Foto: Arno Saar
Inimesed
18. veebruar 2015, 07:00

Kostabi tõi ka venna teosed Eesti rahva ette (1)

Estonia kontserdisaali koridori püstitatud näitus "I Did It Steinway" eksponeerib peale Välis-Eesti kunstniku Kalev Mark Kostabi tööde ka tema venna Indrek Paul Kostabi ja kunagise bändikaaslase Tony Esposito loomingut.

"Minu tööl "I Did It Steinway" on kaks tähendust," seletab Kostabi esmaspäeval avatud näituse peateose tagamaid.

Esiteks sümboliseerib klaveri taha aheldatud jalg seda, et iga tegevus – olgu see muusika või kunst – nõuab pühendumist. "Ja eile käisin ma kinos vaatamas filmi "50 halli varjundit"," ütleb autor.

"See lisab mu teosele hoopis uue sadomasohhistliku mõõtme!" täpsustab ta.

Ta mõtiskleb: eestlased on ometi ju nii vaoshoitud rahvas oma pühade tavade ja laulupidudega. "Aga kinosaal oli rahvast täis," muigab Kostabi. Nime sai teos aga Frank Sinatra omaaegse hiti "My Way" järgi.

Eesti kohta jagub kunstnikul ohtralt kiidusõnu. Esiteks siinne Itaalia toit. "Kui ma üheksakümnendate algul esimest korda Eestis käisin, polnud siin mitte midagi. Aga nüüd pakutakse siin paremaid roogasid kui Itaalias endas!" lausub kunstnik, kes teisipäeval võttiski ette lennureisi saapamaale.

Teiseks kohalik muusikatööstus, Kostabi salvestab oma paari kuu pärast ilmuvat seni veel nimetut albumit nimelt Eestis. "Siinsel rahval on tohutu anne. Ja teiseks – mis siin salata – on Eestis salvestamine ka odavam."