KIRG MÖLLAB: Tagasihoidlik ja süütu tudengineiu Anastasia (Dakota Johnson) ja noorelt mõjukaks ärimeheks tõusnud Christian (Jamie Dornan) ei suuda vastu panna ihale, mida nad teineteises sütitavad. Mäng kisub ohtlikuks.Foto: Outnow.ch
Film
7. veebruar 2015, 08:00

"HALLIDE VARJUNDITE" NAISTÄHT: tundide kaupa kinniseotult seksistseenis osaleda ei olnud mingi nauding! (13)

Oodatud erootilisest draamast "Viiskümmend halli varjundit" moodustavad üle viiendiku vürtsikad seksistseenid, mis panid kontrolliva loomuga miljardäri Christianit kehastava Jamie Dornani ja süütut kirjandustudengit Anastasiat mängiva Dakota Johnsoni näitlejaoskuse viimaseni proovile. "Vahel lahkusin võtteplatsilt kerge närvivapustusega," tunnistab Johnson.

"Seksistseeni võtted pole niigi sensuaalne ega nauditav keskkond. Seal on tõeliselt kuum ja mitte erootilises mõttes, vaid ajab higistama ja on üsna ebamugav. Kõige tipuks olid mu käed ja jalad seotud, silmad kinni kaetud ja ma tundsin mingi imeliku asja lööke," meenutab Dakota Johnson ajakirja Time intervjuus piitsutamisstseeni, mis osutus kõige karmimaks katsumuseks.

Pimesilmi ja sundasendis pidi ta kokku veetma mitu tundi, sest stseeni võeti üles palju kordi. "Algul mõtlesin, et issand, see on hirmsaim asi üldse, aga siis tundsin, et hea küll, teeme selle ära. See oli emotsionaalselt kurnav," ei salga 25aastane näitlejatar.

Briti kirjaniku E. L. Jamesi ülemaailmsel bestselleril põhinevas filmis, mis jõuab kinodesse vahetult enne valentinipäeva, kehastab Johnson tagasihoidlikku tudengineiut Anastasia Steele’i, kes satub nägusa noore ärimagnaadi Christian Grey kütkeisse. Mees juhatab ta piiripealsete seksimängude maailma.

Melanie Griffithi ja Don Johnsoni tütar Dakota kiidab, et ekraanipartner Jamie Dornan (32) on tõeline džentelmen. "Jamie oli esimene, kes mind võtte lõpus tekiga kinni kattis, kui ma olin alasti voodi külge seotud. Ta valmistas end hoolega ette, et mul oleks võimalikult turvaline. Siiski sain ma talt korra stseenis, kus ta pidi mind voodile paiskama, kogemata paganama valusa piitsahoobi," jutustab Dakota Johnson Glamour. "Tore oli see, et me suutsime Jamiega koos naerda."

Ehkki see võttis pingeid maha, jalutas ta vahel võtteplatsilt ära kerges šokis. "Kojusõit aitas mul sellest välja murda. Ja suur klaas veini," tunnistab ta.

Nõu andis domineeriva seksi ekspert

Kui näitlejatar oli sadomasohhistliku seksi suhtes teadmatuses, et tema üllatunud reaktsioon oleks ehe ja siiras, siis Dornan konsulteeris rolli sisseelamiseks seksuaalse domineerimise eksperdiga, keda ta lausa kõrvalt jälgis. "Ühel vihmasel teisipäeva õhtul andsin oma naisele ja pisitütrele head-ööd-musi ja läksin seksiurkasse vaatama domineeriva-alluva seksi etendust. See kogemus polnud teab mis nauditav, aga tuli kasuks," räägib ta ja möönab: "Ma pidin Dakotaga tegema asju, mida ma ise kunagi naisele ei teeks."

Dornan seletab meesteajakirjale Details, et suudab mõista raske lapsepõlvega Christian Grey hingehaavu, sest kaotas ka ise varases eas ema. Ta samastus ka kergesti Grey sihikindla võistlejahingega, kuna kümme aastat esinemisproovides põrumist ei vähendanud tema indu näitlejakarjääri suunas pürgida.

"Raskeim oli aga panna end kellegi rolli, kes on nõnda noorelt (27aastaselt – K. A.) metsikult palju saavutanud. Mul ei ole erinevalt Christianist mingit võimu," muheleb Dornan.

