Inimesed

„Tiibeti mastifid pole näitusemõmmid, nad on ohtlikud relvad!“ (61)

LISA KOMMENTAAR

mahka6. veebruar 2015, 09:08
Mul ka tuttaval paar mingit mastifit. No ei meeldi, need küll sõbralikud aga ilastavad kogu aeg. Mina olen miskipärast nende lemmik - kui seal külas olen, on neil komme tulla ja panna oma koon mulle sülle, Sealt lahkudes ma lirtsun lihtsalt.
A. Rengu4. veebruar 2015, 17:52
Tegelikult pole vahet koere tõust, kõik koerad võivad ohtlikud olla.5. veebruar 2015, 08:36
Kõik sõltub ka kasvatusest.
Mõned krantsiki võivad olla teinekord kordades ohtlikumad, kui need esile toodut tiibeti kutsad.
Sama on ka tegelikult kassidega, ka kasse on võimalik kasvatada üsna ohtlikeks ründajateks.
Tahan öelda....3. veebruar 2015, 22:20
et osadele siin kommijatest ei annaks ma kasvatada isegi oma kassi . koerast rääkimata,Kui kuulen või loen koerast kes tuleb hukata kuna ründas,siis mõtlen alati - aga peremees - ta võtab ju uue looma ja ajab jälle hukka.Kui ei oska, siis ÄRA VÕTA looma.Nii lihtne see ongi.Inimesi kaitstakse looma eest aga kes kaitseb looma LOLLI INIMESE eest?Roy räägib õigust.Kui võtad koera siis kõigepealt mõtle milleks sul teda vaja on ja kas sul jagub mõistust ja aega temaga tegeleda.
Sobib lastega...3. veebruar 2015, 14:26
Koeraomanikuna ütlen, et üle pika aja VÄGA asjalik artikkel, mida peaksid lugema kõik, kes soovivad/plaanivad koera võtta, rääkimata sellest, et tõu kohta tuleks uurida pisut rohkem, kui lühitutvustus internetist. Kutsikamüüad, kes reklaamivad pesakondi ja tõugu hõõdlausega "Sobib lastega!", neist peaks kindlasti mööda vaatama ja aru saama, et see on vaid müügiedendamise hüüdlause. Lapsed on siiski väga erinevad. On vahe lapse vanuses, tema iseloomus ja selles, kas peres on 1 või rohkem lapsi, eksole. Aga reegel on see, et väikeste lastega (0-8 aastased) perre ei soovita võtta ühtegi tõugu, kellega ei plaanita tõsiselt tegelda, kasvatada ja õpetada! Selleks on vaja palju AEGA, et koerast kasvatada sõnakuulelik, peresõber. Kui paljudel teist lapse või mitme lapse kõrvalt seda aega siis tegelikult on? Lastega tegelemine võtab ju oma aja.
Vvvvv3. veebruar 2015, 13:05
Mis sellest koerast on saanud kellest ta oma raamatus kirjutas?
Häirä3. veebruar 2015, 15:43
Tere, mina olengi see koer, kellest ta oma raamatus kirjutas. Ma elan väga õnnelikku elu Lõuna-Eestis ning saan kevadel juba 6-aastaseks. Ainus, mis mind natukene häirib, on see, et minu sünnimaal Mongoolias on inimesed minu peale pisut pahased. Nad ütlevad nii: "Näh, see paganama Häirä, see neetud peni! Mis õigusega tema sai minna hea elu peale Euroopasse aga meie ei pääse siit kuhugi!? See paganama koer!" Aga mida mina teha saan... Olgu teil kõigil elus õnne, kodu ja head tervist!
