KODUABILISTE LEMMIKFILM? Briti ajaleht The Independent usub, et «Koduabilises» (2011) teenijat mänginud Octavia Spencer (paremal) võis Oscari võita just nimelt tänu Hollywoodi koduabiliste häältele.Foto: Outnow.ch
Film
19. veebruar 2015, 07:00

KRIITIK: Oscarite võitjaid valivad Hollywoodi teenijannad! (1)

Mainekas Briti filmikriitik Barry Norman väidab, et Oscarite hääletamise süsteem pole kaugeltki õiglane. "On juhtunud, et iseäranis vanemad Ameerika Filmiakadeemia liikmed lasevad oma teenijatel filme DVD pealt vaadata ja oma arvamuse öelda."

26 aastat BBC filmisaate juhina tegutsenud Barry Norman tuli šokeeriva väitega lagedale väljaande Radio Times kolumnis. Tema kinnitusel pole sel pühapäeval väljakuulutatavad võitjad teistest nominentidest millegi poolest paremad, sest hääletussüsteem on ebaõiglane.

Oscari võitjaid otsustav Ameerika Filmiakadeemia koosneb üle 6000 liikmest, kes enne oma hääle andmist peaksid olema kõik kaalumisalused linateosed läbi vaadanud. "On küsitav, kas kõik hääletajad on kõiki filme üldse näinud," vahendab The Independent staažika kriitiku sõnu.

"On juhtunud, et iseäranis vanemad Ameerika Filmiakadeemia liikmed lasevad oma teenijatel filme DVD pealt vaadata ja arvamust avaldada."

Los Angeles Timesi mulluse uurimuse andmeil on Oscari hääletajate keskmine vanus 63 aastat, 76% neist on mehed ja 94% valgenahalised.

Paltrow’ asemel hääletas tema mees

Seda, et Ameerika Filmiakadeemia liikmed oma auväärset kohust sugugi usinalt ei täida, on kahtlustatud juba ammu. Leidub ka konkreetseid tõendeid. Ansambli Coldplay solist Chris Martin tunnistas kord, et täitis Oscari küsimustiku oma toonase naise, "Armunud Shakespeare’i" eest parima naispeaosatäitja Oscari võitnud Gwyneth Paltrow’ asemel ise ära. "Lugesin juhtnöörid läbi – et pean oma esiviisiku järjekorda seadma," meenutas rokkar.

"Sain sellel formularil oma sõna sekka öelda. Sain oma hääle anda. Mina hääletasin Mickey Rourke’i eest."

81aastase Normani sõnul on juba Oscari nominendiks saamine omaette võit. "Alles võitjate valimisel hakkavad kõik [akadeemia liikmed] igas kategoorias hääletama ja kogu see värk muutub enamvähem täringuviske sarnaseks. Mängu tulevad isiklikud sümpaatiad ja antipaatiad. Võid mõne inimese poolt hääletada lihtsalt seepärast, et ta käitus sinuga võtteplatsil viisakalt."

Norman toonitab, et kui mitte arvestada parima filmi Oscari kandidaatide väljasõelumist, valivad kõiki nominente kolleegid – "näitlejaid teised näitlejad, režissööre teised režissöörid ja nii edasi. Kui inimesed, kes sinuga arvatavasti samale tööle kandideerisid, arvavad, et tegid tol aastal oma parimad saavutused, on see tõeline kompliment."

Meesnäitleja Oscari saab Michael Keaton?

The Independent märgib, et Normani teenijateooriaga annab seletada ka filmi "Koduabiline" (2011) edu Oscarite jagamisel. 1960ndatel tsiviilõiguste liikumise aegu hargnenud film rääkis noorest valgenahalisest ameeriklannast ja tema suhetest kahe mustanahalise teenijaga. "Koduabiline" sai neli Oscari nominatsiooni, nende seas parim film ja parim naispeaosatäitja ning naiskõrvalosatäitja. Octavia Spencer pälviski parima naiskõrvalosatäitja auhinna.

