Video: Mari Luud
Inimesed
2. veebruar 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | kino Kosmos kutsub vaikust nautima (1)

"Reeglid on siin lihtsad: olla lihtsalt vait!" tutvustab kino Kosmos mänedžer Rein Palosaar filmiteatri keldris äsja avatud Vaikuse tuba. Ruumi mõte on lihtne: kui oled väsinud ja tahad eemalduda linnamürast, võib tulla Kosmose keldrisse ja mugavalt end maha istutada. Isegi piletit ei pea ostma – sisse pääseb igaüks.

Palosaare kinnitusel hoiab kinopersonal külalistel silma peal, pudelitega taskus ja silmanähtavalt asotsiaalse välimusega inimesi ligi ei lasta. Vahepeal piilutakse igaks juhuks tuppa sisse ka: nagu Palosaar kinnitab, ei ole see siiski koht, kus pidu pidada.

Vaikuse tuba on askeetlikult sisustatud, põrandad on kaetud istumise tarvis mõeldud värviliste mattidega. Seintel ripuvad kirevad Mehhiko maiadelt pärinevad sümbolid, eesmärgiga luua võimalikult hingekosutav puhkekeskkond. "Olen käinud Helsingis ja mujal säärastes tubades, kus seinad on spetsiaalselt helikindlaks tehtud. Seal võib hulluks minna, kui kuuled omaenda verekohinat nagu metsatuult!" on ühe tuppa astuva härrasmehe esimene kommentaar.

Ka Palosaar tõdeb, et päris porolooniga kaetud helistuudio see ei ole – kohe lae kohal asuvad ju kinosaalid.

Ruum sündis sellest, kui pärast Kosmose ümberehitamist avastati ühtäkki: üks keldrituba on täiesti ilma rakenduseta. Rahunautimise vahepausidel hakatakse plaanide järgi pidama seal koosolekuid. Vaikuse tuba on avatud täpselt samadel kellaegadel kui kogu kinogi, pärast viimase seansi algust enam sisse ei saa.