Justin BieberFoto: AFP / Scanpix
Saund
14. veebruar 2015, 08:00

Kellele lauljatest on Youtube tuule tiibadesse andnud?

Täna 10. sünnipäeva tähistava videoportaalita ei pruugiks keegi teada, kes on Bieber või Psy.

Kes ütles, et läbimurre muusikamaailma tippu ei võiks tulla alles 34aastaselt ja et selleks on vaja ingliskeelset laulu? Korea räppar Psy tõestab vastupidist. Tänu Youtube’ile on kõik võimalik. Videosait on aidanud noori talente tuntud mänedžeri tiiva alla ja lennutanud artiste kodumaiselt areenilt maailmaareenile.

2005. aasta 14. veebruaril registreerisid kolm internetimaksete keskkonna PayPal endist töötajat – Chad Hurley, Steve Chen ja Javed Karim – Youtube’i domeeninime ja asusid looma video­jagamissaiti, kus igaüks saaks videoklippide kaudu maailmale oma lugu jutustada. 23. aprillil laadis Karim üles esimese video pealkirjaga "Mina loomaaias", mis näitab tema käiku Californias San Diego loomaaias.

Videoportaal, mille Google 2006. aasta novembris 1,65 miljardi dollari eest ära ostis, kujunes peagi põhipaigaks, kus tasuta lemmiklaule nautida ja end uute muusikahittidega kurssi viia. Kõnekas on seegi, et 30st enim vaadatud Youtube’i videost 29 on muusikavideod. Nii mõnigi artist võlgneb oma tuntuse just sinna üles laetud lauluvideotele. Toome välja kuus eestlastelegi tuttavat lauljat, kelle karjäär on hoo sisse saanud tänu Youtube’ile.

Vahur Valgmaa: Youtube aitab fänne koguda, aga tippu jõuab raadio kaudu

Muusikaprodutsent Vahur Valgmaale jäi noor lauljatar Elisa Kolk (koos pildil), kes tema kirjutatud looga "Superlove" "Eesti laulu" finaali pääses, samuti silma Youtube’i videost. "Meil oli Elisaga ühine tuttav, tänu temale juhtusin Elisa profiilipilte vaatama. Piltide vahele oli Elisa üles pannud ka ühe endalauldud kaveri Youtube’i video. Kuulasin seda ja mulle avaldas muljet, kui hästi ta suutis vägagi ameerikalikus inglise keeles laulu esitada ja kui originaalilähedaselt ta väikseid nüansse laulis," meenutab Valgmaa, kuidas nende tutvus nelja aasta eest alguse sai.

Valgmaa sõnul jälgivad talendiotsijad agaralt digitaalset meediat. "Tänu Youtube’ile on paljud artistid plaadilepingu saanud. Mõni artist on saanud iseseisvalt nii kuulsaks ja edukaks, et on loobunud plaadilepingutest või lepingupakkumistest. Parim näide on kooslus Macklemore ja Ryan Lewis (2013. aasta Youtube’i läbimurdeauhinna võitjad – K. A.), kes edutipul ei pidanud enam vajalikuks suure plaadifirma artistiks hakata," toob Valgmaa näite.

"Youtube ja raadiod koos teevad artistist superartisti. Youtube aitab koguda fänne ja artisti populariseerida. Tippu jõuab artist aga enamasti siis, kui teda ka raadiod mängivad," märgib produtsent.

Carly Rae Jepsen

Kui 2007. aastal Kanada superstaarisaates kolmandaks tulnud lauljatar andis neli aastat hiljem välja singli "Call Me Maybe", ei teinud tema kaasmaalased seda esmalt väga märkama. Kulus viis kuud, kuni Justin Bieber otsustas üles laadida naljavideo, kus nad sõpradega Jepseni poplaulu saatel suud maigutavad ja tantsivad.

Kergesti kummitama jääv laul jõudis peale kanadalaste ka paljude ameeriklaste kõrvu. Mõni nädal hiljem sisenes see "Billboard Hot 100" nimekirja, kus sai peagi esinumbriks. Vahetult pärast Bieberi paroodiavideot välja tulnud ametlik muusikavideo kogus esimese aastaga ligi 400 000 vaatamist ja lumepall muudkui veeres. Neiu sai plaadilepingu Bieberi mänedžeri Scooter Brauniga ning on pälvinud Grammy nominatsioone, BillBoardi muusikaauhindu ja MTV Euroopa muusikaauhindu.

Psy

Korea räppar Park Jae-sang ehk Psy oli oma lihtsakoeliste tekstide, veidrate tantsuliigutuste ja ekstravagantse riietusega kodumaal tuntud juba kümmekond aastat, kuid 2012. aasta juulis üles laetud "Gangnam Style’i" video kogus Youtube’is tänu meeldejäävale refräänile ja naljakale hobusetantsule juba kahe nädalaga 8 miljonit vaatamist.

Eelmise aasta lõpuks oli video ületanud kahe miljardi vaatamise piiri – portaali loojad polnud säärast arvu võimalikuks hinnanud ja pidid muutma klikkide arvu loendamise süsteemi. Enim vaatamisi ja meeldimisi kogunud Youtube’i videona on "Gangnam Style" jõudnud ka Guinnessi rekordiraamatusse. Psy järgmine tantsuhitt "Gentleman" aga kogus esimese ööpäevaga rekordarvu – 18,9 miljonit – vaatajat, kusjuures mõlemad lood on valdavalt koreakeelsed. Ameerikas staariks tõusnud Psyd esindab Bieberiga sama mänedžer.

