Pilt on illustratiivneFoto: Sergei Grits
Müstika
6. veebruar 2015, 11:45

VAKTSIINIVASTASTE READ KASVAVAD: lapsevanematele lisanduvad lemmikloomaomanikud (8)

Üha rohkem lapsevanemaid keeldub oma lastele kaitsesüstide tegemisest. USAs on sama suund lemmikloomaomanike seas, vahendab Daily Mail.Mõlemal juhul on hirmu põhjuseks internetis levivad kuulujutud.1990ndate lõpus tagasi ilmus Briti meditsiiniajakirjas The Lancet artikkel, mis väitis, et leetrite, mumpsi ja punetiste kompleksvaktsiin võib lastel tekitada autismi.

Praeguseks on tõestatud, et uurimus oli võltsing. Selle autor Andrew Wakefield kaotas 2010. aastal arstina praktiseerimise õiguse. Usk vaktsiinide kahjulikkusse püsib ometi visalt edasi ja on nüüd levinud ka lemmikloomaomanike hulka.

Vaktsiinivastased loomasõbrad väidavad, et kaitsesüstid kutsuvad esile langetõbe, liigesepõletikku ja vähki. Üha rohkem on ravitsejaid, kes kasutavad lemmikloomade tervendamiseks ravimtaimi ja homöopaatiat.

Vaktsineerimise asemel soovitavad nad noorte loomadega väljas käia, et nende loomulikku immuunsust tugevdada.

Marutõvevaktsiinist keeldumine on karistatav, kuid paljud omanikud keelduvad näiteks koerte katku ja parvoviiruse vastastest süstidest. Mõlemad tõved võivad koerad hauda viia.

Ameerika veterinaarid kahtlustavadki, et koerte katk on hakanud rohkem pead tõstma, kuid ametlikku statistikat selle kohta paraku pole.