Robert Nerman Tallinnas Kadriorus 2006. aastal.Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
4. veebruar 2015, 16:57

Suri tunnustatud linnaajaloolane Robert Nerman (3)

Möödunud pühapäeval, 1. veebruaril, suri tunnustatud arhitektuuri- ja linnaajaloolane, eelkõige Tallinna ajaloo uurija ning populariseerija Robert Nerman.

Robert Nerman oli silmapaistvamaid Tallinna ajaloo asjatundjaid, kõige viljakam ja põhjalikum Tallinna ajalooliste eeslinnade uurija, üks esimesi, kes hakkas väärtustama Tallinna puitarhitektuuri ning erinäoliste asumite terviklikku kultuuriruumi, vahendas Raepress Tallinna linnavalitsuse teadet.

1978. aastal Tartu Ülikoolis ajaloo eriala lõpetanud Robert Nerman sündis 10. veebruaril 1946. 1980. aastail oli ta üks esimesi, kes hakkas ajakirjanduses aktiivselt tutvustama Tallinna põliste eeslinnade arhitektuuri- ja kultuuriloolist eripära, sealhulgas võitlema puitmajade massilise lammutamise vastu, mis oli toona tõsiseks probleemiks.

Nermani peamised uurimisvaldkonnad olid puitarhitektuur, Tallinna ajalugu, eeslinnade ja linnajagude kujunemine ning kultuurilugu.

Ta on koostanud Tallinna eeslinnade kultuuriloolise kartoteegi, kogunud linnaetnograafilist materjali (intervjuud, ankeedid, fotod jms), avaldanud 14 raamatut ja umbes 400 artiklit Tallinna arhitektuurist, ajaloost, muinsuskaitsest, kultuuriloost ja linnaehituse probleemidest.

Nerman oli kaheköitelise "Tallinna entsüklopeedia" (Tallinn, 2004) koostamise algataja, märksõnastiku ja kontseptsiooni koostaja ning põhiautor. Ta on koostanud mitmeid käsikirju nagu näiteks "Tallinna puitmajad".

Tema mahukad ning erakordselt faktitihedad uurimused Süda-Tatari asumist, Koplist, Kalamajast, Pelgulinnast ja teistest piirkondadest olid epohhiloovad, sest väljapoole vanalinna jäävate alade ajalugu polnud kunagi varem nii põhjalikult ja mitmekülgselt käsitletud.

Ühe viimase suurema tööna võttis Nerman osa raamatu "Tallinna asumid ja ametlikud kohanimed" koostamisest.

Lisaks ajaloolistele eeslinnadele on Nerman uurinud Tallinnale kuuluva Aegna saare ja Tallinna kommunaalmajanduse ning ühistranspordi ajalugu.

Robert Nerman oli ka innukas Tallinna, ennekõike selle eeslinnade aja- ja kultuuriloo populariseerija, tutvustades Tallinna ajalugu laiemale avalikkusele ekskursioonidel, paljudes ajaleheartiklites, tele- ja raadiosaadetes.

Viimasel aastakümnel kujunes Robert Nermanil välja ka edukas koostöö mitme aktiivse asumiseltsiga. Ta osales Sollnessi arhitektuurikirjastuse "Jalutaja teejuht" sarja koostamisest ning 1987-1997 Tallinna nimekomisjoni töös.

2001. aastal autasustati Robert Nermani Valgetähe medaliklassi teenetemärgiga ning samal aastal ka Tallinna teenetemärgiga.

Robert Nermaniga jäetakse hüvasti laupäeval, 7. veebruaril kell 11 Tallinna Kaarli kirikus.