Foto: Aldo Luud
Inimesed
30. jaanuar 2015, 16:31

KOSUB HAIGLAS: Üllar Jörberg viidi TÜ Kliinikumis kunstlikku kooma (48)

Eesti muusik Üllar Jörberg viidi eile (29. jaanuari) hommikul Tartu Ülikooli Kliinikumi Maarjamõisas halvenenud tervise tõttu. 

Jörberg kurtis abikaasa Esterile hommikul halba enesetunnet. Teise tuppa minnes kukkus laulja kokku, mispeale tellis abikaasa kiirabi ning laulja viidi TÜ Kliinikumi. Haiglas tekitati Jörbergile kunstlik kooma.

Reede päevaks oli Jörberg kosunud ning sõi juba ka suppi, kuigi vajas veel arstide järelevalvet. Nädalavahetuseks jääb laulja haiglasse, mistõttu tühistati ka tema homne esinemine, rääkis Ester Õhtulehele.

Brasiilias möödunud aasta sügisel telesaadet tegemas käinud Jörbergil tekkis tervisekahjustus pika lennureisi tõttu. "Ester ütles mulle kohe alguses, et ära mine. Et see on minu jaoks liiga pikk sõit," rääkis Jörberg, kes ei võtnud aga naist kuulda ja sõitis ikkagi teisele poole maakera võttele.

Tõelised sümptomid hakkasid aga välja lööma siis, kui armastatud laulja kodumaale jõudis. Tallinnas tervitasid teda selle reisi puhul samuti vaid ebaõnnestumised. Toona ta arsti juurde ei läinud, vaid kiitis tervendaja Vollit, kes ta telefoni teel terveks ravis.

"Üllar Jörbergi sümptomid vastavad lennu­tromboosile," tõdes Õhtulehte konsulteerinud erakorralise meditsiini arst Mare Liiger, kelle sõnul lähevad pikal lennureisil, kus inimene istub kaua ühes asendis, sageli jalad paiste, vereringe aeglustub ja jalgade veresoontes võivad tekkida trombid – hüübinud vere känkrad. Kui tromb hakkab vaikselt liikuma ja jõuab ühel hetkel – sageli mitu päeva pärast pikka sundasendis istutud lennureisi – kopsu, põhjustab ta seal kopsuarteri trombemboolia. Teiste sõnadega: hüübinud vere tropp ummistab kopsus veresoone ja suur osa kopsust jääb verevarustuseta. See on ohtlik, pahatihti surmaga lõppev olukord.