Hispaaniakeelsed sõnad kannavad õnnetunnetFoto: Marcelo del Pozo
Müstika
11. veebruar 2015, 13:14

KAS TÕESTI? Hispaania keel on maailma kõige rõõmsameelsem keel (1)

Inimesed armastavad rääkida pigem positiivsetest kui halbadest asjadest. Kõige õnnelikum keel maailmas on hispaania keel, vahendas UPI.

USA Vermonti ülikooli arvutiteadlased kogusid kokku maailma kümne kõige kõneldavama keele kõige levinumad sõnad Twitterist, telest, ajalehtedest, laulusõnadest ja filmipealkirjadest.

Seejärel paluti neid keeli emakeeltena kõnelejatel sõnu hinnata üheksapallisel skaalal, kus 1 tähistas kõige negatiivsemat, 9 aga kõige positiivsemat tähendust.

Näiteks inglise keele rääkijad andsid sõnale food (toit) keskmiselt 7,44 palli, sõnale terrorist seevastu ainult 1,3 palli.

Teadlased avastasid, et inimesed eelistavad väljendada pigem rõõmu kui kurbust ja küünilisust ning kasutavad meelsasti positiivse tähendusega sõnu.

Mõned keeled on eriti rõõmsameelsed. Kõige õnnelikumaks hinnati hispaania keelt, sellele järgnesid Brasiilias kõneldav portugali keel, inglise keel ja indoneesia keel.

Kuna nende keelte kõnelejate õnnelikkust ei hinnatud, pole teada, kas hispaanlased ongi kõige õnnelikumad inimesed maailmas.

Uurimuse põhjal loodetakse luua analüüsitarkvara, mis lubaks keelekasutuse põhjal emotsioone mõõta.

Miks on eri keeltes nii palju õnne ja rõõmuga seotud sõnu? Tõenäoliselt on need meile lihtsalt kasulikud, sest suurendavad inimestevahelist ühtekuuluvustunnet.