AUHIND KÄES! Trad. Attack! ehk Tõnu Tubli, Sandra Sillamaa ja Jalmar Vabarna noppisid tänavustelt «Eesti muusikaauhindadelt» kaks võitu.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
30. jaanuar 2015, 07:00

Trad.Attack! saatis värske muusikaauhinna mööda Eestit ringlema

"See auhind kuulubki rahvale, teeme ju rahvamuusikat!" (3)

"Auhinna liikumise süsteem on väga lihtne – käest kätte. Mina läksin külla oma sõbrannale, võtsin auhinna kaasa ja viisin nende koju. Kui nemad lähevad nüüd järgmisel korral kellegi juurde, siis viivad auhinna omakorda sinna," jutustab ansambli Trad.Attack! laulja-torupillimängija Sandra Sillamaa, kuidas nende "Eesti muusikaauhindade" trofee mööda Maarjamaad rändab.

Tänavustel "Eesti muusikaauhindade" tseremoonial triumfeeris Trad.Attack! kahes kategoorias: aasta etno/folk/rahvalik album ja aasta muusikavideo. Neist esimese eest teenitud priis läks liikvele juba 25. jaanuaril.

Päris nii lihtsalt süsteem ei toimi, et iga sooviavaldaja saaks hinnalist kraami oma koju küsida. "Niimoodi kunstlikult ei hakka kellelegi viima – lihtsalt ongi juhus, kes kellele külla läheb ja kelle koju see satub," selgitab Sillamaa.

Täpseid reegleid, kui kaua auhind saab kellegi juures olla, pole ansambel loonud. Teoorias võiks trofee kaasa võtta kohe järgmine kord kellegi juurde külla minnes. "Võib-olla inspireerib see inimesi ka rohkem üksteisel külas käima," loodab Sillamaa. "Aga seda ei pea ka kohe järgmine päev edasi andma."

Kuigi rangeid nõudeid pole, on auhinnaga kaasas väike märkmik koos juhistega. "Näiteks, et inimesed teeksid auhinnast oma kodus pilti ja saadaksid meile. Siis saame selle lisada meie Facebooki albumisse nimega "Auhinna rännakud" ja ka teised saavad selle liikumist jälgida."

Samuti tuleks üles märkida kuupäev, millal priis kellegi koju jõudis.

Mismoodi saavad muusikud olla veendunud, et terve pika seikluse peale keegi väärt kraami lihtlabaselt pihta ei pane?

"Me usaldame inimesi!" ütleb Sillamaa. Pealegi saab trofee teekonda jälgida nii piltide abil kui ka lihtsalt detektiivitööd tehes – uurides inimestelt, kuhu see nende kodust edasi liikus.

Teel kuuendat päeva

"Mõte tuli sellest, et inimesed küsisid minult: mis saab auhinnast, kelle kätte see läheb? Ja tõesti mängib rolli ka see, et kuna meie album sai auhinna just etno/folk/rahvaliku muusika kategoorias ja me kasutame vanade eestlaste loodud materjali, siis selles kontekstis kuulubki ju looming rahvale!" muigab Sillamaa.

Ja lõpuks mängivad rolli ka praktilised asjaolud: ansambel sõidab tänavu nii palju ringi, nii et karikas jääks muidu lihtsalt koju tolmu koguma. Plaanide järgi ringleb Trad.Attacki! trofee mööda Eestit ligi aasta kuni järgmiste muusikaauhindade jagamiseni.

Et auhind läks teele alles kuus päeva tagasi, peaks see Sillamaa teada olema alles teises-kolmandas kodus.