Justin Bieber

Mänedžer Scooter Braun klikkis 2007. aastal ühe teise laulja videoid otsides kogemata 12aastase Justin Bieberi esinemissalvestisele. Vaimustunud Braun uuris välja, mis koolis Kanada poiss käib, ja võttis ühendust tema ema Pattie Mallette’iga. Kuigi tõsimeelsest kristlasest naine kõhkles, kas ta peaks poega judaistist Brauni tiiva alla usaldama, õnnestus muusikaärimehel luba välja keelitada. Braun viis Bieberi kokku Usheriga, tänu kellele õnnestus tulevasel tüdrukute hullutajal saada plaadileping Island Recordsiga. Bieberist sai esimene artist, kelle debüütalbumilt on seitse lugu jõudnud

Billboard Hot 100 edetabelisse. Tema teiselt albumilt pärit singel "Baby" püsis kaks ja pool aastat Youtube’i vaadatuima videona, praegu hoiab see teist kohta.

Susan Boyle

2009. aasta aprillis jahmatas 48aastane uje puhmaskulmude ja halli juuksepahmakaga proua Briti "Talendijahi" vaatajaid oma võimsa metsosopraniga, kui esitas "Hüljatute" muusikalist pärit ballaadi "I Dreamed a Dream". Publik tõusis ovatsioonide saatel püsti. Youtube’i vahendusel sai hõbehäälset Susan Boyle’i peagi kuulda kogu maailm – üheksa päevaga kogusid tema videod portaalis kokku üle 100 miljoni vaatamise.

Pool aastat hiljem välja tulnud esikalbum troonis Euroopa, Põhja- ja Lõuna-Ameerika, Aasia ja Austraalia plaadimüügi edetabelites. 2009. aasta kokkuvõttes oli tema talendisaate avanumbri video Youtube’is vaadatuim. Nüüdseks kuus albumit välja andnud ja väliselt tublisti nooruslikumaks muutunud lauljanna on viimaks leidnud ka elu esimese kavaleri.

Gotye

Belgia juurtega Austraalia indie-muusik Wouter de Backer ehk Gotye oli kümne tegutsemisaastaga pälvinud kodumaiseid muusikaauhindu, ent väljaspool teda ei teatud, kuni ta postitas 2011. aasta juulis Youtube’i kurvast lahkuminekust pajatava loo "Somebody That I Used to Know" video. Laulus teeb kaasa ka Uus-Meremaa lauljatar Kimbra. Nende ainsaks ihukatteks emotsionaalses muusikavideos on kehamaalingud.

Järgmiseks kevadeks oli klippi vaadatud üle 200 miljoni korra (nüüdseks on see arv kolm korda kasvanud) ja laulust saanud hitt nii Euroopas kui ka Ameerikas. Sellele aitasid tähelepanu võita ka Youtube’is popiks saanud kaverid, näiteks Kanada bändilt Walk off the Earth. Loost kujunes 2012. aastal suur raadiolemmik, mis troonis ka meie aasta­edetabeleis. Gotye kolmas album tegi ilma peaaegu 30 riigi plaadimüügiedetabeleis.

Esmée Denters

Hollandi neiut Esmée Dentersit on nimetatud Youtube’i sensatsiooniks. 2006. aastal asus tütarlaps postitama videoid, kus ta kaverdab oma lemmikartistide, teiste seas Justin Timberlake’i laule.

Lühikese ajaga kogus ta kümneid miljoneid klikke. Jäänud silma paarile muusikamänedžerile, õnnestus tal kohtuda ühe oma iidoli Timberlake’iga ja saada esimese artistina leping tema plaadifirmaga Tennman Records. Denters on Timberlake’iga salvestanud heategevussingli "Follow My Lead" ja soojendanud oma produtsenti Euroopa turneel. Enrique Iglesiase tuuri avaesinejana jõudis Denters 2009. aastal ka Tallinna. Nüüd tegutseb lauljatar peamiselt Londonis ja töötab teise albumi kallal.

Kümme vaadatumat muusikavideot Youtube’is: miljardi piiri on ületanud kaks muuvit

1. Psy, "Gangnam Style" – 2,23 miljardit vaatamist

2. Justin Bieber ja Ludacris, "Baby" – 1,13 miljardit vaatamist

3. LMFAO, Lauren Bennett ja GoonRock, "Party Rock Anthem" – 814,86 miljonit vaatamist

4. Katy Perry ja Juicy J, "Dark Horse" – 808,72 miljonit vaatamist

5. Jennifer Lopez ja Pitbull, "On the Floor" – 807,64 miljonit vaatamist

6. Eminem ja Rihanna, "Love the Way You Lie" – 806,94 miljonit vaatamist

7. Shakira ja Freshlyground, "Waka Waka" – 803,65 miljonit vaatamist

8. Psy, "Gentleman" – 793,38 miljonit vaatamist

9. Katy Perry, "Roar" – 791,28 miljonit vaatamist

10. Miley Cyrus, "Wrecking Ball" – 744,11 miljonit vaatamist