Video: Mari Luud
Tele
19. veebruar 2015, 07:00

"Pilvede all" avalik salvestus meelitas kohale sarja andunud fännid

"Punane vaip ootab meid!" (1)

"Mismoodi saab samal ajal nii soojalt kui ka pidulikult riietuda?" mõtisklevad linnahalli kõrval ootavad vabatahtlikud, kes tulnud osalema sarja "Pilvede all" massistseenis. Neid ootab punane vaip ja pidulik raamatuesitlus, kuid enne seda mitmetunnine ootusärevus ja jaheduse trotsimine.

Silmipimestavast päikeseapaistest hoolimata on veebruarikuine ennelõuna Tallinna linnahalli kõrval jahe ja tuuline. Mis siis, et sarja tegijad olid aegsasti hoiatanud: võttele tulijad olgu valmis taluma pikki tunde ja tulgu ilmastikukindlalt riietatult. Vähe sellest – nad nähku ka soojades riietes pidulikud välja! Filmitakse ikkagi punasele vaibale saabumist, hulguse välimus ei lähe mitte. Peategelase Kertu Laurandi raamatuesitlus on pidulik sündmus, seda peab austama!

Mis valesti, see uuesti

Režissöör Indrek Simm on resoluutne: ähvardab, et võtted käivad täpselt nii kaua, kuni asi veatult purgis. Juhised on lihtsad – kohale tulnud paarkümmend inimest peavad kehastuma esitlusele saabuvateks külalisteks. Sammuma väärikalt ja viisakalt, üksteisega soliidset pikivahet hoides, Linda Line`i katamaraani Merilin pardale. Ja mis kõige tähtsam: kogu aeg täpselt ühes ja samas järjestuses, et erinevate duublite puhul kõik klapiks.

Kuniks Simm annab märku, peab seltskond kannatlikult linna­halli nurga taga kükitama. Selgub tõsiasi, et suur osa kohaletulnuist on kodumaise tabloidmeedia esindajad, peale Õhtulehe ka Delfi ja Elu24. Kuid mitte ainult, platsis on ka näiteks end sarja andunud fänniks nimetav punase jopega Kaja, kes otsustas oma talvepuhkuse esimese päeva nimelt oma lemmiksarja massivõtetega sisustada.

"Oh, mis te nüüd!" hüüatab ta lõbusalt, kui oma järge ootavad leheneegrid sarja teemal natuke villast viskavad.

Aega aitab sisustada arutelu põletavatel päevakajalistel teemadel, näiteks kes peaks võitma "Eesti laulu". Konsensuslik arvamus kõlab, et ilmselt Elina Born ja Stig Rästa.

Lõpuks kõlab märguanne ja ametlik rongkäik võib alata. Rahvas ei taha esiti režissööri nõuannet kuulda võtta ja ikkagi tekib laevauksel ummik. Või kõnnitakse kogemata vales järjekorras. Mõlemal juhul tuleb alustada otsast peale.

Samal ajal toimub stseen – Margus Jaanovitsi kehastatav Urmas kurameerib Pireti ehk Inga Lungega. "Punane vaip ootab meid!" hüüatab Jaanovits ja haarab naisel bravuurikalt käevangust kinni.

Filmimine hilisööni

Linnahalli juures toimuv on vaid osa pikast, kella poole neljani öösel kestvast võttepäevast. Õhtul filmitakse raamatuesitlust ennast.

Sarja austajast Kaja ei lase end heidutada. "Läksin eile meelega varem magama, et täna vastu pidada!" teatab ta.

Kaja on tõepoolest andunud fänn: näinud enda sõnul sarja kõiki osi, mõnda küll järelvaatamise kaudu. Mis teda niivõrd köidab? "Mulle meeldivad need tegevusliinid, kuidas need hargnevad," seletab pärast mitmetunnist külmetamist laeva peal soengut sättiv Kaja.

"Elust enesest, aga vint on üle keeratud. Nagu paneks i-tähele täpi peale: alati, kui osa lõpeb, jääd mõtlema ja ootama, mismoodi nüüd edasi läheb!"

Osatäitjatest on tema eriline lemmik Elisabet Reinsalu – Kaja fännab näitlejat juba "Ohtliku lennu" aegadest. Ning tema kõrval Kertu: veel üks lisapõhjus, miks end hilisööni kestvale võttemaratonile kohale vedada.

Kaja üllatus kõige rohkem sellest, kui mastaapne töö peitub pealtnäha ka kõige lihtsama stseeni taga. "Telekast vaadates mõtled, et lihtsalt paar-kolm kaamerat filmivad kusagil korraks ja kõik. Aga tegelikult kestab see nii kaua!" Ta fantaseerib, et kunagi võiks sarja põhjal sündida isegi täispikk film.

Külmetamisest räsitud ja väsinud vabatahtlikele tuuakse teed ja kohvi. Samal ajal silkavad grimmiruumi näitlejad Ain Lutsepp ja Indrek Sammul. Pikk talvine tööpäev alles algab.