SILE POISS: Sam Smith pidas enne Grammyde galale suundumist ranget dieeti, et irvhambad tema liigkilode üle ilkuda ei saaks.Foto: Reuters / Scanpix
Saund
10. veebruar 2015, 07:00

Lisatud Kanal 2 "Reporteri" video!

PÖÖRANE TÄHELEND: endine WC-koristaja Sam Smith võitis koguni neli Grammyt! (2)

Los Angeleses Grammy muusikaauhindade jagamisel tekitas furoori Sam Smith, kelle "Stay With Me" kuulutati aasta parimaks lauluks ja aasta parimaks salvestiseks. Alles aasta tagasi peaaegu tundmatu Briti noormees võitis ühtlasi parima uue artisti ja parima popalbumi Grammy.

22aastane Sam Smith on teinud aastaga pöörase tähelennu. Üheöösuhtest rääkiv tundeline "Stay With Me" kujunes ülemaailmseks hitiks ning pälvis Grammyde jagamisel aasta laulu auhinna. Iltalehti toonitab, et see auhind antakse aasta parima teksti, mitte aga tingimata esituse eest. Kuid kuus Grammy nominatsiooni ja neli võitu tõestavad, et Sam on end inimeste südamesse laulnud.

Varjamatult homoseksuaalne Sam avaldas laval tänu omaaegsele kallimale, kes inspireeris teda laulu kirjutama. "Ta murdis mu südame, aga mina võitsin neli Grammyt. Mul on olnud väga hea õhtu," naeratas Sam.

Ta tuli lagedale üllatava avaldusega: enne viimatist plaati tegi ta hirmsat muusikat. "Tegin enne seda albumit kõik, mis suutsin, et mu muusikat kuulataks," vahendab Iltalehti.

Meeldimispüüdeks nimetab Sam ka kaalust allavõtmist. "Inimesed hakkasid mind kuulama alles siis, kui olin mina ise. Niisiis aitäh, et võtate mind sellena, kes olen."

Enne oli Sam tõepoolest üsna ümarik, kuid Grammyde jagamisel paistis silma märkimisväärse kaalukaotusega. Sale figuur ja šikk liibuv ülikond, mille artistile oli kinkinud moekeiser Armani, andsid Smithile kõvasti enesekindlust juurde. Daily Maili kinnitusel pidas Sam enne muusikapidu ranget dieeti, mille alustala on cayenne’i pipraga vürtsitatud toormahl. See aitavat näljakihvatusi vaigistada ja kiirendavat ainevahetust 15%.

Sam ei varjanud, et dieedile sundisid teda enne jõule ajakirjanduses avaldatud fotod, kus ta koos endise kallima Jonathan Zeizeliga Sydney rannas peesitas. USA raadiodiskor, lõuapoolik Howard Stern nimetas priske punuga Sami paksuks ja koledaks. See läks noorukile südamesse. "Tahan Grammyde ajaks kaalus maha võtta," lubas ta ühes intervjuus.

"Vahel tunnen tõelist uhkust, et ma ei näe teiste popstaaride moodi välja. Kuid on ka hetki, kui mõtlen: "Ehh, oleksid mul ometi sellised kõhulihased nagu [Justin] Bieberil."

Sam on jõudnud lühikese karjääri jooksul kokku puutuda tõsise plagiaadikahtlustusega. Seesama "Stay With Me" sarnaneb USA muusiku Tom Petty hitiga "I Won’t Back Down" aastast 1989. 1992. aasta mais sündinud laulja kinnitab, et pole Petty lugu kuulnud.

Lõi kümneaastasena džässiõpetaja pahviks

Ka Petty on kinnitanud, et kokkulangevus ei häiri teda ja ta usub, et see on juhuslik. Ometi lisas ta Tomi ja tolle kaasautori Jeff Lynne’i "Stay With Me" tegijate hulka ja maksis neile 12,5% autoritasust. Huvitaval kombel ei esitatud noid siiski Grammy kandidaadiks, kuna žürii võttis Petty laulu pigem inspiratsiooniallikana.

Smith tõusis areenile 2012. aasta oktoobris elektronmuusikaduo Disclosure läbimurdehitiga "Latch". Järgmisena laulis Sam Naughty Boysi loos "La La La", mis tõi talle 2013. aasta mais esimese esikoha singlitabelis. Debüütalbum "In The Lonely Hour" ilmus järgmise aasta maikuus. Sellelt ongi pärit "Stay With Me", mis tõi noorele artistile maailmakuulsuse.

Sam on esinenud kuuendast eluaastast saadik. Kui poiss oli kümnene, pani isa ta kirja džässlauljanna Joanna Edeni laulutundidesse. "Tal oli tohutult võimas hääl, suurepärane enesekontroll, aga ka julgus uusi asju proovida," meenutas Eden ajalehes Daily Telegraph oma esimest lapsõpilast.

15aastasena tegutses Sam juba õpetajanna taustalauljana ning osales West Endi muusikalides. Ehkki poiss jõudis enne 18. eluaastat palgata kuus mänedžeri, ei osutunud nende lubadused kiirest staariks saamisest tõeks. Pärast kooli lõpetamist pidi poiss hakkama leiba teenima baarmenina – töö, millega kaasnes kemmergute puhtaksrookimine.

Kannatab obsessiiv-kompulsiivse häire all

Oma põhimõjutajateks peab Sam Adele’i ja Amy Winehouse’i. Inspiratsiooni on talle andnud ka Lady Gaga, Christina Aguilera, Beyoncé, Whitney Houston ja Mariah Carey – kõik naised. Oma hääle diivalikkust seletab Sam just nimelt naisartistidega, kellelt ta on mõjutusi saanud. "Muud ma ei kuulanudki. Hakkasin meeslauljaid kuulama alles kaks aastat tagasi," tunnistas ta mulluses BBC intervjuus.

"Kuulasin ainult Whitney Houstonit, Chaka Khani – võimsaid hääli."

Peale hingestatud hääle võlub paljusid fänne Sami avameelsus. Ühes mulluses intervjuus rääkis ta oma obsessiiv-kompulsiivsest häirest, mis on koos kuulsaks saamisega süvenenud. "See on päris tõsine ja viimasel ajal on hullemaks läinud," tunnistas staar.

"Pean kraane kontrollima. Enne kodunt väljumist pean olema kindel, et olen kõik kraanid üle kontrollinud – et üleujutust ei tuleks."

Teiste hulgas võitsid Grammy: 

Parim sooloesitus: Pharrell – "Happy"

Parim popesitus duolt või ansamblilt: A Great Big World – "Say Something" (feat Christina Aguilera)

Parim rokkesitus: Jack White – "Lazaretto"

Parim rokklaul: Paramore – "Ain’t It Fun"

Parim metalesitus: Tenacious D – "The Last In Line"

Parim räpialbum: Eminem – The Marshall Mathers LP 2

Parim räpilaul: Kendrick Lamar – "i"

Parim muusikavideo: "Happy" Pharell Williams 

Eestlane jäi Grammyst ilma

Grammy nominatsioonide seas oli ühtlasi indie-kantri staari Sturgill Simpsoni album "Metamodern Sounds In Country Music", millel mängib ka Eesti kitarrist Laur Joamets. Bändil tuli aga alla vanduda albumi Rosanne Cashi albumile "The River & The Thread".