Tõnis Erilaid. Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
20. veebruar 2015, 07:00

Kuidas valimistüli tunnistajaid voodi all hoiti

Riigis kehtis kaitseseisukord, kui 1938. aastal koguneti vaid nädalapäevad praegustest valimistest varem esimest riigivolikogu koosseisu üle hääletama. Loomulikult ei möödunud kampaania skandaalideta. Kui tänapäeval on kombeks poliitikutega aetud jutte lindistada, siis toona peideti kõneluste tunnistajaid lausa voodi alla.

Vähemalt tegi nii elupõline parlamendiliige põllumees Villem Maaker. Rahvaleht kirjutab 18. veebruaril: «Villem Maaker muutus Aruküla vallavanema ja vallasekretäri vastu häbematuks ja lubas, et vaatab järele, kui kaua sellised tegelased õieti oma kohtadel istuvad! Kohale kutsuti konstaabel, kes tegi protokolli ja Lääne-Saare prefekt karistas Maak­rit 100kroonise trahviga.»Peale selle läheb ta ametnike au haavamise eest kohtu ette.

Paar päeva hiljem teatas Vaba Maa: «Villem Maaker oli saanud vallavalitsusest peakomiteele esitamiseks dokumendid, mis ei vastanud ülesantud nõuetele. Uute dokumentide esitamisel tekkiski konflikt. Lubamatuid väljendusi riigivõimude kohta polnud,» väitis kandidaat selles lehes enesekindlalt.

Ta võis enesekindel olla. Samal ajal, kui vallavanem mõtles, et jutt on nelja silma all, valmistus Maaker provotseerimiseks varakult ja põhjalikult. Ta oli kaks tunnistajat voodi alla peitnud. Skandaaliga tuntust kogunud Maaker pääseski riigivolikokku.