Foto: Aldo Luud
Inimesed
31. jaanuar 2015, 07:00

Lisatud Kanal 2 "Reporteri" video!

Üllar Jörberg kukkus kodus kokku ja sattus haiglasse (28)

Laulja Üllar Jörberg kurtis neljapäeval pärast hommikusööki abikaasa Estrile santi enesetunnet ja heitis pikutama. "Mina tegelesin oma asjadega edasi, kui äkki kuulsin imelikku häält, läksin vaatama ja tundus, et Üllar üldse ei hinga ja oli täitsa… ära juba," meenutab Ester Jörberg oma ehmatust. 

"Helistasin ruttu kiirabisse ja kiirabi tuli kah hästi ruttu, mõne minutiga – nagu oleks kuskil lähedal oodanud juba," jätkab Ester. "Kiirabi inimesed panid talle juhtmed külge ja viisid ta ära."

Kui Ester neljapäeva õhtul abikaasat Tartu ülikooli kliinikumi Maarjamõisa vaatama läks, leidis ta eest kunstlikusse koomasse viidud mehe. Reede hommikul oli pilt õnneks hoopis rõõmsam. 

Sügisel sai abi ravitsejalt

"Voodist ta veel välja ei tulnud, juhtmed olid kah veel osaliselt küljes, aga ta istus ilusti, sõi suppi ja kõik oli korras. Nägi täitsa hea välja – selle kohta, et ta just oli koomas olnud," räägib Ester. "Ta jääb nüüd mõneks päevaks haiglasse. Eks uuritakse täpsemalt, mis temaga juhtus."

73aastase energilise muusikastaari tervisest oli põhjust murelikult rääkida alles mõni kuu tagasi. Nimelt sai Jörberg novembris Brasiilias käies pikkadest maa ja taeva vahel istutud tundidest ilmselt lennutromboosi. See häda tekib kurnava lennureisi tagajärjel, kui inimene istub kaua ühes asendis. Sageli lähevad siis jalad paiste, vereringe aeglustub ja jalgade veresoontes võivad tekkida trombid – hüübinud vere känkrad. Kui tromb hakkab vaikselt liikuma ja jõuab ühel hetkel – sageli mitu päeva pärast pikka sundasendis istutud lennureisi – kopsu, põhjustab ta seal kopsuarteri trombemboolia. Teiste sõnadega: hüübinud vere tropp ummistab kopsus veresoone ja suur osa kopsust jääb verevarustuseta. See on ohtlik, pahatihti surmaga lõppev olukord.

Just seda laadi olukorra elas Jörberg hilissügisel üle. Ta jõudis vaevarikka tagasilennu järel käia veel järgmisel päeval kaks korda esinemaski – Võrus ja Tallinnas. Taas koju Ihastesse jõudes andis organism aga märku, et nüüd on rabelemisega liiale mindud. Laulja sai vaevu hingata ja kõndida.

Ummistunud veresoonte asjus otsis mees abi tervendaja Vollilt (kodanikunimega Vladimir Jelissejev).

"Miks ta tookord arsti juurde ei läinud?" küsib Ester retooriliselt. "Asi oli selles, et ta helistas perearstile ja too ütles, et lasku end kohe kiirabiga ära viia. Asi oli muidugi seda väärt ka, ta olekski pidanud haiglasse minema, aga ta tahtis hästi ruttu terveks saada; kartis, et haiglas hakatakse proove tegema ja analüüse võtma ja… inimene ei taha ju haiglas olla." 

Ega mehed arsti juurde lähe!

Siis pöörduski Jörberg tervendaja Volli poole, kes tegi juba telefoniseansiga mehe olemise palju paremaks.

"Pärast on Volli veel kaks korda meie juures kodus ka käinud – paneb käe peale ja kohe hakkas Üllaril kergem," räägib Ester. "Üllaril olid kõik sooned kinni olnud, tal see veri ei liikunud üldse. Volli on tegelikult ikka tugeva väega ja väga tunnustatud ravitseja, ega seda saa ka päris naljaks pöörata."

Volli telefonikõnest ja käe peale panemisest sai Jörberg niipalju jaksu juurde, et arsti juurde ei läinudki, ehkki seda soovitas ka lehe vahendusel tema lennutromboosile viitavaid sümptomeid kommenteerinud erakorralise meditsiini arst Mare Liiger.

"Teate ju, millised need mehed on – kui ikka enamvähem jalg tatsub ja suu matsub, siis juba unustatakse hädad ära," ohkab Ester. Tunnistades, et meest vaevab pikemat aega ka diabeet.

Nüüd on kindel see, et Üllar Jörbergi uuritakse haiglas ja tehakse edasi, mis vaja.

"Ilmselt kolmapäeval saab ta välja, eks siis ole näha, mis edasi," ütleb Ester.