Sestap pidas ta seksistseenidest suuremakski katsumuseks peategelaste kohtumisstseeni, kus Christian esimest korda kaadrisse ilmub ning peab keset oma muljetavaldavat kontorit tugevat mõjuvõimu kiirgama. "Samas peab vaataja kiiresti tajuma sidet, mis kahel tegelasel tekib. Mina isiklikult tundsin selle stseeni puhul enim survet," lausub ta Time’ile.

Kuigi 100 minutit vältav film sisaldab enam kui 20 minuti jagu seksistseene, nendib lavastaja Sam Taylor-Johnson The Guardianile, et raamatufännid, kes ootasid üdini paljastavaid ja detailsed seksikaadreid, peavad pettuma – ka kujutlusvõimele on ruumi jäetud ja pornograafiast ei saavat kindlasti rääkida.

Režissöör tunnustab naispeaosatäitja vaprust rebida end karmimates stseenides alasti nii füüsiliselt kui ka hingeliselt. Johnson kinnitab, et tal oli lavastajaga väga usalduslik side ja ta ei muretsenud selle pärast, kuidas üles filmitu ekraanilt paistab. Raskustest hoolimata on näitlejatar rahul, et haaras võimalusest pugeda tegelase nahka, kelles nii paljud naised maailmas on end ära tundnud.

Dakota Johnson keelab perel filmi vaadata

Oma perel, sealhulgas filminäitlejast emal Melanie Griffithil Johnson oma läbimurdefilmi aga vaadata ei luba. "Ema tuli mulle üheks päevaks võtetele külla. Ta on minu üle uhke. Aga ma ei taha, et mu pere või mu venna sõbrad, kellega ma üles kasvasin, seda filmi näeks. See oleks kohatu," teatab Johnson Glamouri intervjuus.

Dornan pole veel otsustanud, kas ta laseb oma aastasel tütrel suureks saades filmi vaadata. "Kui mu tütar 18aastaseks saab, ei ütle ma talle: "Sa pead vaatama issit "Viiekümnes hallis varjundis!" Ent samas on suuremaid ohte, mille eest teda kaitsta kui suurel ekraanil isa tagumiku nägemine," naljatab näitleja.

Mõlemad seni üsna tundmatud peaosatäitjad pelgavad eelmüügirekordeid purustava linateosega kaasnevat tähelepanulaviini. Dornan loodab, et kuulsa raamatutriloogia fännid, kes oleks parema meelega näinud Christian Grey osas kedagi teist – näiteks Matt Bomerit sarjast "Valgekrae" või Ian Somerhalderit "Vampiiripäevikutest" –, talle kallale ei lähe.

Iirlasest näitlejal, modellil ja muusikul Jamie Dornanil, kes on olnud Calvin Kleini, Diori ja Armani reklaamnägu ning osalenud sarjades "Elas kord" ja "Kukkumine", õnnestus ihaldatud filmiroll endale napsata pärast seda, kui juba rolli kinnitatud "Anarhia poegade" täht Charlie Hunnam ootamatult osatäitmisest taganes, tuues põhjuseks telesarjaga seotud tiheda töögraafiku. Dornan võistles vabanenud osa nimel veel kuue meesnäitlejaga. On teada, et teiste seas ütlesid rollist ära Ryan Gosling ja Garrett Hedlund.

Vaadatuim treiler ja piletieelmüügi rekord

2011. aastal ilmunud samanimeline romaan müüs rekordilised 100 miljonit eksemplari enam kui 50 keeles. Filmi saadab eeldatavasti võrdväärne edu. Kui "Viiekümne halli varjundi" treiler mullu 24. juulil internetti jõudis, kogus see esimese nädalaga veebikanalites üle 100 miljoni vaatamise, mis muutis selle läbi ajaloo enim vaadatud filmitreileriks. Praeguseks on klippi ainuüksi Youtube’is vaadatud 193 miljonit korda. Kogu maailmas on eelmüügist ostetud juba enam kui 2,75 miljonit piletit, mis lööb kuhjaga üle senised eelmüügihitid, nagu "Pimeduse rüütel", "Tasujad", "Mamma Mia" ja "Avatar". Eestis oli neljapäevaks müüdud üle 7800 pileti, mis purustab rekordi. Esimest korda läksid Eesti kinodes pääsmed müüki juba kuu aega enne filmi esilinastust. Film esilinastub 11. veebruaril Berliini filmifestivalil. Eesti kinodesse jõuab see päev hiljem. Alla 14aastased vaatajad kinosaali ei pääse.