MA EI OLE JU FOTOGEENILINE: Telesaates «Eesti tippmodell» osalenud Stefani Kask on oma välimuse suhtes kriitiline ning leiab, et tema väljakukkumine projektist oli ette teada. «Ma ei ole fotogeeniline ja seda on eriti hästi näha, kui vaadata piltidelt mu nägu lähemalt. Pealegi olen ma professionaalse modelli jaoks liiga lühike – kõigest 170 sentimeetrit. Kaalun 52 kilogrammi. Agentuurid soovivad, et modell oleks vähemalt 173 sentimeeri pikk. Ma võtan modellindust pigem hobina ning usun, et hakkan pärast ülikooli lõpetamist töötama oma erialal – infotehnoloogia vallas.»Foto: Oliver Moosus
Inimesed
6. veebruar 2015, 07:00

Teismelisena ennast näljutanud modell Stefani Kask: vale toitumine tõi seedimishäired, nõrkuse ja kroonilise peavalu (101)

"13–14aastaselt sõin päeva jooksul vaid mõne mandariini, koolis ühe leivatüki. Arvasin tõesti, et olen paks. Mul oli tõsine toitumishäire, mis pani tervise karmilt löögi alla: ma tundsin ennast pidevalt halvasti, mul tekkisid seedimisprobleemid, lihasmass kahanes tohutult, nõrkus tappis. Lisaks kõigele tekkis mul krooniline peavalu," meenutab saates "Eesti tippmodell" osalenud Stefani Kask (20).

"Ma sõin ikka väga vähe, 500 kilokalorit päevas – ehkki päevanorm oleks 2000. Mulle tundus, et olen paks ja ma ei tahtnud seetõttu süüa. Paljudel teismelistel on sellised probleemid," teab Stefani Kask, et end figuuri nimel näljutajaid koolitüdrukuid on tuhandeid.

"Võisin teismelisena vaid mandariine süüa ja teed juua ning arvasin, et organismile pole rohkem vaja. Ma eksisin. Üsna pea tekkis mul vitamiini- ja mineraalipuudus ja ma olin väga nõrk. Sellele järgnesid tihedad peavalud, mis muutusid krooniliseks ja vaevasid mind ligi viis aastat.

Oli päevi, kui hommikul ärgates pea juba valutas. Alguses sõin peavalutablette. Arst kirjutas mulle isegi retseptiravimid, mis olid tavalistest apteegis kättesaadavatest valuvaigistitest veidi kangemad. Hiljem siiski loobusin tablettidest, sest igal ravimil on omad kõrvalmõjud. Näiteks valuvaigistid võivad langetada vererõhku."

Migreene oli Stefanil õnneks väga harva. "Migreen on täiesti väljakannatamatu! Sees iiveldab; helid, lõhnad – kõik häirib. Sa ei saa muud moodi olla, kui terve päeva voodis pikali," meenutab neiu.

"Lähedased ei saanud aru, mis toimub ja miks ma ennast pidevalt halvasti tunnen. Kui nad küsisid, kas sa koolis sõid, siis ütlesin jah. Kui nad uurisid, mida, ütlesin – koolitoitu."

Niimoodi varjas Stefani vanemate eest oma toitumisprobleeme. "Keegi ei saanud aru, miks mul pea valutab, mis on valesti. Ma ei teadnud, et peavalu saab tekkida energiapuudujäägist. Kui me pöördusime arsti poole, siis vereanalüüs näitas, et mul on madal hemoglobiinitase. Arst soovitas mul oma toitumist muuta ja hakata trenni tegema. Ma ei kuulanud teda alguses.

Kui ma lõpuks tundsin, et olen väga nõrgaks jäänud ja isegi toidukotti on poest raske koju kanda, pöörasin arsti soovitusele tähelepanu – ma sain aru, et pean oma eluviisi muutma."

Kuidas siis viimaks tervis tuli?

"Kõigepealt hakkasin vitamiine võtma, hiljem tuli söögiisu tagasi ning järgmise sammuna hakkasin tervislikumalt toituma. Näiteks ma jätsin oma menüüst välja šokolaadi, ehkki mulle väga meeldivad maiustused; ning lõpetasin energiajookide ja pakimahlade, kus on väga palju suhkrut, joomise," räägib Stefani.

"Varem sõin tavalisi asju: makarone, pitsat, liha, kartulit, kuid salatit väga vähe. Praegu on olukord vastupidine: ma söön palju rohkem vitamiinirohket toitu, nagu puuviljad ja juurviljad, ning valgurikast toitu, nagu kodujuust, kohupiim ja kanaliha. Ma elan tervislikult, söön õigeid toiduaineid, teen trenni, joon päevas vähemalt 2–3 liitrit vett. Kõik see on minu tervisele hästi mõjunud. Mul on suurepärane enesetunne, super füüsiline vorm, seedimine on korras ja pea ei valuta enam peaaegu üldse."

Soovib võistelda bikiinifitnessil

Enamgi veel – Stefani on viinud ühtlasi täide ühe oma unistuse: "Ma teen jõusaalis jõuharjutusi ja aeroobset liikumist, näiteks jooksen. Pärast trenni pööran suurt tähelepanu venitamisharjutustele. Kui ma alles hakkasin trennis käima, siis tahtsin väga spagaati teha, mida ma pole varem kunagi teinud. Kahe kuu pärast saavutasin oma eesmärgi!"

See innustas Stefanit trenniga veelgi hoogsamalt jätkama: "Praegu käin trennis viis korda nädalas. Ma tahaksin oma rasvaprotsenti veidikene langetada, et osaleda bikiinifitnessi võistlusel, mis toimub juba aprilli keskpaigas. Selline mõte mul igal juhul on, vaatab, kas jõuan seda teostada."

Ei ole nõus oma kauneid juukseid maha lõikama

Stefani peab enda suurimaks ehteks kauneid pikki juukseid, mille eest ta hoolitseb põhjalikult.

"Mulle meeldib, kui mu juuksed on hästi korras, pehmed. Ma kasutan mitmesuguseid juuksehooldusvahendeid: toonikuid, palsameid ja õli juusteotstele. Ma ei oleks mitte mingi hinna või tööülesande nimel nõus oma juukseid maha lõikama. Ma ei usu, et keegi suudaks mulle auku pähe rääkida, et ma lõikaks endale fotosessiooni tarvis poisipea. Kui on vaja selliseid pilte, saab ju paruka pähe panna."