Foto: Mari Luud
Inimesed
9. veebruar 2015, 10:59

ÕHTULEHE VIDEO | 16aastane ristsõnade lahendamise meister: "Kõige toredam on see hetk, kui saad täidetud ruudustikku vaadata." (6)

Tallinna Ülikoolis jaanuari lõpus toimunud ristsõnade lahendamise Eesti meistrivõistlustel esimese koha saanud 16aastane Joonas Jürgen Kisel peab oma lemmikuteks ristsõnu, mis on ühendatud loogikamõistatustega.

Kisel on ajakirja Ristik ja Eesti Mälumänguliidu koostöös korraldatavatest meistrivõistlustest osa võtnud juba kolm korda: esimesel korral sai ta neljanda, kahel järgneval juba esimese koha. Mullu sügisel osales Vanalinna Hariduskolleegiumis õppiv Kisel ka serblaste korraldatud veebipõhisel loogika võistlusel, mille tase oli väga tugev, ning saavutas seal neljanda koha.

"Ristsõnu ma hakkasin lahendama viieaastaselt. Alustasin Ripsikuga. Kui õigesti mäletan, siis olen lahendanud alates esimesest numbrist," rääkis Kisel, kes enda sõnul otseselt ristsõnade lahendamiseks ei treeni ja lahendab, kuidas juhtub, kuigi vastuse saatmise tähtaegadest üritab ta kinni pidada.

Koju on Kiselil tellitud Ristik, kuid ta ostab tihti ka Meistri Ristikut, Raudset Loogikat, Jaapani mõistatusi. "Sellel aastal alustasin ka Kuma Kangega."

"Ma arvan, et mulle tõenäoliselt meeldivad kõige rohkem need, kus ristsõnad on suuresti ühendatud loogikamõistatustega. Selliseid koostab palju Rauno Pärnits. Tema mõistatused on kindlasti ühed minu suurimad lemmikud," sõnas Kisel.

Ristsõnu lahendamise süsteem sõltub eelkõige raskusastmest, näiteks keeruliste ristsõnade korral tuleb eelkõige esiti vaadata, kust leiab midagi tuttavlikku ning seejärel panna paika ka muu.

Miks Kiselile üldse meeldib ristsõnu lahendada? "Kõige toredam on see hetk, kui saad seda täidetud ruudustikku vaadata," vastas Kisel.

Nädalavahetuse Õhtulehes ilmunud ristsõna lahendas Kisel kaamera ees täpselt üheksa minuti ja ühe sekundiga.

75 minutiga kaheksa erinevat ristsõna

Ajakirja Ristik ja Eesti Mälumänguliidu koostööna toimunud ristsõnade lahendamise Eesti meistrivõistlustel pidid võistlejad lahendama 75 minuti jooksul kaheksa erinevat ristsõna, mille hulgas on nii klassikalisi ristsõnu kui ka pisut teistsuguseid mõistatustüüpe. Võistlustööd koostasid Eesti parimad ristsõnameistrid.

Enne lõppvõistlustele pääsemist tuli lahendada eelvooru ristsõnad, mis ilmusid eelmise aasta lõpul ristsõnaajakirjas Ristik. Eelvooru tööd saatis ära täpselt 100 lahendajat, lõppvõistlustele pääses neist 34 lahendajat, kellest võistluste lõpul andis lahendatud ristsõnad ära 33.

Lõplik edetabel:

1. Joonas Jürgen Kisel
2. Enno Faster
3. Ave Kaldas
4. Tiina Klooster
5. Tauno Kaasik
6. Aimar Jaakson
7. Urmas Tarvis
8. Marek Laane
9. Pärt Talimaa
10. Priit Järve
11. Mare Vain
12. Mall Jaakson
13. Ene Siigur
14. Peep Talimaa
15. Andres Mesila
16. Kalle Virkus
17. Peep Koppel
18. Aivar Laine
19. Elle Klooster
20. Urmas Arras
21. Urmas Berkmann
22. Sirje Saulep
23. Liivia Lohk
24. Koit Uusväli
25. Elle Mäe
26. Kristjan Saard
27. Tõnis Türk
28. Aadu Kukk
29. Helje Mets
30. Ulvi Lond
31. Rein Tohver
32. Rein Tüüts
33. Mirme Liibert