Tervitades Mustakurmu külast,
Häirä Tashi Strider,
koer
koer3. veebruar 2015, 10:51
Millisel eesmärgil on koertele,kellel on paks kasukas, kaela aetud nn sallid? kael hakkab neil samamoodi higistama, kui inimesel kuumas.
to koer3. veebruar 2015, 14:12
Loe lugu läbi, siis saad aru, et need asjad pannakse kaela ainult näitusel! Kohe irisema hakata
Koera kael3. veebruar 2015, 15:39
Koera kael ei higista, koeral puuduvad vastupidiselt inimesele nahal higinäärmed ning ta jahutab end keele kaudu. Tiibeti kekorid on jakkide sabakarvadest või villasest lõngast valmistatud töötavate koerte kaelakaitsed, mis annavad rünnaku korral koerale pisut suurema võimaluse ellu jääda ning surmavõitlusest eluga välja tulla. Lisaks on kekor ka hoiatava funktsiooniga. Ka Eestis kasutatakse töötavatel koertel punast värvi kaelarihmasid, näiteks metsas töötavatel jahikoertel. Punase rihmaga koera ei tohi lasta, ta ei hulgu tõenäoliselt niisama ringi, vaid täidab kindlat ülesannet. Kuna pikakarvalistel koertel kaob tavaline kaelarihm karvade sisse ära ning värvi pole näha, on kekori kasutamine ka Eestis põhjendatud, muutes looma nähtavamaks ning eristades metsloomast, samas annab punane kekor kaelas märku, et koer kuulub kellelegi.
No,2. veebruar 2015, 23:52
koeri nagu lapsigi, tuleb kasvatada kutsikaeas. Meil naabril on mingi karvase silnäoga terjer, oma inimesi ei kuula ja on aia peal püsti ja haugub meie pere väikeste laste peale. Loom on otsast otsani kurjust täis ja ainult peremees vist käibki temast üle. Mina oleksin väga mures, kui mul aias oleks selline kuri ja loll koer. Mõni väiksem laps võib pahaaimamatult sinna hoovi sattuda ja siis temast küll midagi järgi ei jääks. Vastutustundetud inimesed ja koer samasugune.
ohver2. veebruar 2015, 23:07
Olen ise nende koerte ohvriks langenud....pääsesin napilt et ei jäänud vigaseks. Peremees koertest jagu ei saanud.
Selliseid koeri ei tohiks saada igaüks nurga pealt endale osta !!
evka2. veebruar 2015, 22:00
Ohtlik relv küll....samas...elades lumiste metsade keskel,kaugel inimestest ja keskustest, pakub jõuline ja terane sõber ikka meelekindlust ja turvatunnet küll.Veel parem kui kaks korraga,et üksinda igav ei hakkaks.:)
Kõik2. veebruar 2015, 21:22
Ikka oleneb omanikust ja konkreetse Tiibetlase iseloomust. Mul oli Tiibet, super koer, lastega sobis, rahulik, kaitsja. Enamik inimesi lasi ilusti aeda välja arvatud eklektrikontrolli. Et mees sai kontrollima tulla, pidin koera kinni panema, isegi minuga koos ei last sisse. Aga ei pea koera süüks, mees oli varem aastake tagasi käinud aia taga väravat kolksutamas. Ju koeral oli meeles ja võttis vaenlasena. Ja kui peaksin kunagi uue koera võtma, oleks see kindlasti Tiibeti mastiff.
2. veebruar 2015, 20:06
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Anti 2. veebruar 2015, 21:48
loll ta võib ju olla,aga jutt on õige. sinusugused targad vist suud avalikult lahti ei tee,kuna võivad lollina välja paista
arts2. veebruar 2015, 22:29
ja kes oled sina? lihtne jutupaunik, kellel pole midagi öelda?
loll loba2. veebruar 2015, 19:24
Ükski koer ei ole iseenesest kuri. Kasvatus või siis kasvatamatus teeb seda. Kasvatage oma koeri õigesti ja nad pakuvad elus palju rõõmu.
reelika2. veebruar 2015, 18:25
Minagi alguses vaatasin et armas koer. Mida suuremaks seda ohtlikumaks. Minu tuttaval on see tõug, neil oli väljas ja elektri aias. Kaelas rihm,kui ületas piiri sai särakat. Alati tuli ta suure jooksuga ja haukudes,kuid jäi oma piiridesse. Kuna mul omal on bullterjer ja temagi vajab liikumist siis läksin jalutama. Sealt mööda minnes tuli TM oma aiast välja ja ründas. Oma koera kaitstes astusin vahele ning sain isegi hammustada ning minu koeral 2 auku kintsus. Minu haavad õmmeldi kinni ning mälestus igaveseks. Õnneks oli peremees väljas ja võttis koera ära, kes teab kui ribadeks me oleks olnud. Hiljem kuulsin et enne minu rünnakut oli ta naist lapsevankriga ründand ja peale mind oli veel üks juhtum. Koer on ketis väidetatavalt, kuid hirm on ikka sees. Koera peremees tahab mind selle TM sõbraks teha, julgen ma jee.
