekülge. Sealt saab teada, mis kell milline number on ja mis kell milline kategooria, siis saab oma jutukilde planeerida," rääkis ta, kuid kinnitas samas, et kindlasti ei saa tema kommenteerimine olema kramplik ja planeeritud, vaid hoopiski vabalt kulgev. 

"Mul on ju paarimees ka, tema aitab palju kaasa. Kui ühel jääb suu lukku, siis teine saab kohe mingi muu faktiga appi tõtata," märkis ta.

"Erinevaid materjale oleme me läbi võtnud terve käesoleva Oscari-hooaja. On olemas lemmikallikad, mis pakuvad tänuväärset materjali, näiteks Hollywood Reporter, Variety ja taolised filmitööstuse nurgakivi-väljaanded," tõi ta paar neist välja.

Muu hulgas leidis Diener neist ja teistest allikatest väga palju informatsiooni Oscari-gala ajaloo kohta. Samuti huvitavaid ja ka absurdsena näivaid fakte, rekordeid ja detaile, mille ta spontaanselt vaatajateni lubas tuua.

"Kindlasti kraabime sellest informatsioonist välja vaid mingi murdosa. Kõik oleneb hetkest – kui mingil hetkel tundub, et just see alguses mõttetuna näinud detail, fakt või rekord on asjakohane, siis loodetavasti see saab ka välja öeldud."

Siiski pole ajaloolised faktid ja rekordid Dieneri sõnul kommentaatori töös just kõige tähtsamal kohal.

"Oluline on varuda juurde ka täiesti tavapärasena näiv info kõikide nominentide kohta. Alates sellest kui vanad nad on, mitu korda on neid varem nomineeritud ja mille eest, millal sai alguse nende näitlejakarjäär ja millistes filmides on nad varem mänginud," tõi filmispetsialist välja, millele ta materjale uurides rõhku pani.

"Sinna juurde veel täiesti tavalisi fakte nagu vanus ja see, kas nad on abielus või mitte. Ma loodan, et päris tähtkujuni aga asi välja ei lähe,“ naeris ta.

Siiski lubas Diener, et eraelulist teavet ja kõmu kuuleb tema ja Lauri Kaare suust minimaalselt. "Kindlasti ei ole meie eesmärk minna kollaseks. Humoorikus –  jah, vaba atmosfäär – jah, aga mitte kindlasti mingi eraelude lahkamine," märkis ta, et Oscarite-gala on ikkagi ennekõike austusavaldus filmidele ja näitlejatele.

"Me proovime ikka nii, et ei koorma pilti oma jutuga liialt palju üle. Üritame ikka võitjatele segamatult sõna anda ja kui inimestel on midagi tähtsat öelda ja tänada, siis me vahele ei sega."

Paar tundi und ja tööle 

Diener kinnitas, et materjalide otsimine ja läbitöötamine oli tema jaoks rohkem asjade meeldetuletamine, sest vundament filmimaailma kohta on tal ammuilma olemas.

"Filmindus on ikkagi tööga seotud olnud alati ja isiklik huvi on asja vastu olnud kõrge. See pole isegi vundamendile mingite uute ridade peale ladumine, vaid seinte puhastamine ja katuse samblast puhtaks tegemine," naeris ta.

Mis puutub ettevalmistustesse pühapäevaseks pikaks öötööks, siis mingeid kindlaid eesmärke algavaks nädalavahetuseks Dieneril endale seatud ei ole. 

"Kodus ma kohe kindlasti ei pabista, kuid kindlasti loen veel materjale üle ja pühin mingisugustelt vanadelt teadmistelt tolmukorra maha," rääkis ta.

"Siin ei ole tegelikult mingit spetsiaalset valmistumist. Ärkad kell 1 öösel üles ja sõidad Kanal 2 stuudiosse, kus hakkad pihta kell 2 punase vaibaga. Kusjuures punase vaiba puhul on see, et moest me midagi ei tea. Kõik sõltub meie enda isiklikest eelistustest,“ muheles mees.

"Paar tundi tuleb ikka enne magada! Parimal juhul 22-1, halvimal juhul 23.30-1. Ega seal ei ole ärakukkumist oodata, ärakukkumine tuleb järgmisel päeval, mil kõik läbi."

Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva kell 2 rullub Kanal 2 otse-eetris lahti punane vaip ja algab filmimaailma säravate staaride saabumine Hollywoodi Dolby Theatre'isse, kus tänavu jagatakse kuldseid mehikesi 24 erinevas kategoorias.

Meie "Mandariinid" kandideerib koos viie konkurentidega parima võõrfilmi kategoorias.

Punavaibal poseerijad nähtud, alustab kell 3.30 otseülekanne suurejooneliselt galalt, mis saab Eesti aja järgi lõpu alles kell pool 7 esmaspäeva hommikul.

Kogu öö vältavat programmi kommenteerivad filmispetsialistid Lauri Kaare ja Timo Diener.