MAAILMA MOELAVAL: Harleth Kuusik 2014. aasta veebruaris New Yorki moenädalal esitlemas ­Proenza Schouleri kollektsiooni. Foto: Vida Press
Inimesed
30. jaanuar 2015, 07:00

"Ärkan ühes riigis, töötan teises ja magama lähen lõpuks kolmandas." (39)

"Fashion TVd vaadates ütlesin emale alati, et kunagi näeb ta ka mind seal kõndimas," meenutab lapsepõlveseika 18aastane Harleth Kuusik, kes on kõigest poolteise aastaga teinud moemaailmas tähelennu, millest paljud võivad vaid unistada. Harleth on üks maailma 50 nõutuma modelli seas.

Erinevalt paljudest teistest modellidest, kes on linna pealt juhuslikult leitud, saatis plaatinablondide juuste ja tedretähnilise ninaga Viljandist pärit tüdruk oma pildid modelliagentuurile eelmisel kevadel ise.

Tagasihoidlikud unistused kasvasid kiiresti ning vaid paar kuud pärast modellilepingu sõlmimist koduse emaagentuuriga

MJ-Models töötas ta juba Londonis. Seejärel ootasid ees New York, siis jälle Euroopa moepealinnad. Vaid poolteise aastaga on Harleth osalenud maailma suurimatel moenädalatel, näidanud mitmel korral nägu moemaailma piibliks nimetatavas Vogue’is ja tõusnud uute modellide edetabeli tippu.

Harleth ei ole tavaline väikelinnatüdruk, kes ema-isa silma alt pääsedes suurlinna ära kaob, kirjeldab teda modelliagentuuri MJ-Models juht Margit Jõgger.

"Ta ei ole turist, ta teab, mida teeb. Ta on sellest erialast huvitatud ja fokuseerib kõik oma jõud-teadmised sellele."

Tüdruk ei suutnud endale algul sellist edu ettegi kujutada. "Agentuuri minnes lootsin, et saan vähemalt Eestis paar šõud ja ajakirjapildistamist teha, kuid suurelt unistamine muutis kõike," ütleb Harleth.

Millal ja kuidas sul moehuvi tekkis? Milles see väljendus?

"Juba väikesest saati olin unistanud modelliks saamisest. Korraldasin sõpradega tohutult pildistamisi, vanaemaga missivõistlusi ja vaatasin emaga "Ameerika supermodelli". Fashion TVd vaadates ütlesin emale alati, et kunagi näeb ta ka mind seal kõndimas."

Oma esimesel moenädalal üle-eelmisel sügisel kõndisid üle 50 šõul. Mis tunne oli niimoodi pea ees vette hüpata? Kuidas pingele vastu pidasid?

"Pinge oli tohutu! Enne lendu oma esimesele šõule New Yorgi moenädalale oli mul kõrge palavik ja ärevus. Lebasin voodis, vaatasin arvutist lõputult moešõude videoid ja niimoodi tegelikult kasvatasin oma hirmu. Pärast esimese šõu lõppu oli mul aga tohutu pingelangus –teadsin kohe, et see on asi, mida tahan veel teha ja tunne, mida kindlasti veel tunda."

Moemaailmas on praegu üldse palju Eesti päritolu modelle. Kui tihti sa teiste Eesti modellidega kohtud või suhtled?

"Tihti juhtub, et ühes šõus on näiteks neli eestlast, kuid selle möllu sees, mis lava taga toimub, ei pruugi alati aega jääda, et üksteisega suhelda. Kui satume samal hetkel samasse kohta, siis ikka suhtleme."

Ameerika moelooja Michael Kors on öelnud, et eestlased on tema absoluutsed lemmikud. Mis sa arvad, miks üldse Eesti modellid nii palju kuulsust on kogunud?

"Eestlased on väga intelligentsed, tasakaalukad ja kannatlikud, neid isikuomadusi on igal modellil väga vaja."

Kui palju oled sa jõudnud Eesti moemaastikul tööd teha?

"Eestis tegin enne välismaale minekut mõne pildistamise ja nüüd rohkem ei ole selleks aega jäänud."

Kus sa praegu elad?

"Kõige rohkem viibin ma New Yorgis, see on ka mu lemmiklinn. Aga reisimist on ikka tohutult palju! Vahel ikka juhtub, et ärkan ühes riigis, töötan teises ja magama lähen lõpuks kolmandas."

Kui tihti sa Eestisse jõuad?

"Olen nüüdseks poolteist aastat ringi reisinud ja selle aja jooksul olen pikemalt koju saanud ainult jõulude ajal ja suvel augustis. Vahepeal olen nädala jagu Eestis olnud umbes iga kahe kuu tagant."

Kas välismaal olles tekib koduigatsus ka? Kui töötad maailma suurlinnades, siis mida sa kodumaalt enim igatsed?

"Väga ei teki, sest tänapäeva tehnika on nii arenenud, et saan Facebookis või Skype’is oma pere ja sõpradega igal hetkel suhelda. Kodust eemal olles igatsen kõige rohkem eesti toitu ja seda lummavat loodust."

Oled juba niivõrd noorelt rahvusvaheliselt töötav modell. Kuidas sa koolitööga hakkama saad või on see praeguseks tagaplaanile jäetud?

"Lõpetan praegu keskkooli interneti teel. Pigem on see praegu tagaplaanil, tahan pühenduda modellindusele, kuigi pingutan väga, et kooli ikka lõpetatud saaksin."