WEHRMACHT JA LAPSED: «Nimed marmortahvlil» lavastaja Elmo Nüganen uues filmis «1944» näitlejaid ei kasutanud, vaid ­eelistas uusi nägusid. See annab võimaluse end tõestada Kaspar Velbergile ­SS-Sturmmann’i (pildil vasakul esiplaanil) ja Kristjan Ükskülale Punaarmee vanemseersandi rollis. Foto: Andres Teiss
Film
7. veebruar 2015, 08:00

Nüganen: sõjadraama "1944" põhivaatajaskond on Eestis (5)

Homme esitletakse 1944. aasta Eesti sõjasündmusi käsitlevat filmi "1944" rahvusvahelisel Berliini filmifestivalil Berlinale. 15. veebruaril on esilinastus Tallinnas Solarises, 20. veebruarist jõuab see laiema kinopublikuni. Produtsent Maria Avdjuško ütles augustis Õhtulehele, et loodab linateost turustada Soomes, Lätis, Leedus ja võib-olla ka Ukrainas. 

"Minu jaoks on põhivaatajaskond ikkagi siin Eestis. See on meie Eesti ajalugu," ütleb režissöör Elmo Nüganen nüüd, kui sõjafilm valmis. Mille poolest erineb see samuti Nüganeni käe all valminud Vabadussõda kajastavast filmist "Nimed marmortahvlil"? "Vabadussõjas olid inimestel teistsugused valikud, võib-olla ka mõnevõrra lihtsamad. Kogu see 1944. aasta oli maailmas üldse keerulisem. Maailm oli teine," võrdleb lavastaja.

Filmi "1944" tegemisele kulus stsenaariumi kirjutanud Leo Kunnase sõnul 1,85 miljonit eurot, mis jäi esialgselt kalkuleeritud summa – 1,8 miljonit – lähedale. "Kaitsevägi aitas väga paljus. Seda ei saagi rahas kuidagi hinnata," ütleb reservkolonelleitnant Kunnas.

Lisandus sõjaajaloo klubi Front Line ja vabatahtlike abi. "Hollywood ei oleks seda filmi sellise hinna eest kindlasti teha saanud," usub Kunnas.

Filmi monteerimine jõudis Tambet Tasuja käe all lõpule paari kuu eest. Sellel nädalal tehti veel viimaseid töid heli, eriefektide ja värvilahenduste kallal.

Kunnase sõnul tuli film selline, millisena ta seda stsenaristina alustades vaimusilmas nägi: "Ma ise arvan, et see on hea film, aga vaataja annab oma hinnangu."

Filmi valmimisest kirjutas Kunnas väikese raamatukese.