Foto: Arno Saar
Inimesed
31. jaanuar 2015, 07:00

"Eesti laulu" poolfinaalis on laval kassid, mesilane ja iluuisutaja

"Olen viis aastat iluuisutamisega tegelnud, alustasin täiskasvanuna – see on minu arvates kõige ilusam spordiala maailmas ja hõlmab kõike, mis mulle meeldib – sporti, muusikat ja moodi," räägib ansambli Bluestocking laulja Maria.

Eile salvestati ETV stuudios "Eesti laulu" esimese poolfinaali esitusi ning kõige värvikama lavašõu tiitel läheb kindlasti ansamblile Bluestocking – lavale on toodud tüdrukud, kes riietatud kassi, mesilase ja jänese kostüümi. Samuti on kohale taritud tükk kunstjääd, millel iluuisutaja kauneid poognaid viskab. "See on korralik huumor," kommenteerib keegi nurga tagant. Olgugi et vaatepilt on pisut kentsakas, tuleb tõdeda, et Bluestockingul on kindlasti kõige lustlikum esitus.

"Nende kostüümidega tahame öelda, et oleme kõik erinevad, aga sõprus ja armastus päästavad maailma. Meie loo sõnum ongi see, et armastus päästab kõik," seletab Maria ja lisab, et närvi pole tal veel sisse tulnud, kuid see-eest väsinud on ta juba küll. "Kõikide šõu aspektidega tuli tegelda – otsida see põrand, kus uisutaja uisutab ja kostüümid said valmis alles täna hommikul, seega ei jäänud mul puhkamiseks ega laulmiseks eriti aega. Telemajas on nii hea aura, et kui sa isegi siia tulles närvis oled, siis kohal olles on lausa parem olla kui kodus."

Miina Rikka jätab oma lavašõu üsna staatiliseks ja on bändipoisid riietanud šikilt triiksärkidesse ning kaabudesse. "Panustame jah vokaalile. Me ei tahtnud tähelepanu loo pealt ära tõmmata. Loodame, et ka niimoodi on piisavalt hea," kommenteeris Miina nende lihtsat lavaesitust. Kuigi esimese poolfinaalini on jäänud vaid napp nädal, siis ärevust Miina hinge veel pugenud pole. "Mul on laval väga ägedad inimesed, hea tiim ja ma tunnen ennast praegu väga mugavalt. Eriti arvestades seda, et proovi on saadud kõvasti teha."

Bändid kipuvad maja peale kondama

Vahepeal astub stuudiost läbi saatejuht Reet Linna, kes kõigile head muusika-aastat soovib. Tema poeg Robert Linna astub võistlustulle oma bändiga Elephants From Neptune. "Kus on bänd? Bänd alati kohe siia! Meil on ainult kaks minutit aega seda vaadata!" kurjustab "Eesti laulu" produtsent Heidy Purga, kui ootab, et ansamblid kohe pärast lavalt mahatulekut tagaruumi oma esinemist üle vaatama koguneks, mitte telemaja peale laiali ei jookseks.

Ansambel The Blurry Lane on paljude jaoks olnud võistlusel meeldiv üllatus. Lava tagagi võib kuulda inimesi kiitmas nende lugu "Exceptional". Tundub, et ka see bänd rõhub esituse puhul pigem laulule ja solisti mõnusale häälele kui suurtele lavatuledele ja -viledele – bändi naispool on riietatud mustadesse pükstesse ja valgetesse särkidesse, meespoole mustadele kostüümidele annavad vunki valged traksid. Kui The Blurry Lane on lava taga oma esituse video üle vaadanud, teatab Olav Osolin bändi blondile trummitüdrukule: "Mulle väga meeldivad naistrummarid, see on väga lahe!" ja lisab, et ka naisbasskitarristid kuuluvad tema lemmikute hulka.

Kui on käes Liis Lemsalu ja Egert Milderi aeg oma esitus üle vaadata, paneb Liis kõrva vastu telekat, sest tagaruumis käib korralik sumin ja vokaali eriti hästi kuulda pole. "Kas telekapult on ehk kellegi tagumiku all?" uurib Mart Normet ja suundub pulti otsima. "Väga hea!" annab Liis bändikaaslastele märku, et proovis läks kõik hästi. "Ma olen väga keskendunud sellele, et laul tuleks välja, meie aura laval oleks hea ja suudaksin loo sõnumi inimesteni tuua," ütleb Liis, et ta pole veel jõudnud mõtlemagi hakata, et see on võistlus ning seetõttu ei ole tema hinges veel ka esinemisärevust. Liisi ja Egerti lugu "Hold on" räägib tema sõnul sellest, et kõigil on hetki, kui on raske, kuid neist tuleb välja tulla. "Kui hakkasime stuudios tekstile mõtlema, teadsime kohe, et see saab olema sõnumiga lugu."

Robin Juhkental, kes on kord juba Eestit oma bändiga Malcolm Lincoln Eurovisionil esindanud, pääses poolfinaali tänavugi, sedapuhku ansambliga The Big Bangers. "Siin ei saagi mingit närvi tulla, kuna saad oma loo mitu korda salvestada. Ja kui oled korra juba poolele Euroopale live’s esinenud, siis ei ole üldse," rääkis Robin. Tema hinges polnud isegi õrna ärevust. Vast mängis oma rolli see, et proovis polnud publikut. "Loodan, et salvestuse ajal tuleb päris tunne sisse. Parem ikka, kui tühjale saalile esineda." Muide, originaalis oli The Big Bangersi koosseisus üheksa liiget, kuid kolm tuli elimineerida, sest Eurovisioni ja "Eesti laulu" reeglid ütlevad, et laval võib olla kuni kuus inimest. "Tõmbasime loosi ning kitarrist, saksofonimängija ja üks trompetimängija jäid välja."

Taukar jookseb proovist staarisaatesse ja pärast tagasi

"Mõnes mõttes on hea esimesena võistelda, mõnes mõttes kõhe," ütleb Karl-Erik Taukar , kes astub järgmisel laupäeval lavale esimesena. "Alati on ju lihtsam vaadata, kuidas kogu üritus kulgema hakkab. Esimesena on aga seetõttu lihtne, et pole võimalust enne esitust palju närveerida – tuled kohale, paned riided selga, lähed lavale ja pärast vaatad, kuidas teised praevad." Kohe, kui telemajas lauluproov tehtud, jookseb Taukar staarisaate salvestusele. "Praegu on olnud selline nädal, et ma olen iga öö liiga vähe maganud," tunnistab Taukar, et tempo on hullumeelne. "Õnneks saan nüüd pärast salvestust endale viis päeva puhkust lubada. Meil on saadete tegijatega juba omavahel selline tore nali, et mulle öeldakse: Tore, et leidsid aega tulla," naerab Taukar ja lisab, et õnneks on kõik asjad hästi klappima saadud.

Muide, väikese poisina oli Taukar tõeline eurofänn ja ennustas Tanel Padarile ja Dave Bentonile juba eos Eurovisioni võitu. "Ma olin oma peres see, kes nädal enne Eurovisioni käis ja küsis, et kas nad ikka mäletavad, et võistlus tuleb ja meil on selline lugu. Ütlesin, et me raudselt võidame. Ma juba magasin võistluse ajal, aga ema äratas mind paar lugu enne Eesti esitust üles. Ja kui Eesti lõpuks võitiski, siis olin ikka väga õnnelik."

Taukar lisab, et "Eesti laulu" auhinnaks olev pilet Eurovisionile on talle kui artistile ahvatlev: "Loomulikult tahaksin laulda miljonitele üle Euroopa."