HEHE2. veebruar 2015, 20:13
Elektrikarjus ei peata mastiffi, mingi hetk nad lihtsalt kasvavad nii suureks, et see särts isegi maksimumi peal ei mõju neile korralikult ja jooksevadki läbi.
Tiibetlase omanik2. veebruar 2015, 23:13
Täiesti vale jutt.Olen samuti Tiibetlase omanik paigaldasin raadio piirde ja ei lähe ta aiast kuhugile,kui koerale piirid selgeks teha.
deus2. veebruar 2015, 18:17
Keegi teine, nt mõni võitja või kasvataja oleks samuti võinud sõna sekka öelda. Praegu jääb mulje nagu ainult Ray ise võib tiibetlasi pidada, teised mitte; ainult tema võib neid imelisi loomi tunda ja pidada;Ray on nagu ohtlik inimene oma reisivate koertega jne.
!!!2. veebruar 2015, 18:13
Kui selline koer on ohtlik relv, siis lisaks koertele vajaksid ka nende peremehedki koolitust. Ka kohustusikke eksameid ning regulaarset arstlikku kontrolli. Just nagu tulirelvade omanikud või autojuhidki. Sest nende suured koerad kujutavad endast samuti ohuallikat.
enrik2. veebruar 2015, 20:55
Kõik räägivad, et koera peremees vajab koolitust. Õigesti räägivad! Kuid reeglina ei koosne pere vaid ühest inimesest ja koerast. R.S.-i jutust järeldub, et KÕIK pereliikmed peavad 'tapjarelvast' moraalselt ja füüsiliselt üle olema - nii pereemme, perepoeg, -tütar kui külla tulnud vanaema. See muudab murdjakoera jaoks praegu veel mittekohustusliku pidamisloa saamise üsna kaheldavaks. Võrrelge, millised riigi-poolsed lausa hüsteerilised turvanõuded kehtivad tulirelva omanikule! Sisuliselt ei tohiks seaduse silmis olla vahet, kas majaperemees laseb isiklikult hoovi sisenenud postiljonlie või vett küsima tulnud teekäijale kuuli pähe või võimaldab teda rünnata oma biorelval.
No vot2. veebruar 2015, 16:47
Lõpuks ometi üks asjalik jutukene, tavaliselt räägitakse tõesti, ohh see koer ei hammusta, nii sõbralik ja nunnu jne...
...2. veebruar 2015, 15:30
Meil Tartus Tammeoksa tn peab üks tark sellist koera. Päeval istub toas, õhtul lõugab keti otsas. Haugub kõiki ja kõike mis parasjagu liigub. Peni on sama nüri kui omanik, või oli see vastupidi...
Pontu2. veebruar 2015, 16:19
Ja sina siin haugud ka igavusest?
koer2. veebruar 2015, 15:26
Mul oli ka ühel tuttaval see tõug, loomu poolest algusest peale kuri koer, komposteeris külas olnud sõbrad-tuttavad kiiresti ära, möödasõitvad autod said ka oma osa, lõpuks läks nii kurjaks, et peremees hakkas ise ka kartma ja pani magama. Samas eelmine sama tõukoer oli väga sõbralik, aga see varastati ära.
