TUNTUD NÄOD: Uue galerii avamisel olid kohal ka kirjanik Mihkel Mutt, kunstnik Tiina Tammetalu ja Aapo Ilves. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
2. veebruar 2015, 07:00

Teistmoodi kunstigalerii: "Meie missioon on komplekside ületamine!"

"Kunstipidudel juhtub tihti, et inimene astub nii kolme või viie tunni pärast ligi ja ütleb: ma pole kunagi näitustel käinud, aga nüüd olen vaimustuses. Või et too pilt seal seinal, seda tahan kindlasti koju saada!" jutustab äsja avatud galerii Tallinn Art Space juhataja, kunstnik Jaak Visnap.

Reede õhtul Tallinna südalinnas avatud ruumidel on peremees Visnapi sõnul ainult üks eesmärk: tuua kunst rahvale lähemale.

"Tavaline näitus on ju selline, et tuled sisse, mitte ühtegi inimest ei ole, üksik tädike istub nurgas ja heegeldab. Ja siis mõtled välja astudes, et ma ei tea nüüd, kas see oligi siis kunst?" võrdleb kunstnik.

"Aga kui meile tuleb külaline, siis tegeleme temaga personaalselt!"

Visnapil on kogemuste põhjal oma taktika: kui on hea muusika, söök ja jook, hakkavad isegi veendunud kunstipõlgurid ennast avama. Misjärel selguvad tagamaad – kellel on traumad kunstiõpetuse tunnist, kellel olid liiga ranged õpetajad.

Just komplekside ületamine ja nüüdisaegse kunstiga seotud eelarvamuste ületamine on tema sõnul galerii põhimissiooniks. Tööpõld selleks on lai.

Visnap toob stiilinäite Facebookis talle saadetud kirjast: "Kas mingi litsakas "Mona Lisa" on siis kunst, või mis iganes? Äkki on Visnap seda meelt, et ka Arvo Pärt on kunstnik? Mis sellest, et sellist muusikat oskaks ideaalselt ka šimpans klimberdada. Ärge tulge telekasse hüppama, kui kõva mees olete ja mida TEIE arvate. Mina näiteks arvan, et ostke RAHAMEHENA endale toos tikke ja pistke endale tuli otsa!" (kirjapilt muutmata – J. M). Just nõnda kõlas kellegi kriitilise kommenteerija arvamus pärast seda, kui kunstnik käis "Ringvaate" saates rääkimas. Visnap tõdeb: ei teagi täpselt, kas selle peale nutta või naerda!

Juhtunud on sedagi, et inimene kirtsutab nina: kuulge, kas see on siis kunst, minu laps saaks ka sellega hakkama! "Aga kui ise hakkavad tegema, siis selgub, et ei olegi tegelikult nii lihtne," räägib Visnap.

"See purkis***umise jutu ajastu hakkab vist läbi saama!"