FAVORIIDID: Juba enne, kui «Eesti laulu» poolfinaalidki käima läksid, said Stig Rästast ja Elina Bornist võistluse favoriidid. Peale selle, et lugu meeldib paljudele eestimaalastele, ennustas näiteks Briti blogi neid juba kolm nädalat enne finaali Eurovisioni esiviisikusse. Foto: TEET MALSROOS
Üritused
16. veebruar 2015, 07:00

"Eesti laulu" favoriit Elina Born finaalipääsemisest: see tunne on maailma parim! (52)

"Finaalipilet on minu ja Stigi oma, tunne on ülihea! Me ei olnud üldse kindlad, et saame edasi," tunnistab lauljatar Elina Born pärast laupäevast "Eesti laulu" poolfinaali, millest nad Stig Rästaga teenisid pääsu finaali. "Just seepärast polnud me edasipääsus kindlad, sest oli võimalus, et inimestel on sellest loost juba küllalt ning teisalt võivad nad arvata, et kindlasti meie poolt hääletatakse niikuinii, kuna oleme nii suur favoriit." 

"Tulime telemajja lootusega saada finaali – õnneks läks nii, nagu läks ja see tunne on maailma parim," kinnitab Elina. Stigi ja Elina esitatud lugu "Goodbye to Yesterday" oli välismaiste blogijate ja eestlaste meelest favoriit juba enne poolfinaalide algust. Näiteks ennustas üks Briti euroblogija neid juba Eurovisioni esiviisikusse.

Elina tundis varem muret, et ehk teebki selline edu neile hoopis karuteene: "Igal aastal on ju olnud favoriidid, aga vahel pole nii läinud." Elina sõnul on ta välismaistel hinnangutelgi silma peal hoidnud ja tagasiside on olnud tõesti hea. "Hiljuti sain just teada, et ühes Briti blogis, kes näiteks kunagi Loreeni skooriga 9,25 võitjaks ennustas, oli juba enne poolfinaali meie skooriks hinnanud 9,22. See pani ikka veel rohkem pinge peale – mõtlesime, et enne võiks ju ikka poolfinaalist edasi saada." Nüüd on finaalipääs välja teenitud ja Elina usub, et edasi saab ainult paremaks minna.  

Seda, milline saab olema Elina ja Stigi finaalietteaste, Elina veel ei tea. Küll aga jäi ajakirjanikule Elina Instagrami kontolt mõni aeg tagasi silma pilt, millel kleidikangas ja pärlikesed ning all kommentaar, mis viitas, et Elina astub lavale kaunis kleidis. "Tõesti, mulle tegi kleidi Kätlin Haak. Minul oli mõte ja tema teostas. Poolfinaaliks otsustasime, et kannan meeste triiksärki, et jätta lugu nii lihtsaks kui võimalik. Hakkasin kartma, et ehk on kleit natuke liiga diivalik selle loo jaoks," ütleb Elina, et kuna nende lugu on lihtne, siis peab seda olema ka kostüümi- ja lavakujundus. "Ma veel ei tea, kas kannan seda kleiti finaalis, eesoleva nädala jooksul on meil kindlasti palju tööd ja mõtlemist ees. Tegelikult tuleb asja rahulikult võtta ega tasu üle mõelda."

Elina ja Stigi esitataval lool on siiani tõusujoones läinud. Elina sõnul oli laupäevase seisuga laulul Youtube’is kogunenud juba üle 720 000 vaatamise: "Mulle pole siiani kohale jõudnud, et sellel lool nii hästi läheb. See on natuke hirmuäratav, aga ainult kõige paremas mõttes." 

Luisa: ma tõesti ei lootnud finaali pääseda! 

Lauljatar Luisa Värk, kes astus võistlustulle oma tütrele Miina Rihannale kirjutatud looga "Minu päike", on pärast finaalipääsu üllatunud. "Tunne on täiesti uskumatu," tõdeb ta. "Ma tõesti ei lootnud finaali pääseda. Ma ei arvanud sedagi, et sellel võistlusel osalen, seetõttu tundub finaalipääs üsna uskumatu." Miinat õhtul poolfinaali tagaruumis ema kõrval näha pole. "Ta oli siin küll kella viie paiku päeval, aga õhtusel ajal on lapsed juba kodus ja magavad," ütleb Luisa, kuid usub, et tütar vaatas siiski koos isaga tema etteaste ära ja puges pärast seda voodisse. Milline saab olema Luisa etteaste finaalis, ta veel ei tea: "Õnneks on nädal aega selle peale mõelda."