Lise2. veebruar 2015, 14:35
Ma soovitan neid lihtsaid kasvatusreegleid ka süle-, padja- ja kotikoerte omanikele. Siis neist ei saa selliseid ebakindlaid ja närvihaigeid elukaid. Koeral on ikka jube paha olla, kui teda koheldakse nagu väikest last, aga inimesed ei saa aru, nuta või naera.
mastifi omanik2. veebruar 2015, 14:19
Lisaks kasvatusele on tiibeti mastifi käitumisel olulised tema vanemad, kui need on rahuliku loomuga siis üldjuhul kandub rahulikkus ka järglastele. Meie koera esivanemate isaliinis on 2 maalima tšempionitiitli omnikku, emaliinis mitme maa tšempione. Seni pole mingeid probleeme olnud, igati sõbralik isend, ju on siis ka erandeid sest kõik ei ole ühe vitsaga probleemkoeraks löödud.
omanikule3. veebruar 2015, 11:10
Tiitlid teadupärast ei pärandu ja iseloomu ei mõjuta ...
Koerajuht2. veebruar 2015, 14:10
Selle naljapeale ei tahagi palju kommenteerida.Esiteks kui juba kirjanik siis tõesti on näha ilusa muinasjutuga.Teiseks nagu peremees nii koer,rohkem polegi lisada.Tänan,oli väga asjalikke kommentaare.
kati2. veebruar 2015, 14:11
millega sa rahul ei ole??
nagu relvad2. veebruar 2015, 15:45
aga kas tal relvade omamise luba on?
tahaks2. veebruar 2015, 13:15
vägevad koerad! tahavad vägevat omanikku ka
Tiibetlase omanik2. veebruar 2015, 23:18
VÄGEVAD KOERAD TAHAVAD SAADA AJUDEGA OMANIKU.LOLLIL POLE SELLE KOERAGA MUUD TEHA,KUI ÄRA RIKKUDA!!!!
Tuttaval on TM2. veebruar 2015, 12:05
Üsna nüri mõistuse ja väga ettearvamatu käitumisega koer.
Tiibetlase omanik2. veebruar 2015, 12:32
siis peab olema see tuttav kasvatuses midagi valesti teinud, ükski normaalne ja sotsialiseeritud koer ei ole ettearvamtu käitumisega ja ammugi mitte nüri mõistusega. Inimene suudab olla nüri, aga mitte loom. Loomad on väga targad (sh tiibetlased). Tiibetlane aga on oma tõult ja loomult isemõtleja, ning kui omanik on lasknud liigselt tiibetlasel ise mõelda, siis ongi tulemus käes (mitte positiivne). Seega, kui tuttava TM on nüri ja ettearvamatu käitumisega, siis on see tuttav selle koera kasvatamisel midagi väga puusse pannud ja nüüd on tulemus käes. Rumalatele ja saamatutele see tõug ei sobi, samuti ei sobi ta aianurka ketikoeraks. Ning kes veel ei tea, siis tiibetlase jaoks on vaid oma pere OMA. Võõras on võõras ja võõraid umbusaldab. Samuti võib kaitseinstinkt välja lüüa siis, kui tiibetlase jaoks tundub, et tema omanik on ohus (mingi kummaline liigutuse võõra inimese poolt tema omaniku suunas). Ta on siiski valvekoer, mitte mingi ninnu-nännu kutsu, kes kõigile saba liputab...
Sa oled loll2. veebruar 2015, 20:14
sest tiibeti mastiffid on üks kõige targematest tõugudest.
Väga kiirelt õpivad trikid selgeks.
tark olen ise2. veebruar 2015, 21:18
no sa ise oled ikka loll!
Muti2. veebruar 2015, 21:36
Kui pidada targaks seda nuustikut kes 24/7 peremehele suu sisse vahib "mismanüüdteen-mismanüüdteen", siis seda ta jahh ei ole. Tiibetlane suudab ise otsustada kuidas Sinu äraolekul sissetungija puuvirna otsa valvelseisangusse panna kuniks koju tuled. Ning kui on kinni pandud et ise liikuma ei pääse, räägib teisele koerale mida see tegema peab.
Viskad Tiibetlasele palli, toob esimesel katsel rõõmuga Sulle tagasi. Viskad uuesti kaugemale, vaatab kõigepealt pika pilguga otsa - kas ikka pean tooma või? Kolmas kord veel järjest ära viskad, mühatab mossitades vastu: "otsusta juba ära kas tahad siis seda või ei!" Maitseasi kas pead seda tarkuseks või rumaluseks.
