FINAALIS!:«Mulle väga meeldis see laul ja Vahurile (loo autor Vahur Valgmaa – toim.) meeldis, mis ta kuulis. Ma arvan, et on õige otsus, et me siiski koostööd tegime,» rõõmustab nooruke Elisa Kolk (vasakul), et nende tiimi (keskel Vahur Valgmaa, paremal taustalaulja Kaire Vilgats) lugu «Superlove» edasi pääses.Foto: Alar Truu
Üritused
9. veebruar 2015, 07:00

"Eesti laulu" finaali pääsenud lauljatar: "Tunne on kirjeldamatu! See laul polnud tegelikult alguses isegi mulle laulmiseks mõeldud!"

Elisa Kolk: ma väga soovisin finaali saada! (9)

"See laul polnud tegelikult alguses isegi mulle laulmiseks mõeldud, aga kuidagi läks nii ja see tundus õige. Mulle väga meeldis see laul ja Vahurile meeldis, mis ta kuulis. Ma arvan, et on õige otsus, et me siiski koostööd tegime," ütleb üks laupäeval "Eesti laulu" finaali pääsenud viiest õnnelikust muusikust Elisa Kolk

Elisa esitatud loo "Superlove" autoriks on DJ ja muusikaprodutsent Vahur Valgmaa, kes juba pikemat aega elab maakera kuklapoolel Austraalias. Elisa on varem öelnud, et ta jäi kuidagi Vahurile silma, nad hakkasid Facebookis kirjutama ja mees lasi tal endale Skype’is ette laulda.

"Vahur kirjutab oma lood nii, et ta teeb terve laulu valmis, päris tihti laulab selle ise ka sisse ja saadab siis artistidele," räägib Elisa, kuidas nende koostöö välja näeb. Paljud on juba ka öelnud, et "Superlove" kõlab nagu tõeline euroballaad. Elisa sõnul oligi neil plaan teha lugu spetsiaalselt "Eesti laulule", lähtuvalt Eurovisioni žanrist. Muide, Vahur tuli üle viie aasta ka ekstra "Eesti laulul" osalemise puhul kodumaale.

Laupäeval peetud "Eesti laulu" I poolfinaalist pääses Elisa finaali nii žürii kui ka rahva toetusel.

"Väga super tunne on, see on ikka täiesti kirjeldamatu! Ma väga soovisin seda ja olen väga tänulik." Elisa tunnistab ausalt, et ei mõelnud alguses selle peale, kas ta finaali pääseb või ei.

"Teadsin, et teen oma asja lihtsalt nii hästi, kui saan. Hingega, nagu ma teen alati kõike laulmisega seonduvat. Finaalipääs oli muidugi üllatus, positiivne."

Finaaliks lubab Elisa oma lavašõus väga palju muuta. "Usun, et finaali esitus tuleb väga üllatav."

Siiski ei tähenda see, et kaunis ballaad muutuks tantsulooks ja Elisa kõrvale tekiksid tantsupoisid. "Sellist lähenemist ei tule, jah," naerab ta, rohkem saladuseloori kergitamata.

Robin Juhkental: finaalipääs on natuke ootamatu

"Väga hea tunne on. Tahan tänada kõiki inimesi, kes meie poolt hääletasid," ütleb ansambliga The Big Bangers finaali pääsenud Robin Juhkental, kellele pole "Eesti laulu" finaalis võistlemine esmakordne.

Tõsi, aastal 2010, kui Robini bänd Malcolm Lincoln võistluse kinni pani, ei olnudki poolfinaale. Robin ei oska öelda, kas praegune edasipääs tundub kuidagi teistsugune kui toonane.

"Samas on see natuke ootamatu küll, aga väga lahe. Võtame finaalist osa ja vaatame, mis saab."

Robini bändis on ka lehepillipoiss Erki-Andres Nuut, kes lehepilli asemel sedapuhku hoopis süntesaatori taha on pandud ja murutops on samuti laval.

"Ma ei teagi, miks ta lehepilli ei mänginud, aga äkki finaalis teeb," ütleb Robin. Küsimusele, kas finaaliks midagi ka muuta kavatsetakse, vastab ta, et kindlasti tehakse asja paremaks.

"Ma ei taha üllatust ära rikkuda," jääb ta siiski salapäraseks.

Maia: meie lugu peab rohkem kui korra kuulama

Finaalipääsme teenis välja ka Maia Vahtramäe oma lauluga "Üle vesihalli taeva". Maiagi osaleb finaalis teist korda – aastal 2013 laulis ta räpigrupi Põhja-Tallinn koosseisus.

"Mul on väga hea meel ja tahaksin tänada kõiki, kes mu poolt hääletasid," ütleb ta. "Kuna žürii eelistuses mind polnud, siis pidi väga palju inimesi minu poolt hääletama," ütleb lauljatar. Maia ei oska välja tuua, kumma toetus on talle olulisem, kas žürii või rahva oma, sest žürii on ka rahvas.

