PETTUNUD PEIG: Dianal polnud aimugi, et prints Charles oli juba pulmapäevaks temas lootusetult pettunud. Foto: AOP
Inimesed
5. veebruar 2015, 07:00

Prints Charles tahtis Diana enne pulmi maha jätta (12)

Briti kuningakoda on marus värske elulooraamatu peale, kus väidetakse, et prints Charles oleks oma mõrsja Diana äärepealt altari ette jätnud. Troonipärijaga kihlumist olevat kahetsenud ka Diana – kuid hoopis teistel põhjustel.

Täna Suurbritannias ilmuv raamat "Charles: The Heart of a King" on tulvil skandaalseid väiteid Briti troonipärija ja kuningakoja kohta. Autor Catherine Mayeri kinnitusel oli Charlesi ja Diana abielu algusest peale hukule määratud. Peig ahastanud 1981. aastal laulatuseelsel õhtul oma assistendile: "Ma ei suuda seda teha," vahendab Daily Telegraph. Seda kinnitanud Mayerile üks printsi lähikondlane.

Kuninganna Elizabeth II vanim võsuke tundnud enne pulmi paanikat, sest Lady Diana Spencer olevat osutunud hoopis teistsuguseks, kui ta arvas. Nende kuramaažiaeg oli olnud põgus, peatselt kuulutati välja kihlus, sest 32aastasest troonipärijast pidi viimaks ometi abielumees ja pereisa saama. Kuid tulevane printsess, kellega Charles oli viis kuud kihlatud, polnudki lustlik maaplika, vaid haavatav, keeruka tundeeluga noor naine, kes juba siis kannatas toitumishäire all.

Õed Dianale: tagasiteed ei ole!

Seetõttu kurtnudki Charles alluvale: "Ma ei suuda seda teha. Ma ei saa sellega hakkama." Lähiringlane pajatas biograafia autorile Mayerile: "Ütlesin talle pärastpoole mitu korda, et kui see oleks olnud katoliiklik abielu, oleks saanud selle kehtetuks kuulutada. Sest Charles polnud täiest südamest pühendunud, kuna Diana buliimia ja teised probleemid algasid juba enne pulmi."

Pruudil olid samuti kahtlused. Ta oli leidnud käevõru, mille Charles oli tahtnud kinkida oma endisele kallimale Camilla Parker Bowlesile. Võrule oli graveeritud "GF". Diana oli veendunud, et see tähendas Gladyst ja Fredi – neid hellitusnimesid olid Charles ja Camilla teineteise seltsis kasutanud. Kuid GF võis tähendada ka Girl Fridayd, Charlesi teist hüüdnime Camillale.

Aastaid hiljem pihtis Diana biograaf Andrew Mortonile, kuidas ta oli oma õdedele ahastanud: "Ma ei saa Charlesiga abielluda, ma ei suuda, see on täiesti üle mõistuse!" Ent õed kinnitasid Dianale: tagasiteed ei ole, kui su nägu on juba köögirätikutele trükitud. Britid ootasid kroonprintsi pulmi pikisilmi, janunedes romantilist ja glamuurset vaatemängu. Kuid Diana ei teadnud, et Charles tahaks samuti pulmi ära jätta. "Tal polnud aimugi, et ka peigu pidi altari ette meelitama," kirjutab Mayer.

Värske kõmuteos heidab valgust Charlesi ja tema praeguse abikaasa Camilla tutvumisloole. Alati on räägitud, et troonipärija tutvus oma unelmate naisega polovõistlusel. Bravuurikas neiu kuulutanud: "Minu vanavanaema oli sinu vanavanavanaisa armuke, nii et kuidas meiega jääb?" Kuid Mayeri väitel oli Charlesi kunagine ülikoolikaaslane Lucia Santa Cruz see, kes nad 1971. aastal oma korteris kokku viis. Cruz oli kindel, et prints ja positsioonikast sõjaväelaseperest pärit Camilla Shand klapiksid omavahel suurepäraselt. Klappisidki, ent kui Charles mereväkke astus, jäi romaan soiku. 1973 abiellus Camilla sõjaväelase Andrew Parker Bowlesiga, kellega ta oli koos vahepealsete lahusolekutega aastaid kurameerinud.