Ise ei maksa vale suhtumisega ligi minna.
Tiibetlase omanik nr.27. veebruar 2015, 19:10
Tuttaval on TM-le: sellele tuttavale oleks viimane aeg soovitada koolitust, kuidas oma loomaga ümber käia. Mitte loom ei ole loll vaid peremees. Ettearvamatus on kasvatamatuse tunnus. Kehtib ka inimese puhul.
2. veebruar 2015, 11:56
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
to Häh2. veebruar 2015, 13:41
mine ütle talle seda silmast-silma,,,,pih.... selline
kati2. veebruar 2015, 14:14
sa pole iial kuulnud sellest, et paljud kunstiinimesed maailmas (ajaloost ja praegu) kannavad nn kunstnikunimesid??? sa pole lugenud ühtegi Roy postitust, artiklit ega raamatut??? siis pea palun mokk maas!
süda paha2. veebruar 2015, 11:52
Kurb et talle on arad/agressiivsed isendid sattunud. Või on Strideri kasvatusmeetodid koerad sellisteks muutnud? Igal juhul ei saa inimest arvamusliidriks ega tõu asjatundjaks pidada. Paar ebaõnnestunud koera ja mõned Tiibeti reisid ei anna õigust tõule hinnanguid anda.
Muti2. veebruar 2015, 21:46
Paar iludusvõistlustel ettejuhtunud GMO kaisukaru ei anna õigust aborigeense tõu esialgseid elamistingimusi ja ülesandeid mõistmata tõule hinnanguid anda ega ohte vastutustundetult alahinnata.
Kaa2. veebruar 2015, 10:43
Väga hea lugemine. Tõepoolest reklaamitakse paljusid nunnu-kutsikaid kui super-perekoeri, sõbralikke ja tarku. Kuid selleni jõudmiseks peab pere tegema tööd. Mõne tõu/isendi puhul vähem, mõne puhul rohkem. Artiklis toodud kasvatusjuhised on abiks tõepoolest enam-vähem kõikide tõugude/koerte osas. Ka nunnu-njuufade-landseeride, mõmmi-bernhardiinide-leonbergerite, ja ka teiste suurte-pehmete-karvaste osas.
Moekoera staatust ei soovita ühelegi tõule - senine ajalogu on näidanud, et see on kaasa toonud tagasilööke tõu üldises tervises.
Tüüp.2. veebruar 2015, 10:24
Jah selliste koerte pidamiseks peab inimene ikkagi isiksus olema muidu teeb koer seda mida tema ise tahab.Olen omal nahal tunda saanud, kui peremees tuli koeraga võõrasse kohta külla ja koer hakkas peremehetsema ning omanik oli väga saamatu oma koera taltsutamisega ega vabandanud isegi ohvri ees, keda koer oli purenud kusjuures on see loom purenud ka oma lähedasi pereliikmeid.Milleks siis säärast peletist pidada???
Tiibetlase omanik2. veebruar 2015, 10:23
Nunnud mõmmikud on tiibetlased ainult oma omanikele. Aga rumalale ja saamatule inimesele seda tõugu ei soovitaks. Siin oli väga halvaks reklaamiks see mingi artikkel "maailma kalleimast koerast", millele järgnes intervjuu Ringvaates. Tiibetlane on valvekoer ja see ei muutu. Ning tiibetlasel peab olema karjajuht pereliikme näol, sest kui see tõug ülepea kasvab, võivad olla õudsad tagajärjed. Igati õige ja asjakohane artikkel mu meelest
Väga2. veebruar 2015, 10:21
kati2. veebruar 2015, 14:17
ja mida sina, lgp tarkpea, siis meile räägid????