Ehkki parima meespeaosatäitja Oscari suursoosikuks peetakse Eddie Redmayne’i ("Kõiksuse teooria"), ennustab Barry Norman, et auhinna võidab "Lindmehe" täht Michael Keaton. Kuid kinokorüfee lisab: "Minu silmis polnud "Lindmehe" parim meesnäitleja Keaton, vaid Edward Norton, kes esitati parima meeskõrvalosatäitja auhinna nominendiks."

Normani meelest pole Keaton põrmugi parem Briti näitlejatest David Oyelowost ("Selma") ja Timothy Spallist ("Mr Turner"), kes nominatsioonide väljakuulutamisel paraku tähelepanuta jäi. Ent omaaegne "Batmani" täht saavat Oscari, sest ta on kohalik poiss, kes pole kunagi ühtki suurt auhinda võitnud.

Seda, et mõni film pole nominentide ja/või võitjate väljakuulutamisel väärilist tänu pälvinud, väidetakse peaaegu igal aastal. Tänavu tekitas kõige rohkem lärmi "Selma" väljajäämine parima filmi Oscari nominentide seast ja staariderohke "LEGO filmi" ignoreerimine täispikkade animafilmide kategoorias.

Julianne Moore ja Patricia Arquette on kindlad võitjad

Briti ajaleht The Independent märgib, et Julianne Moore ("Endiselt Alice"), Patricia Arquette ("Poisipõli") ja JK Simmons ("Whiplash") on seni võitnud parima naispeaosatäitja, parima naiskõrvalosatäitja ja parima meeskõrvalosatäitja kategoorias kõik tähtsamad auhinnad. Pole põhjust, miks neid ei peaks ka Oscarite õhtul edu saatma. Parimale meespeaosatäitja Oscarile on suurimad konkurendid Michael Keaton ("Lindmees") ja Eddie Redmayne ("Kõiksuse teooria"), neist viimane lõpusirgel nina võrra ees. The Independent lisab, et šansid on ka "Imitatsioonimängu" staaril Benedict Cumberbatchil. Kuid The Guardiani kriitik ei imestaks, kui filmiakadeemia pärjaks hoopis Bradley Cooperi tõsielufilmis "Ameerika snaiper".

Huvitav fakt: kümnel viimasel aastal on seitsmel korral võitnud parima meesosatäitja Oscari näitleja, kes kehastas ajaloolist tegelast. Kui arvestada, et Daniel Day-Lewise tegelaskuju draamas "Veri hakkab voolama" põhineb naftatööstur Edward Dohenyl, saab ajaloolisi kujusid juba kaheksa. Tänavuste nominentide seas on Michael Keaton ainus, kes mängib väljamõeldud tegelast.

The Guardiani hinnangul saab parima režissööri auhinna ilmselt "Lindmehe" lavastaja Alejandro Gonz?lez I??rritu. Aasta parima filmi tiitli eest läheb rebimiseks "Lindmehe" ning Richard Linklateri "Poisipõlve" vahel.

Briti leht: "Mandariinide" šansse kahandab vähene levi

Parima võõrkeelse filmi Oscarile kandideeriv Eesti-Gruusia linateos "Mandariinid" leidis USA levitaja alles nüüd, kus kuldmehikeste jagamine on ukse ees. Kuid Samuel Goldwyn Films ei kavatse filmi niipeagi linale lasta – ettevõte andis teada, et "Mandariinid" linastub Ühendriikides millalgi sel aastal. The Guardian usub, et vähene nähtavus võib muidu korralikule linateosele saatuslikuks saada.

"Alles mõned aastad tagasi, kui filmiakadeemia liikmed pidid hääletamiseks osalema kõigi viie nominendi eriseansil, oleks "Mandariinid" vabalt võinud üllatusvõitjaks tulla," kirjutas Briti leht 4. veebruaril.

"Kuid nüüd peab ta ainsa filmina, kellel pole USA levitajat, hääletajate tähelepanu nimel ränka vaeva nägema."