Maailma kalleimas toiduaines kasutatakse albiinotuurade marjaFoto: JENS KOEHLER
Müstika
18. veebruar 2015, 09:52

MAAILMA KALLEIM TOIT? Kullaga segatud kaaviar maksab röögatut hinda (4)

Austria kalakasvatajad segavad valgete tuurade marjast ja kullast kaaviari, mille kilogramm maksab 100 000 eurot, teatas ORF.at.

Salzburgi kalakasvatajad Walter ja Patrick Grüll on esimesed Austria kaaviaritootjad. Hiljuti saatsid Grüllid müügile kaaviari Strottarga Bianco, mida tehakse haruldaste albiinotuurade marjast.

Tavatuuradest erinevad nood vaid oma heleda värvi poolest. Albiinodel pole kehas värvaineid.

Valmistajate väitel on uus kaaviar peen, maitsev ja tervislik, kuna väike kogus puhast kulda turgutab väidetavalt immuunsüsteemi.

Tuuramarjaga on ülikud maiustanud aastatuhandeid. Juba vanad pärslased uskusid, et kaaviar annab tugevust ja jõudu. Tuurad on muutunud aina haruldasemaks ja kaaviari hind tõuseb pidevalt.

Ühe kilogrammi Strottarga Bianco tegemiseks kulub viis kilo tuuramarja, mis maitsestatakse ja seejärel eemaldatakse sealt vesi.

Siis kaaviar peenestatakse ja segatakse kullaga. Valmis roog on tugeva maitsega ja mekib nagu värske kala.

Grüllid kasutavad ainult vanemate tuurade marja, kuna nende marjaterad on parema maitsega. Ka see tõstab hinda.

Ülipeenele maiusroale on väidetavalt siiski ostjad olemas ning paljusid kliente erutab just see, et toode on väga uus ja huvitav.