WILLKOMMEN, BIENVENUE, WELCOME: Nii Joel Grey kui ka peaosatäitja Liza Minnelli teenisid ­«Kabareega» (1972) Oscari.Foto: Vida Press
Inimesed
7. veebruar 2015, 08:00

"Kabaree" legend: "Jah, ma olen gei." (2)

Tulesädemena vilgas Joel Grey pildus filmis "Kabaree" tseremooniameistrina võltsripsmete volksudes riivatuid kommentaare ja hööritas siivutult puusi. Kuid eraelus oli ta õnnelik abielumees, kes kasvatas üles kaks last. Alles nüüd, 82aastasena, tunnistab Hollywoodi legend avalikult oma homoseksuaalsust.

Ohios Clevelandis Joel David Katzi nime all sündinud poisi isa Mikey Katz oli näitleja, koomik ja muusik. Joel alustas näitlejakarjääri Cleveland Play House’is juba lapsena. 1960ndatel sai temast Broadway täht, kes võitis "Kabaree" lavaversiooni eest Tony auhinna. Ta oli "Kit Kat Clubi" tseremooniameistrina otsekui puuderdatud ja ruužitatud tulesäde, seksuaalselt ambivalentne, sarkastiline ja elutark.

1972. aasta filmiga teenis Joel Grey parima meeskõrvalosatäitja Kuldgloobuse ja Oscari. Kuldmehikeste jagamisel oleks "Kabaree" äärepealt puhta töö teinud: film pälvis kaheksa Oscarit. Liza Minnelli kuulutati parimaks näitlejannaks ning Bob Fosse parimaks režissööriks. Kuid parima filmi Oscar läks tookord siiski Francis Ford Coppola "Ristiisale".

1958. aastal abiellus Joel näitlejanna Jo Wilderiga, kellega tal on kaks last. Tütar ­Jennifer on tuntud romantilisest filmist "Dirty Dancing", poeg James tegutseb kokana. Abielu, mida Joel nimetab elu kõige õnnelikumaks ajaks, lahutati 1982. aastal.

Ent alles nüüd on Grey nõus oma tegelikku seksuaalset orientatsiooni tunnistama. "Mulle ei meeldi sildid," ütleb ta ajakirja People värskes numbris.

"Aga kui silt tuleb külge panna, siis olen gei."

Grey pereliikmetele ja sõpradele pole see ammu saladuseks, ent avalikult pole meelelahutuslegend oma sättumusest varem rääkinud. Tal oli raske oma homoseksuaalsusega leppida koduse kasvatuse tõttu.

Avastanud fotograafia

"Mäletan, kuidas täiskasvanud, mu ema kaasa arvatud, rääkisid kõrvaltoas põlglikult lilladest, meestest, keda nende tegeliku loomuse tõttu pisteti pokri ja kellega tehti veelgi hullemaid asju."

Noor Joel märkas samal ajal, et võrdväärselt tüdrukutega erutavad teda poisid.

"Olen väga rõõmus, et isa on jõudnud elus punkti, kus ta tunneb end piisavalt turvaliselt ja mugavalt, et end avalikult geiks tunnistada," ütleb "Dirty Dancingu" staar Jennifer.

Näitlejanna peab valedest ja pooltõdedest lahtisaamist tõelise vabaduse eeltingimuseks.

Joel Grey on rööbiti lavakarjääriga mänginud ka filmides ja televisioonis. 2000. aastal kehastas "Kabaree" täht Lars von Trieri filmis "Tantsija pimeduses" Oldrich Novyt ning osales järgnevatel aastatel "Vampiiritapja Buffys", "Aliases", "Dr. House’is", "Erapraksises" ning "Vendades ja õdedes".

Eluõhtul on Joel hakanud kirglikult tegelema fotograafiaga. Tänavu annab ta välja järjekordse fotoalbumi, kuid ka mälestusteraamatu.

Ent artistiveri pole temas jahtunud. Talle meeldib, kui telesarjade fännid teda ära tunnevad. "Teismelised tüdrukud peavad mind tänaval kinni. Olen väga õnnelik mees. Olen endiselt vunki täis!"