Viequese saar.Foto: Liina Metsküla
Blogid
19. veebruar 2015, 08:45

Misasja, siin on haid? Käsi kiiresti veest välja! (3)

Vieques on Puerto Ricole kuuluv väikesaar, mille suurimateks turismimagnetiteks on imekaunid rannad ja bioluministeeruv laht.

Ma pole sel alal piisavalt tark, et teaduslikult selgitada, mis on bioluministeeruv laht, kuid maakeeli öeldes vesi helendab. Kui panna aer või käsi vette, siis keset lahte on vesi sädelevalt valge. Taolist sädelust tekitab mingi taim või bakter ning seda võib märgata vaid üksikutes veekogudes terves maailmas. Väidetavalt on seda kõige rohkem näha just Viequese saarel.

Oma reisidel otsin alati midagi sellist, mida ma varem kogenud ei ole. Ilusaid randu olen ma näinud küll ja veel, helendavat vett aga mitte. Seega oli kindel plaan lahte vaatama minna. Siis aga selgus, et selleks tuleb ekskursioon võtta ning hinnad on krõbedalt 40-50 dollari kandis. Sõbrad, kellega koos Viequesel olin, otsustasid, et nemad ei taha raha sellele kulutada. Mõtlesin siis esiti ise ka, et ei lähe. Aga ei saanud – kripeldama hakkas. Teadsin, et kui ei lähe, siis kahetsen seda pikalt. Mäletan, et 2008. aastal Egiptuses olles tahtsin võtta Jeruusalemma ekskursiooni, kuid ei teinud seda, sest sõbranna ei tahtnud kaasa tulla. Ma siiamaani kahetsen, et ei läinud.

Niisiis võtsin ühendust ühe ekskursioonifirmaga ning saingi samaks õhtuks 40 dollarit maksva ekskursiooni. Mind ja kolme kutti viidi hostelist 15 minuti kaugusel asuva lahe juurde, anti päästevestid selga, aerud kätte ja saadeti lahele.

Mina ja Josh (see kutt, kes aerutas minuga samas paadis) olime vaimustuses – taevas oli lahe kohal tähti täis ja vesi helendas sama ilusasti nagu tähed. Vesi oli soe, nii et panime käed vette ja tekitasime helendust.

Mul on jube kahju, et ma lahel olles pilti teha ei saanud. Giidi sõnul polnud mõtet võtta telefoni kaasa, sest esiteks oleks see võinud märjaks saada ja teiseks poleks vee helendamine lihtsalt tavalise kaamera pildile jäänud.

Siis hakkas aga ekskursioonijuht rääkima. Igasuguseid asju rääkis ja nii muuseas mainis, et veekogus on haid. Oota, kuidas palun, haid!? Ja mina veel hoidsin oma kätt vees – tõmbasime käed kibekähku veest välja

Üks teine ekskursioonil olev noormees küsis siis, kui sagedased hairünnakud Puerto Ricol on. "Need ei ole väga sagedased. Viimane leidis aset kuus aastat tagasi. Siinsamas lahel," vastas giid.

Jah, haid ei pruugi Puerto Rico ümbruses väga agressiivsed olla ja meid rünnata, kuid see ei ole välistatud. Minu jaoks on müstika, et ekskursioonijuht ei alustanud juttu sellest. Ohutus peaks olema eelkõige, kas pole? Mis siis, kui mul oleks mõni veritsev haav olnud?