Foto: Jevgeni Supin
Film
4. veebruar 2015, 14:13

Üllar Saaremäe: muidugi on märk üllatus, see pole ju asi, millega saab arvestada (11)

"Muidugi tuli üllatusena. See pole ju asi, millega saab elus arvestada nagu pensioniga, et ükskord tuleb," naerab Üllar Saaremäe, kes sai autasust teada täna hommikul ajakirjaniku kõne peale.

"Nüüdseks olen oma mõtteid juba korrastada suutnud. Hommikul helistas mulle Postimees, äratuskella asemel – mul oli vaba hommik ja ei plaaninud end enne üles ajada, kui uni ära läheb – ja siis ma olla öelnud "Püha taevas!"," naerab mees. "Mul on teenetemärgi üle siiralt hea meel, eriti selle seltskonna tõttu, kellega ma koos üles olen loetud. Need on kõik väga auväärsed inimesed."

Saaremäe ütleb, et teenetemärkide üleandmine toimub Rakvere teatris päev enne, kui teater oma 75. sünnipäeva tähistab. "See on juba väga suur sündmus. Maja suures saalis ripuvad seni president Pätsi kingitud kristall-lühtrid ja nüüd teeb Toomas-Hendrik Ilves sellise käigu," on Saaremäe õnnelik.

Teenetemärgi teenis mees ära oma tegevuse eest näitleja, lavastaja, Rakvere teatri näitejuhi ja punklaulupeo eestvedajana. Saaremäe meenutab, et punklaulupeo idee sai alguse aastaid tagasi Rakvere ja Pärnu teatrite koostööprojekti "Vargamäe kuningriik" esimese hooaja lõpupeol Vargamäel, kus osales ka 130pealine koor Hirvo Surva juhtimisel.

"Nagu koorilauljatel kombeks, hakatakse pidudel ikka viie- ja kuuehäälselt laulma. Ma siis mõtlesin, et õpetaks neile ühe punklaulu ja vaataks, kas nad saavad selle kahe- või kolmehäälseks ajada. Polnud mul vaja eriti pingutada, Hirvo seadis hääled ära ja lauldi üks Villu Tamme lugu, mida ma tsiteerida väga ei taha, see oli üsna roppude sõnadega," naerab ta.