Video: Mari Luud
Inimesed
2. veebruar 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Elina Born "Eesti laulu" võistlusloost: äkki laulu senine edu teeb meile karuteene? (33)

"Seda tunnet kindlasti pole, et me nüüd peame selle võistluse ära võitma. Ehk teeb laulu edu meile hoopiski karuteene?" arutleb "Eesti laulu" poolfinalist Elina Born. Tema ja Stig Rästa võistlusloole "Goodbye to yesterday" ennustatakse juba, veel enne kui meie poolfinaalid käimagi on läinud, suurt edu ka Eurovisioni lauluvõistlusel.

Olgugi et "Eesti laulu" võitja selgub alles kolme nädala pärast, on brittide ennustusi koguv blogi Betfred paigutanud hääletustabelis Elina Borni ja Stig Rästa juba praeguste võistluslugude tippu. Blogi ennustab neile "Eesti laulu" võitu ning ka briti blogija Roy D Hacksaw sõnul võiks nende lugu Eurovisionil hääli püüda.

"Igal aastal on ju olnud favoriidid, aga vahel pole nii läinud," ütleb Elina ja kardab, et selline menu võib neile lõpuks karuteene teha – äkki keegi ei hääletagi.

"Kuid tegelikult pole ju tähtis mitte võit, vaid osavõtt. See lugu on juba niigi palju head vastukaja saanud – meil on kuu ajaga kogunenud Youtube’is juba peaaegu pool miljonit vaatamist, mis on suurepärane. Meil on juba praegu nii hästi läinud, et väga palju rohkem ei julgegi unistada."

Elina jaoks on telemaja, kus poolfinaale salvestatakse, väga kodune koht – on ta ju siin juba kord varemgi "Eesti laulu" karussellis keerelnud ja staarisaategi ajal veetis neis koridorides palju aega. "Tulin täna siia ja mõtlesin, et telemajaga kaasneb alati pinge ja hirm," muigab ta.

"Alati, kui siin midagi toimub, on mul pabin sees, aga ikkagi on väga tore tagasi olla."

2013. aasta lauluvõistlusega võrreldes on Elina enda arvates teadlikumaks saanud. "Selline tunne, nagu silmad oleks lahti läinud – tead juba, mis siin sünnib ja mida oodata." Ka Stig ei ole "Eesti laulul" esimest korda – tema on võistelnud nii ansambli Traffic kui ka Outloudzi koosseisus. "Muidugi on temaga turvalisem esineda. Juba see, et teine inimene, laulu autor, on ka laval, annab palju juurde," ütleb Elina.

"Ma saan temalt väga palju vaimset tuge."

Elina räägib, et on Eurovisioni lauluvõistlust juba lapsena ikka igal aastal jälginud ja salamisi mõelnud ning unistanud, et saaks kord isegi sel laval olla. Elina ütleb, et muidugi oleks tore Eurovisionil ära käia, sest artistile on see suur hüpe. "Aga elu läheb ju ikka edasi, kui me sinna ei saa."

Ansambel Kruuv alustab pühapäeva keskpäeval "Eesti laulu" II poolfinaali salvestuse proovidega ja keerab lustimeetri kohe põhja – nende rahvamuusikasugemetega lugu "Tiiu talu tütreke" võtab kõigil stuudiosviibijatel – meeskonnal, fotograafidel ja ajakirjanikel – jala mõnuga tatsuma. Rohelistes, sinistes ja oranžides pükstes kutid löövad laval tantsu ja on vastavalt oma loo sõnadele lasknud endale lavadekoratsiooniks lausa paadi ehitada. "Jumala äge lõpp ju!" hüüab ERRi meelelahutustoimetuse juht Mart Normet etteaste lõpus, käed kõrgele õhku tõstetud.

"Vauuuuuu!" hüüatab Heidy Purga laulu lõpus oleva parmupillisoolo peale, kus bändimees korraga pilli mängib ja "Tiiu talu tütrekest" laulab.

"Paadi idee tuli otse laulust ja kasutasime selle ehitamisel abikäsi. Meil on rahvatantsijatega head suhted ja ühe tantsija isa tegi põhja. Ülejäänu tegi meie bändi torupillimängija," räägivad Kruuvi liikmed.

Küsimusele, kui kaua võttis lavadekoratsiooni tegemine aega, muigab torupillimängija vastuseks: "Liiga kaua."

Muide, prooviks polnud paat veel päriselt valmiski. "Purje tõime alles täna hommikul Hortesest ja paadile tuleb veel nimi ka peale – #Tiiu," selgitavad bändimehed.