""Eesti laul" on eestlaste laul ja just nende hääled loevadki," arvab Maia.

Ta tunnistab, et finaalipääs oli talle suur üllatus. "On üllatus, aga me siiski väga lootsime. Meil on väga teistsugune, aeglane lugu ja seda peab ehk rohkem kui ühe korra kuulama," usub Maia.

The Blurry Lane: emotsioonid on laes!

"Hetkel on emotsioonid ikka väga laes! Finaalipääs on väga ­ootamatu, väga üllatav ja me oleme selle üle kõik ikka väga õnnelikud," ütleb ansambli The ­Blurry Lane, keda žürii finaalipääsejate nimekirjas ei olnud, lauljatar Kristi Raias.

"Me oleme nii noored ja uued tulijad, rahvas teab kindlasti rohkem neid, kes on kauem areenil olnud," põhjendab Kristi, miks nad nii üllatunud on ja tunnistab, et Liis Lemsalu ja Karl-Erik Taukari väljajäämine oli nende bändile suur üllatus.

"Südames me muidugi lootsime finaali saada, aga me ei uskunud, et see nii läheb."

Žürii The Blurry Lane’ile edasipääsu ei andnud, kuid rahva hääled aitasid noorel bändil edasi saada.

"Žürii toetus oleks küll oluline, sest nemad on siiski professionaalsed," tunnistab Kristi, kuid tunnistab, et bändiliikmed hindavad väga ka kõiki teisi inimesi, kes nende poolt hääletasid.

"Oleme tänulikud oma toetajatele, sõpradele-tuttavatele ja kõigile, kes meile selles protsessis toeks on olnud."

Seda, milline saab olema lavašõu finaalis, näeb juba kahe nädala pärast. "Meil on mõningaid mõtteid, mida võiks ehk ümber teha, aga võib-olla läheme lavale nii, nagu poolfinaalis."

Muide, ansambli loo "Exceptional" autor on bändis klahv­pille mängiv Kristina Bianca­Rantala, kes kirjutas loo 15aastasena.

"Kui lugu tuleb, siis peab selle kirja panema. Nii ta sündiski," poetab Kristina vaikselt.

"Viimistlemine võttis aega, aga lugu ise sai valmis ühe päevaga. Kõigepealt tuli harmoonia, sellele järgnes meloodia ja siis sõnad."

Robert Linna: oli julgus meid edasi hääletada!

"Me ei mõelnud, et saame finaali, aga samas ei mõelnud me kordagi ka, et me ei saa finaali," muigab ansambli Elephants From Neptune laulja Robert Linna.

"Nagu paljudel teistel artistidel on meie soov, et meie muusika jõuaks laiema publikuni," ütleb Robert, et elevandibänd pole võtnud endale kindlat plaani kogu saade ära võita.

"Siiski suur kummardus rahvale ja žüriile, et nad julgesid meid edasi hääletada." Küsimusele, kas nende lugu "Unriddle me" võiks Eurovisionile sobida, vastab Robert: "Kindlasti mitte. Kui me pääseks Eurovisionile, siis ma ei usu, et me võidaks. Samas oleks see natuke halb, kui läheksime Eestit esindama ja mõtleme ise, et eelviimane koht oleks päris hea. Siin on palju andekamaid artiste, kes sobiksid sinna oma oskusi näitama."

Finaaliks elevandid väga suuri muudatusi ei plaani. "Usun, et üritame jääda oma liistude juurde ja tutvustada oma bändi ikka sellisena, nagu me tavaliselt laval ja elus oleme. Siiski jääb paar trikki veel varrukasse, kuidas esituse visuaalset pool võimendada." 

"Eesti laulu" finaali viis edasipääsejat

«Eesti laulu» I poolfinaali tulemused pakkusid laupäeva õhtul pinevust ja üllatusi. Esimesena avalikustatud žürii finaalipääsejate nimekirjast jäid publiku häälte lisandumisel finaaliukse taha nii ennustusportaalide favoriit Karl-Erik Taukar kui ka Liis Lemsalu ja Egert Milderi duo.

Publiku hääled aga viisid nende asemel finaali noortebändi The Blurry Lane'i ja Maia Vahtramäe, kes esitas konkursil esimest korda laulukirjutajana osaleva Olav Osolini lugu «Üle vesihalli taeva». I poolfinaalis hääletas 18 000 inimest.

Finaali pääsesid:

  • Elisa Kolk
  • Elephants From Neptune
  • The Blurry Lane
  • Maia Vahtramäe
  • Robin Juhkental & The Bing Bangers

Žürii lemmikud:

  • Elisa Kolk
  • Liis Lemsalu ja Egert Milder
  • Elephants From Neptune
  • Karl-Erik Taukar
  • Robin Juhkental & The Big Bangers