KOHTUNIK: Kas Tanel on uue ametiga rahul? «Esimest palgapäeva pole olnud,» naljatab ta, kuid lisab, et seni on tal olnud huvitav. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
14. veebruar 2015, 08:00

Tanel Padar staarisaates: olen nii hea ja õiglane kohtunik, kui suudan

"Inimene peab mulle hetkega meelde jääma. Kui ta tuleb ja laulab kolmkümmend sekundit, läheb ruumist välja ning pärast tuleb veel kümme lauljat peale ja ma ikka mõtlen tema peale – järelikult ongi temas olemas see miski, mis on artistile ülioluline," selgitab telesaate "Eesti otsib superstaari" uus kohtunik, rokkar Tanel Padar, mille järgi ta saatesse edasipääsejaid valis.

Tanel Padar, kes on olnud samas saates ka saatejuht, kinnitab, et ta ei asenda saatest lahkunud teravkeelset Mihkel Rauda. "Sellist kohustust pole kohtunikele pandud, et peab olema üle mõistuse karm või inimestele kuidagi puust ja punaseks selgeks tegema, et nad laulda ei oska. Meie otsime lauljaid, mitte ei pea inimestele meelde tuletama või tõestama, et nad kehvasti laulavad," selgitab Tanel.

1999. aastal noorte lauluvõistluse "Kaks takti ette" võitnud Tanel on enda sõnul kindlameelne kohtunik, suured kahtlused, kas ütelda inimesele jaa või ei, teda ei vaeva. "Vahel, kui olen andnud saatesse pürgijale eitava vastuse ja minu süda on seest samal ajal härdaks läinud, siis selgub kohe, kui see inimene on uksest väljunud, oli see õige või vale otsus: kui ta ununeb kohe, oli see ei järelikult õigustatud," toob ta näite.

"Eks teatrivoor on olnud selline, kus minu suust on välja pudenenud sellised võib-olla natukene kõhklevad jaa, sõnad. See on inimlik, et tekib kaastunne, aga selle peale kogu aeg mõelda ei saa – see on karm võistlus ja võita saab ainult üks!"

Taneli sõnul on tänavuse kuuenda hooaja osalejate tase väga hea: "Mitu osalejat on olnud nii tugevad, et võiksid otse finaali minna," kiidab ta saatesse pürgijaid.

Tänavu on saates "Eesti otsib superstaari" kolme kohtuniku asemel neli. Kurikuulsa Mihkel Raua asemele on tulnud nii räppar Jarek Kasar ehk Chalice kui ka Eurovisioni võitnud Tanel Padar. Mis saab siis, kui kaks kohtunikku ütlevad jaa ja ülejäänud kaks ei? "Me otsustasime, et Maarjale jääb viimase sõna õigus. Me usaldame tema valikut ning jätame talle selle õiguse – otsustada saatesse pürgija saatus," selgitas Tanel Padar ja viskas kohe ka nalja: "Tunneme ennast Jarekiga nagu poolmehed!"

Birgit Õigemeel: mõelge iga oma samm hoolega läbi!

"Kõigepealt peaks olema kõik see, mis sa laval teed, väga hästi läbi mõeldud," soovitab saatesse pürgijatele 2007. aastal saate "Eesti otsib superstaari" võitnud Birgit Õigemeel.

"Lugu peab olema selge ja selle esitajaga sobima. Kindlasti peaks olema ka varuvariant, kaks-kolm lugu, kui kohtunikud peaksid lisalugusid küsima," õpetab Birgit.

"Süstige endasse enesekindlust ja julgust, et närv alt ei veaks!" soovitab ta.

"Kui mina oleksin saate kohtunik, siis ma vaataksin kõigepealt, kuidas artist ruumi sisse astub. Kuidas ta meid kõnetab, kas ta on viisakas või ei ole. Milline tema olek on."

Laul võiks olla midagi, mis endale väga meeldib. See peab inimese häälega sobima. Ja kohtunikele meeldib kindlasti kuulda midagi värsket."