Muti2. veebruar 2015, 21:20
Ei maksa sõna võtta kui pole ühtegi ülekäte lastud või kehvasti koheldud elukat lähedalt näinud.
mulle2. veebruar 2015, 09:34
on alati tundunud veider ihalus suurte ja ohtlike koerte vastu. Kui omaniku ramm käib koertest üle ja ta suudab neid igas olukorras kontrollida, on asi justkui ok. Samas ei suuda keegi 24/7 oma koera kõrval olla ning selleks, et ta oma pereliiget - küllatulnud sugulast, sõpra ründaks, ei ole üldse palju tarvis. Siin ei ole Tiibeti kiltmaa või Mongoolia stepp - inimesed elavad lähestikku ja suurte koerte rünnakud on igapäevased. Ei ole kuulda olnud, et ründav koer magama pandaks - eestis on aastas üldiselt kaugelt üle tuhande koerterünnaku ning enamasti lõpeb asi väikese trahvi või noomitusega.
Võib olla peaks teatud tõugude pidamiseks olema sarnane luba nagu autojuhtimisel - tõestuseks, et omanik teab riske ja oskab oma koeri ohjata.
Muti2. veebruar 2015, 22:15
Meil oli siin üks väärkoheldud poiss kasvataja kaudu kasuõe juurde "kostile" võetud. Käisime nagu nööri mööda ja emane hoidis teda ohjes. Aastakese pidas vastu, siis ründas ja sai kasvataja poolt vikerkaaremaale saadetud. Enam ei räägi, et pole kuulnud et rikkis koer oleks magama pandud, eks? Neid tõesti ninnunännuutada ja päästa on mõtlematu tegu, mis siis kui nad ka milleski süüdi pole vaid on ise ohvrid.
Aga palun saa ka sellest aru, et mõnes maakohas on väga oluline omada korralikke õuevalvureid ja karjakaitsjaid.
Piret2. veebruar 2015, 09:21
Lõpuks ometi ka üks asjalik artikkel selle tõu kohta. Need koerad on eelkõige valvekoerad ja kui nad tööd teevad, siis võõrale, kes nende territooriumile siseneb ilma omaniku loata, on nad ohtlikud sõltumata liinist. Samas väljaspool oma territooriumit nad ilma väga mõjuva põhjuseta kellegile kallale ei lähe.
Md2. veebruar 2015, 09:02
On võimelised kahekesi tiigri tapma?! Tule taevas appi, milliseid seeni see tüüp sööb?
rena2. veebruar 2015, 08:44
Eilsel ja üleeilsel näitusel piadsid pea kõik koerad mõne erandiga end ilusti üleval. Kohtunik sai näppe suhu pistes paaril korral hoiatuse, noortelt juunioritelt,aga ma arvan, et see oli tubakalõhna pärast, ja kogematusest.
Kui TM oleks ohtlik relv, ei tikuks ükski kohtunik sinna ringi hindama
Loe2. veebruar 2015, 09:46
Muti2. veebruar 2015, 22:31
See ju iludusvõistlus. Paljukest neid sinna näitusele toodi ja kui palju neid Eestis praegu kodusid valvamas on, et iseloomu kohta üldistusi teete? Tuleb kõvasti spetsiaalselt tööd teha, et see koer nõustuks näitustel ette astuma.
rutt2. veebruar 2015, 08:39
Ohtlikud relvad või mitte, sõltub liinist ja kasvatusest. Meie euroopa liini tiibetlasi oma peres ma ei nimetaks ohtlikeks relvadeks. Kuigi mõõnan, et võõrad mehed meie värava vahele oma nina ei pista ja mulle see meeldib, sest saame kartmata oma kodus elada.
Eks võõrad teavad, millega ise riskivad.
kuup2. veebruar 2015, 22:42
Jah, alles hiljuti pandi üks selline Euroopa liini "kodu mõmm" kes "sobib lastega ja ei tee liblikalegi liiga" magama. Ründas järjekordselt inimest. Eelnevalt tungis oma territooriumilt välja. Tegu on ikkagi võrdlemisi ettearvamatu tõuga ja ilma korraliku aiata ei tohik selliseid pidada.
Teadmiseks2. veebruar 2015, 07:41
Need kasvatusreeglid ei kehti ainult mastifide kohta, vaid enam vähem kõigi tõugude kohta.Nn. ohtlikud relvad võivad olla kõik suured tõud.