Vahur Valgmaa.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
20. veebruar 2015, 07:00

Viis viimast aastat kängurumaal elanud helilooja kojuminek lükkub jalavigastuse tõttu edasi

Vahur Valgmaa: "Pärast operatsiooni on mul jalas nii polte kui ka plaate!" (3)

"Haigusloos on kirjas, et jalal on kolm traumat, sinna on pandud nii polte kui ka plaate. Osa neist, võib-olla kõik, võetakse kuue nädala pärast välja. Seega lükkub minu esmaspäevaks plaanitud reis Austraaliasse teadmata ajaks edasi," räägib helilooja Vahur Valgmaa, kes plaanis esiti "Eesti laulu" tarbeks kodumaal olla kuu aega, ent jääb nüüd siia hoopis kauemaks. 

Vahur Valgmaa on viis viimast aastat veetnud maakera kuklapoolel Austraalias. Kuna tema kirjutatud ja Elisa Kolgi esitatud laul "Superlove" pääses tänavuse "Eesti laulu" poolfinaali ja nüüd ka finaali, otsustas Vahur selleks puhuks kodumaale tulla. Muidugi polnud see ainus põhjus.

"Ma ei ole tõesti siin ka nii kaua käinud, et viimane aeg oli tulla. Olen aastaid selle peale mõelnud, aga tulek on nii pikk ja kulukas, et olen selle raha mujale ära kulutanud," räägib Vahur.

Ta astus üle viie aasta kodumaa pinnale jaanuari lõpus ja jõudis paar nädalat rahulikult olla, kuid pärast "Eesti laulu" esimest poolfinaali kukkus järelpeole minnes nii õnnetult, et väänas jala välja.

Pidu oli selleks õhtuks läbi ning järgmisel päeval läks ta traumapunkti kontrolli. Seal öeldi, et jalalihased on venitada saanud ja Vahur peab jalale puhkust andma, pahkluu seoti kinni. "Arst vaatas mu röntgenpilti ja seletas pikalt ja detailselt, et midagi pole viga," meenutab ta.

"Nädal aega valutas mul aga jalg nii hullusti, et ema palus ühel tuttaval arstil, kes samas haiglas töötab ja mu röntgenipiltidele ligi pääseb, need uuesti üle vaadata." Tuttav arst ütles Vahurile, et mingu ta kohe jalga kipsi panema. "Kui läksin, siis öeldi, et nüüd jään haiglasse, pandi voodisse ja viidi operatsioonile." 

Läks Austraaliasse, sest vajas muutust 

Vahur ei mõista siiani, kuidas arst esimese korraga murdu ei märganud. Nüüd on tema haigusloos kirjas, et tal on jalas kolm traumat, mis poltide ja plaatidega kokku lapitud. "Nüüd lükkub mu esmaspäevane Austraalia lend teadmatusse kaugusesse, kuna metall võetakse välja kuue nädala pärast."

Tegelikult polegi sellest Vahuri sõnul hullu, sest ta plaanis suvel nagunii kodumaale tulla, et siin Eesti ja Soome muusikutega koostööd teha. "Ma ei hakkagi nüüd vahepeal ära sõitma ja ega see pole ka mitu kuud võimalik. Olen lihtsalt pikendatud loomingulisel sundpuhkusel," muigab ta.

Miks aga Vahur, kes on teinud muusikat lugematute Eesti artistidega, viis aastat tagasi üldse Austraaliasse pages? "Ma ei ütle, et Eestis midagi pahasti oli, aga mul oli vaja lihtsalt muutust, teist keskkonda ja midagi uut. Nädal pärast seda, kui sai valmis viimane suur muusikaprojekt, Koit Toome plaat, ostsin piletid ja sõit sinna algas."

Vahuri õde oli kängurumaal tolleks ajaks elanud juba paar aastat ja kutsus vendagi vaatama, kuidas seal elu on. "Plaan kuhugi minna oli mul peas juba mõnda aega. Vahepeal plaanisin ka Californiasse minna, aga õde suutis mu ümber rääkida." 

Vallutab Soome edetabeleid 

Vahur läks Austraaliasse esiti viisaga, mis kehtib aasta. Selleks, et saada viisat ka teiseks aastaks, tuleb kolm kuud töötada farmis. Sinna tööle ta aga ei jõudnudki. "Pidin farmi tööle minema küll, aga sel ajal olid Queenslandis suured üleujutused ja kõik, kes farmides töötasid, istusid hoopis kodus. Ega mind eriti sinna ei kutsunud ka," ütleb Vahur.

Nüüd on tal aga õpilase viisa. "Ma olen Austraalias igasugu asju õppinud. Algul läksin lihtsalt viisa pärast õppima spordi- ja rekreatsioonialale – üks pikk päev nädalas tuli kohal käia, mängisime palli, tegime kükke ja õppisime esmaabi. Edasi õppisin aina tõsisemaid asju ja viimati täiendasin end ITs."

