OTSIB SEINALT ABI: Kaameratega harjunud Aunaste oli veidrast intervjuust selgelt üllatunud.
Eesti uudised
3. veebruar 2015, 07:00

VIDEO: Aunaste langes libareporterite õnge (165)

Eile internetti riputatud video kujutab Maire Aunastet, kes jääb mitme majandust puudutava küsimusega selgelt jänni. Kummalise videolõigu pealkiri on "Maire Aunaste ausalt IRLi maksuplaanidest." Aunaste tunnistab, et ei tea, kellele ta intervjuu andis ning ei mõista, mis eesmärgil pooletunnisest jutuajamisest kaheminutiline lõik kokku monteeriti.

"Algajad poliitikad on ebalevad ja siis annavad mustvalgeid vastuseid. See on muidugi paha," arutleb Maire Aunaste video sisu kohta. "Kõige rohkem ma kardan nüüd seda, et kahjustan erakonda. Ennast ma võin kahjustada kui palju tahes."

Videolõigus on ainus rääkija IRLi nimekirjas riigikokku kandideeriv Aunaste. Küsimused esitatakse vaatajale tekstina mustadel vahekaartidel. Nii on näiteks esimene küsimus: "Mida tuleks eesti maksukorralduses muuta?", Aunaste vaatab murelikult ringi ja prahvatab: "Mul pole aimugi!". Ta tõdeb, et pandi IRLi maksupoliitikat kajastavasse reklaami rääkima ilmselt eelkõige seepärast, et ta ei karda telekaamerat. Mitte seepärast, et ta maksudest väga midagi arvaks.

Samuti ütleb ta, et IRL ei pääse niikuinii koalitsiooni. Viimast ütleb ta seejuures alles siis, kui video autorid möönavad, et panid kaamera eemale. Aunastele jäi teadmine, et see ei lindista.

Video juures ei ole iitsatustki, kes on autor või kus, miks ning millal see tehtud on. Ühtlasi pole kuulda ühegi intervjueerija küsimust, vaid üksikuid üminaid.

Aunaste ei oska esiti video kohta midagi öelda. Kuuldes, et videos kujutatakse kodust õhkkonda ja et tal on seljas täpiline ülikond, meenub talle varsti seik eelmise nädala esmaspäevast.

Aunaste oli valimiste eel Võru kohvikus Muffin ning oli paari minuti eest lõpetanud intervjuu kohaliku ajalehega. "Sinna lendas kaks poissi," meenutab Aunaste. Nad ütlesid, et töötavad online-meedias. Mul ei ole aimu ka, kes nad on. Ma andsin neile pooletunnise intervjuu. Nad ütlesid, nad panevad selle Lõuna-Eestis üles."

Omale võib jalga tulistada?

Miks endine ajakirjanik nõustus täiesti anonüümsete noormeestega intervjuud tegema, ei oska ta ise eriti sõnadesse panna. "Ma ei tea!" hüüab ta õnnetult. "Mõtlesin, et hea küll, olen avalikus kohas, teen ühe soojaga kaks intervjuud järjest. Oleks mul praegu mingigi jälg. See on ju tegelikult kohutav."

Ta arvab, et keegi peale tema enda kaht noormeest ei näinud, kuid tunneks nad ilmselt ära. "Üks oli hästi ilus. Tumeda peaga, terase silmavaatega," meenutab ta.

"Jättis mulje, nagu ta ei oleks kohalik. Nad olid hästi riides. Aga see tundus kohutavalt imelik. Nad tulid sisse ja hakkasid kohe valgust ja kaameraid üles panema," räägib Aunaste. "Ühtegi nime nad ei öelnud. Ma muidugi ei küsinud ka. Ma käitusin täpselt nagu lammas!" leiab ta tagantjärele. "Kui küsitakse, hakkan kohe vastama. Nagu loll, noh."

Samas meenutab ta, et kuigi video on alla kahe minuti pikk, kestis intervjuu pool tundi. "Muidugi seal oligi väga ebalevaid kohti," leiab ta, et halbade vastuste väljatoomine polnud suurem asi kunsttükk. Tõsi – ta võtab tagasi oma väite, et IRL kindlasti teab, et neil uude koalitsiooni asja pole. "Nad on ju kõige väiksema toetajaskonnaga erakond. Mis ma selle vastu teha saan. Aga see on muidugi vale, et nad ei tea, et nad koalitsiooni ei saa. Enne esimest, teist, kolmandat märtsi ei tea seda keegi.