PRAEGU POLE SIIN VEEL MIDAGI: Kahe nädala pärast kerkib siia Baltimaade üks kiireimaid kelguradasid. Allar Levandi püüab peaaegu lumeta rajal paigalt saada Estonia liider Aivar Mäed. Esialgu edutult. Foto: Arno Saar
Inimesed
5. veebruar 2015, 07:00

Estonia taha kerkib kelgurada

Eile anti Estonia Valges saalis sümboolne avapauk II Estonia maratonile, mis täiesti muuseas langeb samale päevale vastlatega: 17. veebruarile.

"Samad neli võistkonda, kes osalesid mullu, tulevad starti ka tänavu. Need on Eesti kultuuriministeeriumi, Draamateatri – mida talisportlaste seas hüütakse peenutsevalt ka Saksa teatriks –, ERRi ja Rahvus­ooper Estonia võistkonnad," lubab Estonia pealik Aivar Mäe. Meenutades mullust mõõduvõttu 100meetrisel suusarajal sedasi: "Kahjuks lõppes võistlus kummastavate tulemustega, sest kõik osalejad arvasid lõpujoont ületades, et just nemad võitsid. Järgnesid meeletud vaidlused, lõputud dopingu B-proovide avamised, mis dopingukahtlustusi veelgi süvendasid. Lahkudes jõuti ühisele arvamusele, et dopingut olid võtnud kõik võistlejad. See oli tegelikult kaugele näha juba nende nägudest."

Tänavu katsutakse rammu kelgurajal, mis kerkib võistluse ajaks otse Estonia taha. "Tulemus saab ootamatult hea," ennustab peakohtunik Allar Levandi. "Peasponsorilt Sportland saime endi kasutada ka neli kelku, need saame korraga rajale saata. Võistlusrada ongi mõeldud neljale kelgule korraga."

Ehkki prognoositavad kiirused väga muljetavaldavad just pole, võtavad südame kangeks trassi raskemad kurvid. Äkilisemates kurvides võib kelk lennata kuni 7 km/h. Keskmiseks kiiruseks prognoositakse 2,8 km/h.

Kuna käimas on muusika-aasta, on võidukihutamissegi põimitud musikaalseid, aga ka kulinaarseid numbreid. "Viimaste hulka kuulub üsna vastik mustikakissell," möönab Aivar Mäe.