TEE ISE: Kodus tuleb vastlakukkel märksa odavam. Foto: Aldo Luud
Inimesed
17. veebruar 2015, 07:00

Vastlakukkel: poes ligi kuus korda kallim kui kodus küpsetades (53)

Kes viitsib küpsetamisega natuke vaeva näha, hoiab vastlapäeval maiustades kõvasti kokku. Kui Õhtuleht sai tunnustatud pagari retsepti järgi küpsetatud 90grammise vastlakukli kätte 31 sendiga, siis kaupluses küsitakse mõne sama suure kukli eest 1,80 eurot.

Kindlasti oleksid mõnd säästuretsepti kasutades kuklite hinnakäärid suuremadki tulnud, aga meie "küpsetasime" oma kuklid Kersti Baumanni retsepti järgi. Sest just nii valmivad 2011. aastal Eesti parima pagari võistlusel teisele kohale tulnud Baumanni kinnitusel traditsioonilised vastlakuklid.

Siinkohal olgu mainitud, et meie – erinevalt hinnaliidrist – lisasime oma kuklile martsipani asemel toormoosi.

"Ostes" jahud-munad ja muu vajaliku Norde Centrumi Rimist, saime oma 90grammise kukli kätte 31 sendiga. Samas OÜ Pagar Võtaks martsipaniga vastlakukli eest küsitakse 1,80 eurot ehk 5,8 korda kõrgemat hinda.

Millest selline suur hinnavahe tuleb? "Meie kasutame mahetooraineid ehk need on täpselt kolm korda kallimad. Lisaks kõik muu kulu sinna juurde – elekter, tööjõud jne," põhjendab OÜ Pagar Võtaks juhataja Reet Rum ja ütleb, et seepärast nad kukli pealt väga suurt kasu ei teeni.

Üsna krõbeda hinnaga – 1,57 eurot – paistab silma ka Gourmet Clubi mandlilaastukestega kukkel (90 g).

"Meie kasutame oma kuklites naturaalset vanilli, 80% marjasisaldusega kirsimoosi, õiget mandlilaastu ja kui te ostate veel kardemoni, võid ja muna ning kõik need tainasse panete, siis saate kindlasti vastlakukli omahinna tunduvalt kõrgema," kirjeldab oma viis korda kallimaid küpsetisi tootejuht Kaire Kase.

Ristikheina kohviku kahe ja poole eurone kukkel on meie omast küll üksjagu kopsakam, aga kui võrrelda kuklite kilohindasid – Õhtulehel 3,43 ja Ristikheinal 15,63 eurot, siis vahe on jällegi peaaegu viiekordne.

Kuigi Õhtulehe kukli hinnas ei kajastu pagari palk ega vee- ja elektrikulu, on viie-kuuekordne hinnavahe siiski põhjendamatu. Võib olla tasuks tänavu hoopis ise kukleid küpsetada?

Vastlakuklid – kilohind 3,43 eurot

(10–12 kuklit)

Vaja läheb: 2,5 dl piima, 25 g presspärmi, 1 muna, 0,5 tl soola, 1 dl suhkrut, näpuotsatäis kardemoni, 7 dl nisujahu, 90 g toasooja võid.

Kaunistamiseks: 2 dl vahukoort, 1 sl suhkrut, näpuotsatäis vanillsuhkrut, toormoosi.

Valmistamine: Soojenda piim 37–40 kraadini. Hõõru pärm soola ja suhkruga lahti, lisa piim. Klopi muna lahti, pane sellest pool kaussi. Lisa toasoe või ja kardemon. Sõelu juurde jahu, jättes osa retseptis toodud kogusest algul alles. Sõtku, kuni tainas lööb kausi küljest lahti. Vajadusel lisa jahu.

Kata kauss käteräti või toidukilega ja pane sooja kohta kerkima. Kui taina maht on kaks korda kasvanud, vormi sellest kuklid. Kata ahjuplaat toidukile või kerge rätikuga ja jäta 15–20 minutiks sooja kohta kerkima.

Enne ahju panekut määri kuklid allesjäänud poole munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 10–20 minutit.

Jahtunud kuklid kaunista vahukoorega, pannes selle alla 1 tl toormoosi. Sõelu peale tuhksuhkrut.

Allikas: Kersti Baumann

 

Ostutšekk

1 l piima (2,5%) 0,54 €

50 g presspärmi 0,14 €

10 muna (M) 1,19 €

1 kg peensoola 0,35 €

1 kg suhkrut 0,49 €

45 g jahvatatud kardemoni 0,99 €

2 kg nisujahu 0,81 €

200 g võid ( 82%) 0,89 €

200 ml vahukoort (35%) 0,74 €

35 g Santa Maria vanillsuhkrut 0,49 €

300 g purk Marjamaa talu maasika toormoosi 2,89 €

* Hinnad eile Norde Centrumi Rimis, mille põhjal on arvutatud Õhtulehe kuklite maksumus