karu kaisus: Lauri jättis endale alles vaid ühe kaisukaru. «Ta on mul siiani toanurgas,» sõnab Lauri, et kaisus too mõmmik tal öösiti ei maga. «Mina elan oma elu, karu oma – me ei sekku teineteise ellu.» Foto: Mati Hiis
Inimesed
14. veebruar 2015, 08:00

Lauri Liiv: "Olin tohutu karufänn, kui veel laps olin!" (7)

Muusikalitähe esimene filmihääl läks karupoeg Paddingtonile.

"Olin lapsena tohutu karufänn," tunnistab laulja Lauri Liiv, et mängukarudega on tal alati soe suhe olnud, ka raamatu- ja filmimõmmikutega. "Esimene lemmik oli punane plüüsmõmmik. Kord olime teel Obinitsa, mõmm kukkus bussis istmevahesse ja me ei saanud teda enam kätte. Ema lohutas, et nüüd leidis karu uue kodu Obinitsas. Seda ma jäingi uskuma."

Bussi jäänu asemel tekkis Lauri sõnul kohe kaks asenduskaru, kellele Lauri vanaema koguni riided selga õmbles. "Pidasime vanaemaga lõputult nende karude sünnipäevi," naerab Lauri.

"Istusime kõik laua taga ja sõime kooki."

Kuid need kaks mõmmikut ei jäänud Lauri elus kaugelt viimasteks, sest poistebändi Black Velvet aegadel külvati kolmik mänguloomadega üle. "Ühel hetkel ei mahtunud ma mänguasjakuhja tõttu enam tuppa ära," lausub Lauri, et andis enamiku fännikinkidest oma lasteaiatöötajast emale, kes need siis lasteaeda toimetas.

"Vaid ühe kaisukaru jätsin endale, ta on mul siiani toanurgas," sõnab Lauri, et kaisus too mõmmik tal öösiti ei maga.

"Mina elan oma elu, karu oma – me ei sekku teineteise ellu."

"Minul oli lapsepõlves karupoeg Puhh!"

Justkui saatuse tahtel on isegi Lauri esimene filmitegelasele hääle andmine seotud karumõmmiga. Koguperefilmis "Paddingtoni seiklused" kõneleb peaosalisest karu Lauri häälega. "Nii kui seda osa mulle pakuti, ütlesin jah," kirjeldab Lauri.

"Olin pikki aastaid kõrvalt vaadanud, kuidas sõbrad filme peale loevad ja kui tore neil on, ning mõelnud, et seda oleks vahva ka endal proovida. Täiesti juhuslikult mõtlesin selle peale just õhtu enne, kui see telefonikõne tuli. See oli imeline – nagu oleks keegi mu mõtteid kuulnud."

Lauri muigab, et tegelikult polnud ta selle päevani Briti lastekirjanduse ühest tuntumast ja armastatumast tegelasest komakohtagi kuulnud. "Sain sõpradelt sel puhul hävitava hinnangu," ütleb ta.

"Minust läks Paddington lihtsalt mööda, minul oli lapsepõlves karupoeg Puhh. Aga viisin end ruttu kurssi – sain teada, et Paddington on lääne lastekirjanduses nii nimekas tegelane, et talle on isegi Londoni Paddingtoni rongijaama ette skulptuur püstitatud."

Laurile kingiti ka Paddingtoni raamat, sestap saab ta nüüd seda Briti laste kultusteost lugeda, millal hing ihaldab ega pea enam sõprade ees häbisse jääma.

Filmi pealelugemine oli väga lahe

"Tööd oli selle filmiga mõnus teha," õhkub Laurist rahulolu.

"Su hääl peab olema sarnane originaalhäälega ja tekst jooksma sünkroonis sellega, kuidas tegelase suu ekraanil liigub."

Töö edenes nii hoogsalt, et ehkki esmalt mainiti Laurile, et kogu protsess võtab aega kaks korda kuus tundi pluss treiler, siis lõpuks edenesid asjalood palju kiiremini. "Kulus neli ja pool tundi ja öeldi, et nüüd on kõik valmis," ütleb Lauri, kes oli lausa pettunud.

Ta tahtnuks veel. "Mul oli nii kahju, et ei saa rohkem! Mõtlesin korraks, et oleks pidanud sel esimesel päeval kehvemini tegema, siis saanuks uuesti proovida."

Lauri kinnitab, et filmile pealelugemine pärast "Paddingtoni" katset oli sedasorti uus väljund, mis talle hirmsasti meeldib. "See on minule kui lauljale täiesti teine spetsiifika, saan oma kõnehäälega mängida," põhjendab ta.

"Igal juhul on filmi pealelugemine väga lahe. Nii et palun veel!"

Ilmakuulus karu, keda Lauri ei teadnud

Michael Bondi 1958. aastal ilmunud raamatu "Karu nimega Paddington" inspiratsiooniallikaks oli mängukaru, mille ta ostis oma naisele jõulukingiks. Karule pandi nimeks Paddington, sest Michael Bondile on alati meeldinud selle nime kõla ja nimed on tähtsad, eriti kui sa oled karu, ja sul pole eriti midagi muud siin maailmas.

2009. aastal suurt juubelit pidav karu Paddington, kelle härra ja proua Brown leidsid raamatu järgi Londoni Paddingtoni raudteejaamast, on Briti lastekirjanduse üks suuremaid kangelasi. Ta on miljonite laste lemmik ja Paddingtoni jaama ees seisab tema auks püstitatud skulptuur.

Karu nimega Paddington ärkab igal hommikul parimate kavatsustega, sööb võileibu marmelaadiga ja on algavaks päevaks igati valmis. Kuid ikka ja jälle oma igapäevaseid karutoimetusi tehes juhtub midagi ootamatut, miski läheb vussi, mõnest asjast tõuseb pahandus ja mõnest ei saa üldse asja.

Koguperefilmis "Paddingtoni seiklused" annavad peale Lauri Liivi tegelastele hääle Raivo E. Tamm, Tiina Tauraite, Evelin Võigemast, Egon Nuter ja paljud teised.