Kruuvi lugu "Tiiu talu tütreke" räägib tüdrukust, kellel on nüüd palju vaba aega, sest lehmad lüpsavad end juba ise ja ka heina ei pea enam tegema. "Tiiul on nüüd nii palju vaba aega, et ta saab teha, mida ise tahab. Ühtlasi räägib laul sellest, et oleme ühes külas ja Tiiu tuleb sinna peole."

Küsimusele, miks Kruuv "Eesti laulul" osaleda otsustas, vastavad poisid: "Me ei tea ühtegi bändi, kes ei tahaks siin osaleda. Eestis on see igale ansamblile parim promo ja hea hüppelaud. Ja kogu see protsess on ühtlasi väga mõnus ettevõtmine – kõik bändid töötavad ühise süžee nimel ja panustavad sellesse üritusse väga palju."

Luisa võistleb tütrest kirjutatud lauluga

Ansambel Wilhelm, kes sai tuule tiibadesse noorte­bändikonkursilt, pääses "Eesti laulul" 20 parema hulka juba teist aastat järjest. "Ma ei tea, kuidas see meil õnnestus, aga tahtsime väga teist korda tulla. Meil on pärast eelmist võistlust olnud väga teguderohke aasta – oleme välja andnud albumi ja kindlasti ka ise palju arenenud," räägib lauljatar Anett.

"Närv on ikka samasugune sees nagu eelmisel korral, aga saate kontseptsioon, ja see, mis siin telemajas toimub, on saanud palju selgemaks. Sedapuhku on kodusem tunne," ütleb Anett, kuidas erineb tänavune osalemine eelmisest.

Olgugi et teise poolfinaalini, kus Wilhelm võistleb, on aega veel lausa kaks nädalat, on ärevus juba Aneti hinge pugeda jõudnud. "Ma tunnen, et juba praegu lööb süda veidike kiiremini."

Neiu muigab, et tema puhul aitab närvilisusest üle saada kõige paremini see, kui enne esinemist rääkida suvalistest asjadest. "Näiteks ma küsin, et kelle juures sa juuksuris käid või ütlen, et sul on ilus pluus."

Wilhelmi lugu "Light Up Your Mind" on Aneti sõnul tume muinasjutt. "Sõnad ja muusika räägivad koos loo usaldusest ja inimsuhetest."

Janice’i loo ajal kerkivad stuudiolae poole tulesambad. Kannab ju tema lugu pealkirja "Kuum" ja sõnad ütlevad, et kuum on temperatuur. Lugu räägib kahe armunu värskest kirglikust suhtest. "Eesti laulul" otsustas Janice, pärisnimega Janika Merelaht, osaleda seetõttu, et on võistlust lapsest peale jälginud ja alati osalemisest unistanud. Varem on ta kaks korda kandideerinud, kuid pole võistlustulle pääsenud.

Päris viimasena hakkab proovi tegema Luisa Värk, kes võistleb oma tütrest Miina Rihannast kirjutatud lauluga "Minu päike". "Miinale väga meeldib see laul ja ta teab, et see on talle kirjutatud. Tal on sõnad kõik täitsa peas."

Väga helge ja positiivse loo teeb visuaalis veelgi mõnusamaks lavale püsti pandud kiik. "See laul eeldas üsna lapselikku lähenemist ja esimene idee, mis mul pähe tuli, oligi, et laval oleks kiik," selgitab Luisa.

"Eestimaine tootja Imprest andis meile selle konstruktsiooni."

Seda, mis kiigest edasi saab, Luisa veel ei teagi. "Tagasi ta ei lähe ja bändiga me pole ka veel arutanud, kelle aeda selle paneme," muigab Luisa ja lisab, et vast kellegi koduaeda see püstitakse, kus siis hiljem kõik kiikumas saavad käia.

Luisat saadab kolm taustalauljat – peale raskekahurväkke kuuluvate Maikeni ja Marvi Vallaste on laval ka Mai Palling. "Mai on üks minu paremaid sõbrannasid ja oleme pikalt olnud koos nii tööga seoses kui ka väljaspool tööd," selgitab Luisa.

"Oleme koos koolis käinud ja kaua ühikatoas elanud. Kui Mai küsis, kes mulle tausta laulavad, uurisin, kas tema tahaks ka tulla."

Korra käis telemajast läbi ka Luisa elukaaslane, peaminister Taavi Rõivas. "Kõigil esinemistel ta pöialt hoidmas ei käi, töögraafik ei võimalda. Täna tõi ta Miina siia mind vaatama ja tuli korraks edu soovima."