Kunagine armuke on nüüd ametlik kaasa

Kuid Charles ei suutnud noorpõlvekallimat unustada. 1980. aastate keskel, kui Diana oli talle sünnitanud kaks poega, alustas ta Camillaga salasuhet. Diana oli sellest teadlik ning elas Charlesi kaugenemist rängalt üle: ta kannatas depressiooni all ning ka ammune toitumishäire ägenes.

Briti kõmupress sahistas aastaid kuningliku paari õnnetust abielust ning kummagi armukestest, kuid kuningakoda tunnistas Charlesi abieluprobleeme alles 1992, kui ajakirjandus oli avaldanud printsi ja Camilla intiimsed telefonivestlused. Sama aasta detsembris teatati Buckinghami paleest Diana ja Charlesi lahkukolimisest. Ametlikult lahutasid nad 1996, aasta varem oli abikaasast lahku läinud ka Camilla. 1997 hukkus südamete printsessiks tituleeritud Diana Pariisis autoõnnetuses. Kaks aastat hiljem ilmusid Camilla ja Charles esimest korda paarina avalikkuse ette. 2003 kolis Camilla troonipärija residentsi Clarence House’i. Pulmad peeti 2005. aasta aprillis.

13 kentsakat fakti tulevase kuninga Charlesi kohta

Briti õukond toonitab, et biograafia autor Mayer on Charlesiga vestelnud vaid üheksa minutit. Kuid teistel allikatel on kroonprintsi kohta tõelisi maiuspalu pakkuda!

Ta on läbi lugenud vaid ühe romaani

Uue biograafia väitel luges Walesi prints noorena Tolstoi "Anna Kareninat", kuid sellega tema lugemus piirdub. "Ta ütles, et see meeldis talle, aga rohkem ta vist raamatuid lugeda ei tahtnud," räägib Charlesi sõber. "Ta piirdus ajaloo ja esseedega."

Ta usaldas staarpedofiili

Mayeri väitel hindas Charles väga kõrgelt tele- ja raadiotäht Jimmy Savile’i, kes, nagu nüüdseks on selgunud, kuritarvitas aastakümnete jooksul sadu lapsi ja noori. Prints küsis meelelahutajalt abieluasjus nõu ning andis oma kõnesid üle lugeda.

Ta kastab taimi vanniveega

Charles on nii kirglik ökoeluviiside sõber, et suunas kunagi oma vannitoa aknast toru aeda. Nii sai prints pärast vannis käimist sellesama veega köögivilju kasta.

Tema alluvad peavad niksuvõistlusi

Biograafi väitel võidab võistluse see, kes kõige sügavama niksu suudab teha.

Ta räägib surnutega

Kuuldused, nagu räägiks Charles taimedega, ei pea Mayeri sõnul paika. Küll aga käivat troonipärija surnud sugulastega, näiteks kuninganna emaga, kalmul rääkimas.

Ta ei lase toitu raisku

"Kui Charlesiga teed juua, laseb ta järelejäänud toidu sisse pakkida ja järgmiseks söögikorraks lauda tuua," ütleb keegi endine assistent.

Tema lossis möllavad intriigid

Endise majapidaja väitel käib Charlesi alluvate seas halastamatu rivaalitsemine ja noa selgalöömine.

Tema tuju parandas vaid filmitäht

Vanasti, kui Charlesil oli kehv tuju, helistasid tema alluvad näitlejanna Emma Thompsonile. "Kas saaksite talle mõne rea kirjutada? Ta on natuke norus."

Isa põlgab tema hobisid

Prints Philip ei mõista oma vanima poja öko- ja arhitektuurihuvi, vaid nimetab seda isekaks käitumiseks.

Ta tunneb rikkuse pärast süüd

Tulevane kuningas elavat raskelt üle, et võrreldes enamiku inimestega elab ta privilegeeritud elu. Seetõttu tegeleb ta palavikuliselt heategevusega.

Kriitika ajab teda masendusse

Prints Charlesi ei tohi arvustada. "Kriitika võib teda meeleheitele ajada," räägib üks alluv.

Ta jumaldab tuuletõmmet

Walesi printsile meeldib, et tema kodud on õhurikkad. Charlesi Šotimaa kodus Birkhallis käinud inimesed kurdavad, et seal on hirmus tuuletõmme.

Tal on eluaeg sama soeng olnud

Emma Thompson ahastab, et Charlesi seitel on kogu aeg madalal vasaku kõrva kohal. "Olen temaga aastaid ägedalt vaielnud. Ta võiks seda, pagana päralt, üles- või allapoole nihutada."