Praegu elab Vahur Brisbane'is. "Õpin seal ja mul on ka väike stuudio, kus teen eri riikides olevatele inimestele produktsioonitellimusi, olen niisama ja naudin elu." Vahuril on muusikategemise tarbeks üüritud väike majake. "Austraalias on seinad nii õhukesed, et kuuled, kuidas teine mees seina taga hingab ja voodis külge keerab," naerab ta.

Muidugi pole Vahur jätnud ka Eesti muusikuid ja teeb nendegagi Skype’i vahendusel koostööd. "Kui ma teen mingi loo valmis, siis laulan selle ise sisse – nii hästi, kui oskan – ja saadan loo põhja ning oma näidise artistile, kuhu parajasti vaja – kas Eestisse või Jaapanisse. Sel ajal, kui tema stuudios lindistab, olen mina temaga Skype’i teel ühenduses, annan soovitusi ja nõu," selgitab ta, kui lihtne on tegelikult koostööd teha nii, et inimesed on maailma eri otstes.

Nüüd on Vahuri laulud teed murdmas ka Soome – tema kirjutatud lugu "Kuka missä milloin" Mari Varjovirta esituses (eesti keeles "Millist armastust", esitajaks Janne Saar – K. T.) on Soome kuulataivama raadiojaama Radio Suomi edetabeli number üks.

"Üks Soome mänedžer kirjutas mulle, et tahab kaverdada minu vana lugu," räägib Vahur. "Lisaks tahtis ta veel mõningaid lugusid. Nüüd läheb kasutusse 3-4 minu vana lugu, mis saavad soomekeelsed sõnad."

Kas tal on plaan Eestisse kunagi ka päriselt naasta? "Ma ei julge mingeid lubadusi anda. Lähen alati sinna, kus on parasjagu kõige huvitavam. Mind ei seo õnneks pangalaenud ega perekohustused, saan vaba mehena olla täna siin ja homme seal." 

"Elisa Kolk oli õigel ajal õiges kohas." 

Vahur Valgmaa teeb Skype’i teel koostööd muu hulgas noore lauljatari Elisa Kolgiga. Sellest koostööst sündinud laulu "Superlove" on nimetatud juba ka tõeliselt ehedaks euroballaadiks. Muide kohe, kui Vahur selle kirjutas, oli tal valmis plaan seda teha just "Eesti laulu" jaoks ning kogu võistluse ka kinni panna.

"Ärkasin oktoobris ühel päeval üles ja panin kirja plaanid, mida sel päeval teha tahan. Üks punkt oli: kirjuta lugu "Eesti laulu" jaoks. Käisin vahepeal poes, olin paar tundi linna peal, tulin koju, istusin klaveri taha ja hakkasin kirjutama."

Kuigi inimestele on jäänud mulje, nagu oleks "Superlove" armastuslugu, siis päris nii see pole. "Mind inspireeris ühe minu tuttava valus suhe, aga üldine loo sõnum on see, et igast olukorrast on väljapääs, alati peab unistama, ei tohi alla anda ja oma eesmärkide saavutamise nimel peab pingutama. See laul töötab mitmel tasandil," selgitab ta.

Laul oli esialgu aga kirjutatud hoopis ühele teisele Eesti lauljatarile. "See oli üks superstaarisaate finalistidest," paljastab Vahur, kuid detailidesse ei lasku. "Juhtus aga nii, et Elisa oli õigel ajal õiges kohas. Mõtlesin, et saadan talle pulli pärast selle kuulata ja lasen ka laulda proovida."

Vahuri sõnul oli Elisa laulust vaimustuses ja tahtis kindlasti lugu ise esitada. "Mu sisetunne ütles, et peaks selle loo talle jätma." Ja Vahuri sisetunne ei petnud. Nüüd on laul jõudnud "Eesti laulu" finaali ja võistleb tuleval laupäeval juba Eurovisioni pileti eest. 

Laulul "Superlove" lasub plagiaadi­kahtlus 

Laulu "Superlove" saadavad juba ka plagiaadisüüdistused. Nimelt olevat loo refrään liialt sarnane ansambli Bee Gees lauluga "You Win Again".

Vahur on nende juttudega tuttav. "Me rääkisime sel teemal ka "Eesti laulu" produtsentidega. Nemad lasid eksperdil laulu üle kuulata, kes otsustas, et laul pole plagiaat." Vahur tunnistab, et üks käik loos on tõesti Bee Geesi lauluga sarnane. "See on juhuslik kokkusattumus ja pole, kätt südamele pannes, tahtlikult sellest loost võetud. Selleks, et tegu oleks plagiaadiga, peaks kattuvus suurem olema."