Rita Galchusi raamat "Kodune idandamine" kirjastuselt VarrakFoto: ALDO LUUD
Raamat
16. veebruar 2015, 16:15

Kodune idandamine: väärtuslikud ained toidulauale lihtsalt ja soodsalt

Seemnete idandamine on lihtne ja odav viis endale ise enda toidulauda tervemaks muuta. Ning kuigi idandamisega võib tegeleda aastaringselt, on just praegu idandamise kõrghooaeg.

Aastast aastasse hakkavad talve teisel poolel, kui kevadväsimus kimbutama kipub, idandamise vatsu huvi tundma ka need, kes seni kordagi kodus idandeid kasvatanud pole: organism ju lausa anub kosutust. Ning idud on keha kosutamiseks parim viis: need sisaldavad ohtralt erinevaid vitamiine, kiud- ja mineraalaineid, olles nii väga efektiivsed väsimuse peletajad.

Nüüd ei algajad idandajad enam Ameerikat avastama – kirjastus Varrak on kaante vahele saanud Rita Galchiuse raamatu "Kodune idandamine", mis on suurepärane kaaslane nii algajale kui edasijõudnud idandajalegi.

Autor kirjutas selle raamatu, et õpetada toiduks seemneid idandama ja tutvustada mitmekülgset valikut idandamise abivahenditest. Kodune idandamine on tore retk maitsete ja tekstuuride maailma, seemned on silmale ilusad vaadata ja pakuvad ka imelisi lõhna- ja maitseelamusi. Lisaks sellele täiendavad idandid igapäevast toitu väärtuslike toitainetega mis vähendavad krooniliste haiguste riski ja parandavad soolestiku tervist.

Raamat on väga käepärase ülesehitusega, selgete piltidega illustreeritud ning väga praktiline: sellest saab teada, miks on idandamine tervislik, mida on selleks vaja, kuidas erinevaid seemneid idandada ning kuidas idusid kasutada. Eriti mõnusad on tabelina üles ehitatud peatükid "Milline idandamisviis sulle sobib?" ja "Lihtne idandamisjuhend", kus algajatele idandajatele on kõik puust ja punaseks tehtud.

On ju sageli inimesed tuttavad kahe kõige tavaliseim idandiga: lutserni ja mungoaga, millega kaunistatakse restoranides salateid. Kuid tegelikkuses on mahekauplustes ja internetipoodides saadaval palju laiem valik idandamiseks sobilikke seemneid.

Ning mis kõige mõnusam: uus raamat võtab hirmu idandamise ees ka kõige arglikumalt köögikatsetajalt. Ja annab nii võimaluse paljudele oma toidulauda lihtsalt ja soodsalt tervislikumaks muuta ning kevade maitset tunda. Nimelt vajavad seemned kasvama minekuks vaid soojust, vett ja piisavalt valgust. Ning: kui raamatu autor peaks kirjeldama, kuidas üks aastaaeg maitseb, valiks ta kevadet esindama just idandid.