Kali Briis Band: tundub uskumatu nüüd Eurovisioni karussellis olla

"Ma ei osanud üldse oodata, et finaali pääseme! Ma ei uskunud, et eestlased arvavad, et oleme Eurovisioni materjal," särab Kali Briis Bandi laulja Laura pärast poolfinaali. Bändiliikmete sõnul ei oska nad isegi kuidagi reageerida. "See, kas me tegelikult ka Eurovisioni materjal oleme, selgub finaalis. Kui siga hakkab häält tegema, siis kindlasti oleme," naeravad bändiliikmed, kel telemajas kaasas väike kummisiga, mis veel salvestuste ajal tegi häält, kuid poolfinaaliks vaiki jäi. "Ta on praegu katki, aga me võtame sellega midagi ette," lubavad nad. Kali Briisi liikmed ütlevad, et on kõik väikesest peale Eurovisioni jälginud ja tundub uskumatu nüüd Eurovisioni karussellis olla.

Daniel Levi: me ei muretsenud üle

Looga "Burning Lights" finaali pääsenud Daniel Levi räägib pärast poolfinaali, et pole veel päriselt jõudnud edasipääsu uudist seedida: "Aga tunne on ülihea! On suur au, et inimesed pidasid meie lugu nii heaks, et see finaali hääletada." Laupäeval hakkas Daniel oma bändiga enda sõnul väga vara hommikul Tartust pealinna poole sõitma tundega, et kõik läheb nii, nagu peab. "Me ju teame, et midagi kontrollida on väljaspool meie jõudu."

Daniel oli üks neist, kes kuulus ühtlasi žürii lemmikute hulka. "Tunnustus muusikavaldkonna inimestelt on väga mõnus. Sama oluline on aga ka see, et meie laul inimestele meeldib. Need kaks asja kokku on midagi väga erilist."

Jaanus Saago: nagu mitu tonni raskust oleks seljast maha võetud

"Tunne on metsik, oleme selle loo ise kirjutanud ja sellega finaali pääseda on hea," ütleb Jaanus Saago, kes võttis finaalikoha Triin Niitoja ja ansambliga John 4. "Lootsime parimat," ütlevad Triin ja Jaanus.

"Kui žürii meie nime ei nimetanud, tuli küll närv sisse, aga õnneks see väga kaua ei kestnud. Nagu mitu tonni raskust oleks seljast maha võetud," tunnistab Jaanus, et pingelangus on suur. Triinu ja Jaanuse jaoks on nii žürii kui rahva toetus tähtis. "Žüriiliikmed on professionaalid, aga rahvas on ehk mõnevõrra tähtsam. Rahva käes on võim."

Eriti pabistas hääletustulemuste ütlemise aegu Jaanus. "Ta küsis terve nimede lugemise aja, et kes nüüd edasi sai," naerab Triin. "Ma olin närvis, ei eita. Mõtlesin pidevalt, kas ma peaksin vett jooma või kommi sööma. Pea oli laiali otsas, aga minu puhul on see tavaline," tõdeb Jaanus. 

Hääletati 38 000 korda 

Kui finalistid oleksid selgunud vaid žürii häälte põhjal, pääsenuks finaali Wilhelm, Kali Briis Band, Daniel Levi, Elina Born ja Stig Rästa ning NimmerSchmidt.

Televaatajad helistasid II poolfinaalis 38 000 korda ning žürii ja televaatajate häälte kokkuliitmisel said finaali Luisa Värk, Elina Born ja Stig Rästa, Daniel Levi, Kali Briis Band ning Triin Niitoja ja John 4.

Edasipääsejaid ootavad finaalis juba Elisa Kolk, The Blurry Lane, Elephants From Neptune, Maia Vahtramäe ning Robin Juhkental & The Big Bangers.

Teise poolfinaali žüriisse kuulusid: Anneliis Kits, Grete Paia, Marie Vaigla, Mare Väljataga, Erik Morna, Valner Valme, Alar Kotkas, Sander Mölder, Owe Petersell, Peedu Kass ja Koit Toome.